破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

好煩,又有人追數,應唔應該同屋企人講

關閉 [複製鏈接]
原帖由 小果子 於 2009-7-27 13:51 發表

有諗過啫(不過由細個諗到大)

鬧都算好,以前我一有小小駁咀個d
就會成張(鄧)打過黎
我試過唔想嘈返房
都可以踢爛我房門打我

但你而家大個,我相信唔會.

不過你都係時候搬走,你獨立D佢地又點會咁對你?
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-27 13:54 發表

佢係唔係香港人?

我早四年生仔,(政府)出院係$900,(我住左一星期)

你係咪計/包佢一年生活費?

佢係香港人呀
講真我係唔人知開刀生仔幾錢
因為未試過
而且佢搵俾討論佢我睇
我見個個都話4-5萬
所以應該都係真掛

評分

參與人數 1城市人氣 -15 收起 理由
gpo4074 -15 死蠢.人地講乜你就信乜.

查看全部評分

原帖由 bb_q_888 於 2009-7-27 13:57 發表

但你而家大個,我相信唔會.

不過你都係時候搬走,你獨立D佢地又點會咁對你?

之前有搬過同bf一齊住
不過依家散咗

就會成張(鄧)打過黎
我試過唔想嘈返房
都可以踢爛我房門打我

咁驚嚇,你講緊屋企人定係friend呢?
原帖由 小果子 於 2009-7-27 13:46 發表

佢有搵過d論俾我睇話生bb要差唔多5萬
咁d奶粉個d加埋,我覺得6萬應該都係架啦

而且以前我成日同屋企人嘈冇屋企返
都係佢俾我去佢個度住
我覺得係要幫過架喎 ...

1. 可能你江湖經驗吾夠,所以吾明我想講乜.

2. 幫人要量力而為.人地話6萬你就借6萬,衰d講句就係死蠢.你有無check過究竟要幾多錢錢?以前有一個廣告話養一個小朋友要400萬,吾通你真係搵400萬返來咩!

3. 如果你真係想幫人,應該搵其他d渠道來幫個大肚婆,我之前都講過香港有吾少社會福利機構.

4. 就算真係搵吾到社會福利機構,如果真係要6萬銀多,應該分每一個月借錢比人,吾應該一次過借咁大筆錢,正所謂吾熟吾食!衰d講句,如果個大肚婆見有咁多善長人翁捐/借錢比佢,可能即去墮胎兼玩人間蒸發!

5. 你前文已經講左個大肚婆已經失左蹤.咁佢係被迫離家出走,還是真係夾帶私逃?

6. 而你本人的情況,唯有硬食所有欠款.如果你覺得老破對你來講無乜所謂,就去老破.

7. 但你本人有無錢申請老破?你d朋友會吾會幫你?

8. 我以前都有講過,如果無錢,你唯有著草 / 失蹤 / 人間蒸發.

9. 如果你死都要老破,但無錢,咁乜野工都要照做,就算係出賣肉體及靈魂的工作都要照做.

原帖由 lok196305 於 2009-7-27 14:12 發表

咁驚嚇,你講緊屋企人定係friend呢?

我爸
原帖由 小果子 於 2009-7-27 14:01 發表

佢係香港人呀
因為未試過
而且佢搵俾討論佢我睇
我見個個都話4-5萬
所以應該都係真掛

如果個大肚婆有三粒星身份證,咁去政府醫院生仔好平,只係收番每日住院費.就算出院果陣吾夠錢,都可以拖果筆住院費一段日子.

一般來講,奶粉和尿片約每月2000元左右.

計埋個媽咪的食及住,每月的總開支約6000-8000元左右.

如果個大肚婆有三粒星身份證,二母子/女申請綜援,大約有8000元左右.

如果個大肚婆無三粒星身份證,但個bb係香港出世及有香港出世紙,綜援的金額約有3000-4000元.

結論: 你江湖經驗尚淺.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-27 14:15 發表

1. 可能你江湖經驗吾夠,所以吾明我想講乜.

2. 幫人要量力而為.人地話6萬你就借6萬,衰d講句就係死蠢.你有無check過究竟要幾多錢錢?以前有一個廣告話養一個小朋友要400萬,吾通你真係搵400萬返來咩!

3. 如果你真係 ...

佢真係失咗踪,手提又cut埋
我打過去佢屋企,佢媽話佢好耐之前搬咗同佢bf住,冇返過去

如果要搞破產,依家應該仲夠錢搞到
原帖由 小果子 於 2009-7-27 14:01 發表

佢係香港人呀
因為未試過
而且佢搵俾討論佢我睇
我見個個都話4-5萬
所以應該都係真掛

我都係開刀,不過政府醫院要醫生覺得你有合理需要先批准開刀.

一般都係順產.

入院費+$68住院費/天,我記得比$900找數.

不過就真係好辛苦,(出生12~24小時後)個BB要你自己湊.

餵奶,換片....係無乜得訓....探病時間又要餵奶(醫院安排不當),總之想生仔都要有心理準備.
1. 如果你有你個friend的姓名、舊手提電話號碼、或當日的銀行入數紙,你係可以去報警,理由係懷疑詐騙.

2. 既然你都話夠錢搞老破.你今次係留言是想同我地分享你的個人經歷?還是想係呢度搵善長仁翁幫你?
原帖由 小果子 於 2009-7-27 14:15 發表

我爸

有的咁....爸爸
有乜出奇.一般低下階層的家庭日日都發生緊呢d事.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-27 14:39 發表
有乜出奇.一般低下階層的家庭日日都發生緊呢d事.

喂!你生佢出黎點可以咁,我以前夠窮啦都唔會咁對仔女啦.
你既然已有了目標要搞老破,手上又有錢可搞,咁咪去破囉。

至於收信問題,你唔係只得一個朋友啩。你既然咁夠義氣肯借6萬比個老友,應該唔少朋友既,同佢地相量下囉。

入世未深,唔係叫你唔好借錢比朋友,但下次借錢前,要先考慮清礎自己條件可否承受突發事年,及多加留意對方背後是否真係要呢個數目。

我覺得你係咪應該搵社工會好的呢?
原帖由 lok196305 於 2009-7-27 14:51 發表
我覺得你係咪應該搵社工會好的呢?

搵社工會幫佢收信 ?
應該搵我呢類過氣老千上番幾堂騙術入門.
原帖由 gpo4074 於 2009-7-27 14:53 發表
應該搵我呢類過氣老千上番幾堂騙術入門.

哈哈.....100%正確選擇!

就會成張(鄧)打過黎
我試過唔想嘈返房
都可以踢爛我房門打我

以前或上一代都認為打....係可解決問題/教好下一代.

重男輕女更是平常事.

但係你大個,你想離開....改善生活環境/生活態度,你係咪要自爭取?

你唔同男友住,無諗過自己住咩? (係咪你無錢交租?)

我從你說話,我知你思想未成熟....

講真如果欠債係自己洗左,可以話自己衰唔岩,但你係幫朋友....

你為佢破產,佢會唔會覺得你好偉大?

你其實都知家人睇呢件事,所以唔敢同佢地講....

但你點解唔同佢地傾,你亞媽其實係知....佢有冇同你講過咩?
原帖由 lok196305 於 2009-7-27 15:00 發表

哈哈.....100%正確選擇!

想當年用過某d方法食左第一個女友的XX.