破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手計劃入學請指教

大家好 小弟過40已婚有一個2歲女 第二個女將於8月出世 出面租緊屋 現欠銀行20多萬卡數(1/3透支) 兄弟近30萬月供7000 信用額套現每月還仲有5萬度 欠家人加上朋友約40萬(不會追) , 新返嘅兼職收入平均15000 每月淨係還低min都要16000  仲要上年已經拎咗40萬mpf頂檔用晒 大使除咗賭 仲有因為內地外父外母成日病做手術 但到而家都仲未入學係因為有份不適宜上報嘅秘撈頂得住 我諗嘅係 其實只要份秘撈順順利利 我係可以繼續咁樣捱嘅 信用卡亦尚有17萬額可透 但如果咁樣 都唔知幾時先可以開始還到錢比家人朋友 見好多人入學鬆晒 仲有啲可以完全唔使再還 我都想咁樣 樣 希望走呢個捷徑捱4年再還埋錢比屋企人 等啲女懂事嘅時候我亦可以重新做人 想問吓 我呢個case可唔可以0上繳? 同埋係咪應該等埋個二女出世先搞係咪適合啲?thx so much
破左之後要不要上繳根本不是問題重點。點解要咁快考慮呢個問題?除非你打算唔做嘢,如果唔係大機會要還少少錢,但係你拎過MPF呢度就一定要解畫,要解釋用咗去邊。破產係因為你已經資不抵債,走投無路
未到絕路,仲有時間 plan,咭仲有額就諗吓辦法,記住唔好搵中介
正苦好似懷孕6個月以上就當一個人頭,因為我申請公屋都係要6個月以上先可以加名
多謝師兄 個個月為找低min生活嘅日子實在唔好過 拎完mpf後大半年冇做嘢 還咗部份債之後 真係話咁快使晒 我本身還款紀錄良好 其實如果入學後每月只需還2,3000 我都已經願 只係覺得未到最絕路就破 係咪急咗
你份秘撈係出現錢定點?你收入先得1萬5,還min都成1萬6你咁樣還一世都還唔完,當你信用卡透支用哂咁點?結果咪一樣要入學係咪先?破唔破自己決定啦,真係頂唔順就入學,又係果句最緊要冇爭二三線黑財果D唔係好煩
如果還唔掂條數 早破早享受 我果陣時 又係每個月 還min 都萬幾二萬
成日問自己 咁辛苦做野為d 咩 d 錢一出糧又無哂 計過數 入學4年仲有so
寧願快快手 當洗牌重新黎過
多謝師兄分享 我份秘撈係收cash㗎 為咗快啲重新做人 呢一步睇嚟總要行
太太有無返工? 秘撈果份,老細有無講明,唔落你名報公司稅?
太太內地人 在港無工作 秘撈真係好秘 政府唔會知
17萬額你自己識用啦。老婆就黎生買下依樣買下果樣好快就無晒啦。每個月禁三雞 一半還錢一半開支。自己決定。
mengjia 發表於 24-3-2020 15:43
太太內地人 在港無工作 秘撈真係好秘 政府唔會知

好秘就最好。
正職搵萬5,自己用都5,6千,養1大1細最少都5千,又要交埋租同其他費用,要上繳都唔會多,分分鐘唔駛俾。
我搵2萬交租1萬,養1大2細再加自己,6C都話多數唔洗上繳
多謝各位師兄指點
勸你17萬額諗清楚先好用,銀行有權要求你喺破產期間,分期還噃申破前6個月內,佢哋覺得唔合理/有懷疑嘅簽賬