破產聯盟

查看: 1924|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

急問~我應該搞IDRP定係破產好

各位師兄今次我真係大0樂,求回覆T.T
獅子信用卡分期25萬,每期還6000(已還2期),**明天到期還Fullpay定minipay?
獅子交稅分期11萬,每期還11000(已還1年)
痕身信用卡分期11萬,每期還2100(新借未還過)
月薪連OT約17000/月
現金剩1萬9HKD
大陸支X寶約1萬RMB

欠債主因係輸股票,過農曆年前都浮盈80萬,捱過中國疫情時剩40萬還是正數,3月開始美國溶斷爆倉輸晒,最近恆生借的都輸埋。我應該點做好?
如果搞破產,自己搞定搵律師搞好?信用卡透支現金比律師費得唔得?
如果搞IDRP,聽d師兄講,過期還唔到錢一樣迫你破產,咁係債主比錢申請你破產定係自已比錢去搞破產?
特朗普你好野 發表於 6-4-2020 15:47
如果搞破產,自己搞定搵律師搞好?信用卡透支現金比律師費得唔得?

仲有係咪一定要最少還三個月minipay先可以搞破產?我交稅分期冇minipay每月要還1萬,唔還呢個還其他又得唔得?呢獲真係頭痕好煩唔知點好,求解答
同獅子傾IDRP.佢係最大債主多數都攪到。
可以既話盡量做lDRP啦,如果你收入穩定的話,辛苦d囉,better than 破
我當年都係想做IDRP , 不過做唔到,如果真係要搞破唔駛找律師中介,自己搞OK
岩岩打去問生性IDRP,佢問我可以每月還到幾多,我話留1萬做生活費可以供7千,佢話7千分60期都還唔晒錢,好難搞
話我冇得擇都係要搞破產,我條痕生數係4月1日新借,現在就搞會比銀行懷疑我轉移資產控告,最少要還三期先搞,還到幾多還幾多,期間要斷絕一切信用卡支付,食飯用paywave都唔好,即係要捱多三個月先
係咪信左山挨料?
破啦 , 直接4年重新黎過 , 你人工又唔係高 , 搞黎都晒氣
但我真係買股票蝕晒,有銀行轉帳記錄,有證券行月結單,我已經疊埋心水唔再掂股票,只想盡快解決債務問題,因為實在很大壓力>_<
特朗普你好野 發表於 6-4-2020 20:25
話我冇得擇都係要搞破產,我條痕生數係4月1日新借,現在就搞會比銀行懷疑我轉移資產控告,最少要還三期先搞 ...

1號借,6號清袋? 賭馬定買股票呀?
黃色月亮 發表於 6-4-2020 17:38
我當年都係想做IDRP , 不過做唔到,如果真係要搞破唔駛找律師中介,自己搞OK ...

我見搵律師搞都係多幾千,橫掂破左都係冇得留低錢,用埋佢比律師咁自己可以煩少d 野。定係臨破前用最後現金買野,eg.電話電腦,衣服鞋襪,傢俬電器。。。會唔會話你破產前亂消費比人告

tsang123 發表於 6-4-2020 20:29
破啦 , 直接4年重新黎過 , 你人工又唔係高 , 搞黎都晒氣

公司老總話呢一兩個月會加返比我預計19000左右啦,之前都係幫佢做廉價勞工T.T 早d 加我就唔駛咁駁。睇我名咪係比特x普吹水玩死
金龍華 發表於 6-4-2020 20:35
1號借,6號清袋? 賭馬定買股票呀?

拎左11000還稅分期,跟住牛熊左一巴右一巴強制收回渣都冇
特朗普你好野 發表於 6-4-2020 20:59
拎左11000還稅分期,跟住牛熊左一巴右一巴強制收回渣都冇

牛熊我明,落注前就要諗輸咗點行,想老破,搞好晒保險,銀行月結單,信用卡資料未? 搵6c 樣樣都話出信加錢,自己搞就左煩右煩,家陣又話遲入紙,被追數要點頂,好多問題要考慮
金龍華 發表於 6-4-2020 21:05
牛熊我明,落注前就要諗輸咗點行,想老破,搞好晒保險,銀行月結單,信用卡資料未? 搵6c 樣樣都話出信加 ...

份儲蓄保早兩個月就取消左,拎返2萬幾一齊蝕埋。銀行月結單,信用卡資料係咪下載返電子月結單就得?我仲有個大陸建行帳戶裡面冇咩錢(應該幾千)密碼都唔係幾記得,支支寶餘額d錢又應該點處理好?謝師兄解答
其實我之前都好似你咁,但問過會計師幫我計,息都要成百萬,所以都決定破,一了百了,唔使成日怕冇錢還,先再搞破產
你比錢人攪不如自己試左idrp先啦。大貓有做開。仲有八十幾期都做到。做唔到咪破囉。