破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

好煩,又有人追數,應唔應該同屋企人講

關閉 [複製鏈接]
原帖由 admin 於 2009-7-26 12:44 發表

1. 無野做,又無收入可以借到錢。呢個世界係未有D問題?

2. 爭個 6 萬,話去破產,我個人覺得真係!

3. 你幾大個人?

4. 爭個 6 萬,你不如去搵工做啦。

5. 我真係唔知你私情況,不過,如果無其他別問題,我只會講句:與其係度話咁又 ...

第一我係呢個月先冇野做咋
第二我已經不斷咁搵緊工,只係未搵到
第三我想破產係唔想收數上黎,搞到俾我屋企人知幫人借錢
唔該d人唔好自己唔知就話人哋假
講真,係呢度我又唔驚有人知我係邊個
講出黎只係想問下大家的意見
你估我有錢真係會想咁做咩
原帖由 CPKing 於 2009-7-26 16:09 發表

老實講,之前見你d留言講d又唔講d,所以唔理你。
跟住見你,開幾個topic問嘅野,都覺得有d唔對路。

宜家,開始聽你 [講故],真係太神奇!
希望你真係講實話,如果唔係,再講落去,冇人再會有趣興答你。

呢度大部份會員,欠人幾十皮,醒 ...

因為每次睇完諗諗下有d唔明
就開個topic
見冇人答咪再開個個
我重申一次我係有睇破產須知

eg. 好似係郵政信箱咁
個度只係講你點申請
但唔知係要連轉遞
我係要去其他討論區見人講我至知
最後呢度都係冇人答我係要咁用
只係次次俾條link我去郵政個度睇

原帖由 小果子 於 2009-7-27 12:46 發表

因為每次睇完諗諗下有d唔明
就開個topic
見冇人答咪再開個個
我重申一次我係有睇破產須知

eg. 好似係郵政信箱咁
個度只係講你點申請
但唔知係要連轉遞
我係要去其他討論區見人講我至知
最後呢度都係冇人答我係 ...

係:
破產 FAQ 45 - 郵件轉遞
http://hkiva.org/viewthread.php?tid=1142&extra=page%3D1

http://www.hongkongpost.com/chi/ ... dex.htm#redirection

所有信件、郵包及包裹在某些情況下均可獲轉遞服務。為期三個月的收費,私人性質轉遞為100元,商行性質轉遞為300元,其後收件人亦可繳付一定費用繼續享用此項服務。詳情請參閱「郵政指南」。
http://www.hongkongpost.com/chi/publications/guide/index.htm

除商業回郵郵件外,各類郵件均可經由香港郵政職員或於派遞後由原來地址的人士轉遞給另一地址的同一收件人。商業回郵郵件則只可經由香港郵政職員轉遞。

如需申請郵件轉遞服務,請填寫表格Pos800。
http://www.hongkongpost.com/chi/ ... de/content/5.15.pdf

實際手續好簡單。我試好多次。去郵局,羅定舊信(最好是電費單個D,有你做名),跟住填表,寫你新地址交錢。搞掂。你可以剩係你名先轉。  

個人覺得好清楚。
1. 要有新地址
2. 要有舊信
3. 去申請

其實樓主覺得邊度會令你難理解呢?等我得閒可以改左佢。
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-26 14:40 發表

我覺得有時做人自私d好,特別自己都攪唔掂.

你朋友無錢學咩人生仔,你無錢亦無責任幫佢,

你朋友生仔要6萬....夠唔夠養佢地一世?

我覺得佢一開始就想走佬,因為佢根本無錢還.  (可能唔只問你一個借)

你想破產唔洗 ...

我係半年前幫佢借
佢開頭每個月有入錢落戶口
我只係頭兩個月有check下佢有冇入
後來我自己感情有問題要煩更加冇時間理佢
當我知個時係兩個月前
因為我見自己戶口少咗錢(d數係自動轉賬)
上網睇返月結單至知佢冇入
而個時我至開始再搵返佢
原帖由 gpo4074 於 2009-7-26 19:47 發表
借6皮野比人生仔,講出來都無人信啦.

就算係斬雞頭、燒黃紙的結義金蘭姊妹都吾駛幫得咁切底,但罪講句如果事主的屋企人有事,會吾會同樣借6皮野返來?

加上事主的朋友係香港生活.目前香港有吾少的社會服務機構,可以幫 ...

佢係真係大咗肚
而搞大佢個個仲要係我介紹俾佢識
唔多唔少都算係我搞到佢咁
原帖由 小果子 於 2009-7-27 12:44 發表

第一我係呢個月先冇野做咋
第二我已經不斷咁搵緊工,只係未搵到
第三我想破產係唔想收數上黎,搞到俾我屋企人知幫人借錢

1. 為 6 萬破產,你要交 約 萬多破產用。值唔值,你自已衡量。但係我個人極之唔讚成。我所講"Amazing" 就係為左 6 萬破產!

2.  我都係個句,搵工,7 仔咁都做。

3. 收數,我諗你好難避
原帖由 admin 於 2009-7-27 13:02 發表

係:
破產 FAQ 45 - 郵件轉遞
http://hkiva.org/viewthread.php?tid=1142&extra=page%3D1

個人覺得好清楚。
1. 要有新地址
2. 要有舊信
3. 去申請

其實樓主覺得邊度會令你難理解呢?等我得閒可以改左佢。 ...

