破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

收到主任信

本人係11月成功入學,12月交齊文件後一直無回音話要開大會,今日收到破署主任寄信黎,係比返份頒領嘅正本文件給我,而信都話我嘅資產係歸主任,咁係咪即係代表我係主住跟?但主任一直未同我傾生活費,我係咪要主動打電話比主任問下?
未必, 你當時申破報怎樣的入息?
入息大概$19000 但當時填生活費都要$19300,咁我應該打俾主任問下嗎?
重新改過 發表於 13-2-2020 00:00
入息大概$19000 但當時填生活費都要$19300,咁我應該打俾主任問下嗎?

無需要打比主任, 因為如果主任跟, 佢會有信寫比你, 說明生活費是多少. 又或者等開大會.
欠一百萬 發表於 13-2-2020 00:32
無需要打比主任, 因為如果主任跟, 佢會有信寫比你, 說明生活費是多少. 又或者等開大會. ...

咁即係我而家只需要做嘅就係出糧嘅錢多左就儲起先,然後就繼續等信係咪?
重新改過 發表於 13-2-2020 01:28
咁即係我而家只需要做嘅就係出糧嘅錢多左就儲起先,然後就繼續等信係咪? ...

理論上,的確要留番一部份的錢係身。
因為無論是外判定主任,一定會搵你傾生活費,不過時間可能會係幾個月後或者更長。
而且你申請的生活費金額亦可能會作出修改(佢極可能會減你的生活費),屆時就會要你分期額外補番「傾生活費前的供款」。

所以留定部份錢係袋,搵你傾生活費的時候,話你預留左幾多幾多錢係度作為「傾生活費前的供款」。