破產聯盟

查看: 5170|回復: 83

破產走二線數

如題,小弟因為主要都係欠二線數,知道老破左都會被攪,但都無法,頂唔順,一定要破。就想問下有冇師兄有相同經歷,想知詳細情況。
考慮啲咩啊二線一線,呢個年頭破產啊非常痛苦啊,
最緊要儘快去搞但係,而家想搞都難啊,真係想死都死唔去!
痛苦 發表於 25-3-2020 17:31
最緊要儘快去搞但係,而家想搞都難啊,真係想死都死唔去!

痛苦兄,你入到紙都好呀,我仲係到望穿秋水等佢開呀~慘
ekiby2k1988 發表於 25-3-2020 17:33
痛苦兄,你入到紙都好呀,我仲係到望穿秋水等佢開呀~慘

好明白,加油,但確實係好難頂嘅,提心吊膽。
呢個問題有好多人問過喇,唔通2線你就唔會破嘅咩,唔通二線你就會有錢還?
ekiby2k1988而家出糧之麻鬼煩啊,過咗一關,又係第二關啊!
痛苦 發表於 25-3-2020 17:38
呢個問題有好多人問過喇,唔通2線你就唔會破嘅咩,唔通二線你就會有錢還? ...

唔係呢個問題,我係想知,如果佢地追我,我無錢還,係咪會不斷咁追資詢人?如果我破左係咪都會繼續攪資詢人?因有啲有我唔同住的屋企人地址
ming1854 發表於 25-3-2020 17:41
唔係呢個問題,我係想知,如果佢地追我,我無錢還,係咪會不斷咁追資詢人?如果我破左係咪都會繼續攪資詢 ...

睇返以前啲爬文係會嘅!
痛苦 發表於 25-3-2020 17:36
好明白,加油,但確實係好難頂嘅,提心吊膽。

我都好D以前經歷過比人追數知乜料,同埋都同屋企人親戚戚打哂低,但有D第一次既師兄姐就真係提心吊膽啦,大家加油啦
ming1854 發表於 25-3-2020 17:41
唔係呢個問題,我係想知,如果佢地追我,我無錢還,係咪會不斷咁追資詢人?如果我破左係咪都會繼續攪資詢 ...

所以先要同家人坦白講,之後收到咩唔識嘅電話搵你,話打錯,唔識你,收線。
我之前都係咁做,家人咨詢人只收過1次電話。佢哋之後只係每日炸我電話(搞震機,唔理佢),初時我都驚佢哋會唔會上門,會點做點做,不過唔諗得咁多,煮到埋嚟先算。

黑財/電話數就真係破都無用,其他一,二,三線,有金管局(銀行)同持牌放債人(財仔)管制,佢哋亂嚟,咪投訴佢。
ekiby2k1988 發表於 25-3-2020 17:44
我都好D以前經歷過比人追數知乜料,同埋都同屋企人親戚戚打哂低,但有D第一次既師兄姐就真係提心吊膽啦,大 ...

我只想知,佢地有我家人地址(唔同住),咁會唔會成日上佢到追?我已通知佢地,但佢地好驚,我亦都係最擔心呢樣
Anmi2019 發表於 25-3-2020 20:14
所以先要同家人坦白講,之後收到咩唔識嘅電話搵你,話打錯,唔識你,收線。
我之前都係咁做,家人咨詢人只 ...

我坦白左,但有啲唔同住家人好驚上佢地屋企攪事,我自己都驚,所以都唔知點,同咪而家又入唔到紙老破,法院唔知停幾耐。我想知師兄的情況係點,可以分享下嗎?謝謝
ming1854 發表於 26-3-2020 11:18
我坦白左,但有啲唔同住家人好驚上佢地屋企攪事,我自己都驚,所以都唔知點,同咪而家又入唔到紙老破,法 ...

追收既人上門拍門, 貼大紙, Sip信在門口或信箱呢D好難免, 仲要有時係平日夜上食飯時間或半夜上來嘈, 又或者周末下午上來嘈... 只能唔好應門, 但隔離左右俾追收既人咁嘈法都會令你家人親戚好"監介"...若果老人家真係驚, 可能諗下可唔可以去第二度暫住避下
ming1854 發表於 26-3-2020 11:18
我坦白左,但有啲唔同住家人好驚上佢地屋企攪事,我自己都驚,所以都唔知點,同咪而家又入唔到紙老破,法 ...

我係欠成20幾間2、3缐,入左學一年。你預未頒令前會上門拍下門、攝信或貼大字報。屋企人最高峰一日接500個電話,全部太空卡打嚟,半夜都會。都會(但淋紅油,放火)唔會,因為犯法。
所以一定要同家人坦白及認錯!加油呀。
你叫屋企人有心理準備收電話 ,  二線唔會上門 , 如果係三線有機貼你大字報 , 四線有機塞你門鎖
你挨過左佢地追魂call之後成功破產頒埋令, 二線基本上電話都好少會打黎
我都已經挨過一年, 都係一二線數 , 果時一個零月申請連頌令,一線你話宣左誓基本上唔會再打黎, 二線會追得再緊d 博你比返一千幾百佢, 但唔洗理, 有錢留自己袋仲好   

但而家搞唔到破產住, 武漢肺炎搞到法院停緊工  
捱過就會好, 加油呀大家
Stanyan1229 發表於 26-3-2020 13:18
我係欠成20幾間2、3缐,入左學一年。你預未頒令前會上門拍下門、攝信或貼大字報。屋企人最高峰一日接500 ...

我都欠緊20-30,最多果間都係10萬內,其他3-5萬
都有人噴油....報警又無咩用既
cywong84 發表於 26-3-2020 19:26
我都欠緊20-30,最多果間都係10萬內,其他3-5萬
都有人噴油....報警又無咩用既 ...

你有無申請入學呀
lams2020 發表於 26-3-2020 19:29
你有無申請入學呀

上星期想入學,但係法院停左,6C話要等佢開果日先可以宣誓,仲有成2星期去頂