我一睇個時真係唔知點用
用係邊
我記得我問過填表地址個問題
之後收到呢兩條link
我就想知佢同我填表個時有咩關係呢
因為冇人講過填返自己住緊個度
我係一直以為要去申請郵箱黎填
原帖由 小果子 於 2009-7-27 13:13 發表

我一睇個時真係唔知點用
用係邊
我記得我問過填表地址個問題
之後收到呢兩條link
我就想知佢同我填表個時有咩關係呢
因為冇人講過填返自己住緊個度
我係一直以為要去申請郵箱黎填 ...

明白就可以了。

天無絕人之路(最小係個希望)
原帖由 admin 於 2009-7-27 13:10 發表

1. 為 6 萬破產,你要交 約 萬多破產用。值唔值,你自已衡量。但係我個人極之唔讚成。我所講"Amazing" 就係為左 6 萬破產!

2.  我都係個句,搵工,7 仔咁都做。

3. 收數,我諗你好難避 ...

因為我屋企已經日日收到電話
個邊話再唔交會轉去收數部
再唔搞我真係驚有收數黎

6萬係我開頭幫佢借個數  自己兩張卡加埋大約7-8千
我自己估所有野加埋計埋d息都要成十萬
我只可以話我依家真係負擔唔到
而且邦x條數d單一直都係寄去佢個度
我其實唔係好知差咗幾多$

回復 #29 小果子 的帖子

你個問題....最終家人一定知,因為你無辦法攪掂所有事.

破產要錢....你有冇?

找數要錢....你有冇?

就算你即刻有工開,等出糧都一個月,期間又有邊個朋友幫你?

介紹相識你就要負責,你家人一定要負責幫你....你開口同佢地講啦~
原帖由 admin 於 2009-7-27 13:14 發表

明白就可以了。

天無絕人之路(最小係個希望)

講真我有諗過去自殺
因為我到依家都唔敢同我屋企人講

唔知係咪我誤會
由細到大我父母都只係鐘意我哥
我有咩事佢哋都叫我自己做好佢
連我有俾家用(少咗1-2百)都會話我
我哥咩都冇俾就咩事都冇

我日日驚有收數上黎
搞到佢哋冇晒面
我都唔知到時會點
看形勢,
紙包唔住火,
敵一動,你先動.

主動和家人講,商量,
有難同擋,

可能柳暗花明,

下一步,
分析追數形勢.....債主臨門
原帖由 301 於 2009-7-27 13:30 發表
看形勢,
紙包唔住火,
敵一動,你先動.

主動和家人講,商量,
有難同擋,

可能柳暗花明,

下一步,
分析追數形勢.....債主臨門

我最後拖埋呢個星期
因為我申請咗郵政信箱(有就會五日內收到信)
如果成功咗我可以唔駛同屋企人講

回復 #35 小果子 的帖子

你D諗法好奇怪....六萬就要死.

你唔同佢地講,到收數上門佢地一樣無面.

你講左最多鬧你,但佢會幫你想辦法. (唔幫...即係佢地唔介意無面)

不過講一句,收數都怕入村屋,因為唔知有咩事發生.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-26 19:47 發表
借6皮野比人生仔,講出來都無人信啦.

就算係斬雞頭、燒黃紙的結義金蘭姊妹都吾駛幫得咁切底,但罪講句如果事主的屋企人有事,會吾會同樣借6皮野返來?

加上事主的朋友係香港生活.目前香港有吾少的社會服務機構,可以幫 ...

佢有搵過d論俾我睇話生bb要差唔多5萬
咁d奶粉個d加埋,我覺得6萬應該都係架啦

而且以前我成日同屋企人嘈冇屋企返
都係佢俾我去佢個度住
我覺得係要幫過架喎
原帖由 小果子 於 2009-7-27 13:40 發表

我最後拖埋呢個星期
因為我申請咗郵政信箱(有就會五日內收到信)
如果成功咗我可以唔駛同屋企人講

看形勢,
紙包唔住火.
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-27 13:44 發表
你D諗法好奇怪....六萬就要死.

你唔同佢地講,到收數上門佢地一樣無面.

你講左最多鬧你,但佢會幫你想辦法. (唔幫...即係佢地唔介意無面)

不過講一句,收數都怕入村屋,因為唔知有咩事發生. ...

有諗過啫(不過由細個諗到大)

鬧都算好,以前我一有小小駁咀個d
就會成張(鄧)打過黎
我試過唔想嘈返房
都可以踢爛我房門打我
破產人士各有前因,

個個前傳不同,

不用介懷,

不快經歷祇是悠表人生中一汚點吧.

勇於面對,才是...
原帖由 小果子 於 2009-7-27 13:46 發表

佢有搵過d論俾我睇話生bb要差唔多5萬
咁d奶粉個d加埋,我覺得6萬應該都係架啦

而且以前我成日同屋企人嘈冇屋企返
都係佢俾我去佢個度住
我覺得係要幫過架喎 ...

佢係唔係香港人?

我早四年生仔,(政府)出院係$900,(我住左一星期)

你係咪計/包佢一年生活費?