破產聯盟

入學5個月了仲未傾生活費

入左學5個月了。仲未傾生活費同埋未開大會
各位大大幾時會傾大約?

同埋新年要回鄉探親 是否只係要fax張紙俾主任就得?
根據香港條例 >> 第6章 《破產條例》 >> 第17A條 為委任首任受託人而召集會議

(1)凡已作出破產令,但沒有作出對破產人的產業作簡易方式管理的命令,則暫行受託人在職責上須於自作出破產令之日起計的12個星期的期間內,在切實可行範圍內盡快決定是否為根據第17條委任一名受託人一事而召集該破產人的債權人的大會。

1. 你過咗12個星期都無收到通知要開大會,你係破署主任跟噃。
2. 請問在職定失業? 如失業,主任可能唔會同你傾生活費,待通知有工作先傾。
3. 離境通知可搵張白紙,照下面寫,fax回俾主任,再電話確認收到。或者先聯絡主任,問清楚離境幾多日先要寫通知,內容點寫。順便問埋上述問題,等主任親自回答。

一般離境通知書

本人xxx,破產案2019年第xxxx宗,現通知破產主任xxx,本人將於下列日期離開及返回香港,有關情況如下:

離港日期:
回港日期:
目的地:
離港原因:
使費支付者姓名:
聯絡電話:

本人簽署:
簽署日期:
要唔要開大會係由債權人決定,判俾邊個都好,到時如果失業要通知對方,由對方負責決定要點做囉
PpPp1268 發表於 24-1-2020 01:19
如果四年都係失業,咁咪不用開大會?那會不會影響解破?

開大會債權人決定。
失業=無得開銀行戶口=生活費要人支付,無錢上繳。
PpPp1268 發表於 24-1-2020 10:19
因我打算呢四年都報失業,但怕四年後會解不到破,因債權人反對......

失業唔係反對解破嘅原因
PpPp1268 發表於 24-1-2020 10:19
因我打算呢四年都報失業,但怕四年後會解不到破,因債權人反對......

法例無規定唔俾報失業,只要4年依時交齊年報(要確實主任/外判收到及無問題),就唔會解唔到破。