破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

畢業兩年,有間銀行話好大機會貸到20萬分期畀我,我應唔應該去申請?

畢業兩年信用卡都係用預付嗰隻,TU記錄都係剛畢業兩年。原來計畫係跟大部份前輩咁,忍多幾年之後一次過洗曬TU底。

有個銀行經理同我講有個咁嘅offer,突然之間有個咁嘅問題(即係可能出現三種情況):
1. 批唔到(TU 有記錄)--- 對我原來等多幾年嘅計畫,有冇「負面」影響?
2. 成功批左(TU 有記錄)--- 如果我成功「還曬款」,對我原來等多幾年嘅計畫,有冇「正面」影響?
3. 成功批左(TU 有記錄)--- 如果我出現「遲還款」,對我原來等多幾年嘅計畫,有冇「負面」影響?

本來都唔想問大家(都係諗住守多幾年,唔借),不過可能有啲人想知,咁先PO上嚟問一下。

希望未畢業嘅同學,繼續努力!
申請吾到信用卡?私人貸款?
信用卡唔敢去申請,所以無。銀行貸款係用開個間銀行經理主動揾我,我喺佢嗰間銀行買咗3年嘅5萬文保險,之後佢就同我講開。
佢知我個情況,所以佢都問左批核D同事先,因為有機會先同我講,但佢最後都補左一句,咁當然批唔出都有可能,不過係有機會先同你講,因為佢話佢都唔想嘥時間。
畢業over 3年先去借bank機會大的
首先你而家用開果間銀行有冇你破產紀錄,即係正式果隻,唔係口頭話佢知,而係例如交過解破信或者直情係入學拎開戶信去開黎出糧,根據師兄師姐經驗就係愈小機構有相關紀錄對你洗左TU之後愈好,因為你申請成唔成功佢都會一世有你破過產呢項紀錄
但係只要你唔主動申請,佢就冇權索取你個人資料,咁洗左底之後佢就唔會有你破產人士紀錄