破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產走二線數

ming1854 發表於 25-3-2020 17:41
唔係呢個問題,我係想知,如果佢地追我,我無錢還,係咪會不斷咁追資詢人?如果我破左係咪都會繼續攪資詢 ...

所以先要同家人坦白講,之後收到咩唔識嘅電話搵你,話打錯,唔識你,收線。
我之前都係咁做,家人咨詢人只收過1次電話。佢哋之後只係每日炸我電話(搞震機,唔理佢),初時我都驚佢哋會唔會上門,會點做點做,不過唔諗得咁多,煮到埋嚟先算。

黑財/電話數就真係破都無用,其他一,二,三線,有金管局(銀行)同持牌放債人(財仔)管制,佢哋亂嚟,咪投訴佢。
cywong84 發表於 26-3-2020 19:52
上星期想入學,但係法院停左,6C話要等佢開果日先可以宣誓,仲有成2星期去頂 ...

喺律師樓宣誓都得架,叫佢做好份呈請書先,等法庭一開咪可以去入紙排期囉。
Stanyan1229 發表於 26-3-2020 22:12
我2019/3月中頒令,2月-5月搬走咗。6月搬返屋企,10月後冇再滋擾。屋企人話只係攝信,冇拍過門。 ...

傻妹,講太白喇,保障下自己先啦
師姐,如果你知佢代邊間財仔追,可以打俾果間財仔投訴
karkar123 發表於 27-3-2020 01:59
最慘我得兩間財務,但邊間唔記得啦....想當年申請破產既資料俾晒破處,自己無留底.... 對方打來追時,我c ...

你無記錄就難投訴,我朋友試過破完有人追數,佢 chok到代邊間追,打噃去財仔話無叫人追好耐。
條友之後仲打嚟,我朋友踢爆佢扮傻,之後無再收到電話。
佢哋發窮惡,獅子開大口,睬佢都傻。
備咗案又轉埋電話,真係可以唔駛再理。
如果驚佢上門,最多咪喺門口裝隻眼仔,保障下自己,有咩事,有樣有證據,報警拉人。
ekiby2k1988 發表於 27-3-2020 02:37
其實即係佢地自己扮傻,想搵下有冇水魚上當,有D怕事既咪會還比佢囉?

正確,所以點解佢哋追唔到我哋還,會不斷追家人/咨詢人,就係要搞到佢哋驚,覺得煩,係迫不得意之下代我哋還,佢哋就收到幾多得幾多。

妻離子散 發表於 4-4-2020 19:16
如果搬屋等頒令后幾耐先可以搬返屋企,師兄。

預d三線大半年內都會上門貼文宣,攝信。
氹掂老婆先啦…
妻離子散 發表於 4-4-2020 20:32
師姐琴日佢地己经行動升给,去在我D親友到拍門派信資甸人屋企但冇狗叫,如果頒令后會更加升给吗 ...

如果佢哋當面收信, 記得話無此人/
將依封信退噃俾有關公司(如有地址), 寫無此人/
夠膽, 可以電話先打133(唔會顯示來電號碼), 打噃俾聯絡人, 話收到佢封信, 但無此人, 叫佢哋唔駛再嚟, 如再有滋擾, 報警處理.

希望咁樣做, 可以唔再滋擾到佢哋啦……