破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Anmi2019
打印 上一主題 下一主題

寫信俾破署署長,要求派果1萬可自用

Stanyan1229 發表於 30-4-2020 23:48
咁串,大大封左佢啲留言!

睇騰鷄灰覆條柒頭嘢,咪睇到佢講過咩囉,扮哂至高無上咁

師兄,我懷疑條友只喺無聊入嚟串兩句嘅鍵盤小學鷄,之前試過有幾件
keung410913 發表於 7-5-2020 00:37
有用嗎

破署/外判有無覆你? 我到今日,兩面都無回音
BOBOLI 發表於 8-5-2020 12:43
我上星期寫咗電郵捭破署並收到以下回覆!
既然破署會轉我封電郵去外判,咁我暫時
唔會主動聯絡外判,睇下佢 ...

我都俾哂料,但到今日都無回覆,之前只收到: 本署已收到你的電郵……,以上短訊由自動回覆系統發出。

馬德姬喺你破署果位主任? 唔通我果個主任唔理,所以唔覆……
keung410913 發表於 8-5-2020 22:01
我都無覆!要唔要再send

你有無再俾料破署?
help 發表於 9-5-2020 00:09
我今次問佢,佢話要我一定申請嗰10000蚊,仲要上繳當還錢俾債權人。。。真係他媽哥池 ...

主任跟都要嘔噃出嚟,你依家有嘢做?
help 發表於 9-5-2020 00:50
無呀。。。。但佢話要全上繳。。。。到拎到嗰時扮傻問多次

到時同佢講下數,55,64,73…… R到幾多得幾多
hrakit 發表於 14-5-2020 00:11
如果年報賣完一萬都入不敷支(當然係有理由個種)諗唔明點解仲要上繳

就係因為依條《破產條例》第43A條,如破產人在破產期間取得任何財產(例如:雙糧、獎金…… 政府機構派發之款項等),應通知受託人,並按受託人的指示處置有關財產。
所以有d受託人唔會理年報條數係唔係負數,總之取得額外財產就要上繳俾佢。
keung410913 發表於 26-5-2020 22:07
破處覆咗我電郵 佢話 一切外判話事 我諗凍過水

原來琴日都覆咗我, 真係用43A條例

敬啟者

根據《破產條例》(第 6 章) 第 43A 條,未獲解除破產的破產人應定期向其受託人報告在破產期間取得的任何收入及財產(“事後取得的財產”)的詳情,而受託人可藉書面通知,申索該事後取得的財產。

根據上述條文,就破產管理署署長作為受託人的破產個案而言,未獲解除破產的破產人收取了任何援助/支援措施/計劃下發放的資助(包括日內政府向市民發放的 10,000 元),則須遵從上述《破產條例》(第 6 章)第 43A 條所訂明的規定,相應作出申報,然後由破產管理署署長按個案個別情況,決定是否申索該款項。

至於並非由破產管理署署長作為受託人的其他個案,則由個別受託人自行決定如何處理該款項。

如有疑問,請與你的受託人查詢。

破產管理署
痛苦 發表於 27-5-2020 01:12
廢話,唔係應該特事特辦咩!

佢知哂我d料,都廢事講咁多,只覆個官腔答案(唔理你邊位,跟邊個,全部統一答案),就知我哋對政府無價值,又點會有特權!

不過佢覆咗都好,就佢句《收取》《相應作出申報》=收咗錢先要報,姐係無話一定要你去申請啦。

《受託人可藉書面通知,申索該事後取得的財產》=收到信就一定要去申請,之後要嘔出嚟;

而無收過信,就要睇你牙力,R到幾多先去申請。講唔點數咪唔去申請,大家一齊攬炒,1毫子都無得袋囉。
akagi 發表於 26-5-2020 23:24
無錯,而家問係迫人做野,當個細節出左黎,到出年年頭再問下知唔知會當點處理未有答案lo ...

出年年頭先再問,自己福利唔係自己去爭取咩?  等其他同學做咗開荒牛,死侍先