破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產 2,3 線財仔會點 求有經驗師兄 比定心理準確我

廸廸仔 發表於 20-1-2020 17:36
更新:現時已有5間上過門,間間手法不同, A:2個廿歲男子,拍門,自稱收數,叫還錢,邊間都唔知,聯絡都無 ...

有拍門個d 你或者你屋企人都有應門? 你個d財仔行動真係好快手。。。
小小豬豬 發表於 20-1-2020 23:58
各位師兄, 我終於捱到明天要頒令啦, 但唔知有冇其他財務公司上去反對, 希望冇啦!
1. 如果有是否頒令唔到?
2 ...

恭喜小豬先 我都想快d.....
Nicklaickck 發表於 21-1-2020 08:14
你係律師搞定自己搞
如果律師搞可以打比佢問
我下個月中先上庭

已經成功破 咁快知
Ziomac9 發表於 20-1-2020 23:39
反而細佬有個狀況,想請教下大家,我呢,兩三個月前俾人入左學,唔係自己搞的,約左破產署未去第一次會面。 ...

被破真係無乜點見 不過三線的話 應該有正式破產令都會攪你一排先
Nicklaickck 發表於 21-1-2020 14:52
頭先有二個好大隻既人上左黎,禁門鐘同大叫,但無貼紙

愈黎愈落力追數啦。。。  你點應付?有無裝cam係門口?
仲有2間3線財 我未通知 而家要通知埋第一間 頂唔到過年了 新通知個d好煩 一路打黎 諗住仲問我還錢 心諗你唔係第一間咁啦 你要交收數 搵人上門就隨便 以為call爆我機就有錢。。。。
Block 9埋佢先
Ziomac9 發表於 22-1-2020 05:15
師兄,你依家追數係咩情況,咨詢人屋企如何?

咨詢人 3線扣底財 借個陣我只留左佢全名同住個個屋邨 唔知佢地查唔查到exactly 地址
不過就佢地搵到 我都唔知咩事啦 呢個親友已經 block在我。。
我可以做ge 係補償比屋企人only
咁呢幾日暫時都無上門 只係仍然sms whatsapp我辔我屋企人 (估計咨詢人都有)屌鬼
同拉入group呀 仲有寄好多信 咩告我咋騙 最後通知 全部都仲有
Ziomac9 發表於 22-1-2020 09:53
加油啦!頂住

其實我都唔算難頂 只係做左驚弓之鳥
雖然仲有2個星期 又過年咁
呢個post 迪迪仔 同nick 個case 進聽好多
舊同學stanyan都係咁
Ziomac9 發表於 22-1-2020 10:17
咁即係有無貼紙?

上星期有人上過一次門 但放底信 同最後通知大字報就走左 無9叫 無貼個人資料 好在個陣有裝cam 佢一走左 我就出去汁走哂 隔離屋應該未知咩事

今日星期初有個好生面口呀姐係我門口 行過2次 睇左一下個門牌咁 唔知係咪有d財仔 搵人上黎睇環境同位置
excel2020 發表於 22-1-2020 10:29
開给凌晨收電話

你而家點對付收數佬 同日間財仔d電話?
我就通知完破左 block哂佢地算數
我唔記得左 你幾時宣誓的?
Nicklaickck 發表於 22-1-2020 10:46
你咁多間都淨係上過一次門
我得兩間都上過兩次

明明我應該大件事好多 見你同迪迪仔個case 我都suppose係最煩 但反而到今日為止 我都係無咩野
攪到我都無野update XD 都唔係知好事定壞事
不過 一日未有正式令 一日都仲要full gear上陣
excel2020 發表於 22-1-2020 11:30
同你一樣,我上星期宣左。下個月中先上庭,有排捱,日日都有收數電話打黎拉群恐嚇,見到即删即block同你 ...

岩呀 電話數真係點都要還 我估佢地唔止煩咁簡單
但我諗我同你情況一樣 已經借到唔會再有人肯幫嫁啦 無可能再搵到錢出黎還電話數 如果當日有借 都叫及時醒左
我破產前收到好多人打黎同whatsapp問我借唔借電話數 絕望到呢
反而 而家等入學 覺得人生仲有希望 最多同屋企人 朋友道歉並答應四年後再還 朋友親人債又係無計。。
Ziomac9 發表於 22-1-2020 11:08
我到依家,甩數第三日,無開過電話,淨係拉咨詢人入群組,未有太特別事情。

另外,今日三點去見破任,首 ...

你其實已經係有正式破令 個d三線數 應該攪多一排就慢慢走
我覺得佢地明知你破左 仲攪咨詢人 係想令到咨詢人幫手還 我相信真係有前科 曾經煩到有d咨詢人真係有還 佢地先繼續會做
而事前我同咨詢人已經關差到無得再差了 我都唔怕咨詢人會幫我還 再加上我都有通知佢地
所以有令後 佢地咁做 都無何奈何。。。
Nicklaickck 發表於 22-1-2020 11:04
你仲要早我一個禮拜上庭

我記得我地係同一日宣誓 但我自己攪 即時排期 6c仲要等幾日
不過我要親自上庭 要請日假 同埋我都唔知有無咩文件要準備 或者欠d咩 可能個日批唔到我破產呢。。。。
Anmi2019 發表於 22-1-2020 13:10
其實好多自己舉手嘅同學,都俾官發現填錯/漏資料,(自己住址都可以話寫得唔清楚)要延期1個星期先頒令。
...

係囉 遲一個星期都好難挨 希望順順利利啦
琴日先通知個間 用三四個電話黎收數 又話咩做野 又拜年咁樣
廸廸仔 發表於 22-1-2020 13:38
各位好,報告一下,昨天及今日暫時只收過一個同號碼打3次黎。咩料,不過估計呢兩日應該有人再上門。   另外 ...

佢地都多數係一開始好大動作 跟住就收斂一下 唔知盤算緊下一步d咩
定發現用左幾百蚊 叫人上黎 你都無反應 就要放棄
後者當然最好
我都有同屋企人講 過年先係個d新兵 最得閒 賺外快時間 紅日呢幾日我都估係高峰期。。。之前聽人講過 年尾係最好追數時間 好多人出左花紅 或者早出糧 會有多d錢係手