破產聯盟

查看: 8505|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

解破後都申請唔到任何信用卡,咁係米無機會改善到TU報告呢?

解破後都申請唔到任何信用卡,咁係米無機會改善到TU報告呢?
推薦
alan52016 發表於 9-8-2020 11:45
C hing, 你係固定月薪?

唔好意思咁耐先覆, 係呀, 固定月薪!
回復 支持 1 反對 0

據說話可以透過按時還款,慢慢改善信貸評級。但我依家連第一張信用卡都唔批,係米就無其他辦法了?銀行戶口有翻dd現金,會唔會有幫助呢?
理論上,當破產令解除後,曾經破產者便可申請信用卡。
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保留8年;而與破產相關的重要欠款資料,亦會在資料庫「留底」,直至破產令解除當日起計5年,這些負面紀錄才會被消除。
破產者在破產期完結後,要先向破產管理署領取「不反對確認信」,再向高等法院申請「破產解除證明書」,並且向TU呈交作記錄,以證明破產令已經解除,TU便會更新信貸資料庫。
在破產令完結後5年,信貸報告仍然會顯示相關破產的負面紀錄,所以想申請信用卡的話,需要循序漸進,先向中、小型銀行或信貸機構入手。
向這類銀行申請信用卡的接受機會會較高,例如安信銀聯WeWa信用卡和Aeon Visa信用卡。
不過,發卡機構批出破產後的首張信用卡,其信貸額度一般偏低,但不過這是個讓破產者慢慢重建良好信貸紀錄的好機會。
成日話申請唔到,你解破夠5年未先?未就等下啦,咁急做乜鬼
我解破七年後要申請到銀行信用卡
答案係同唔係,以前做過a記, 可以話都算熱門比老破人土申請,但成功果批都係有穩定同較高收入,仲要比特別部門case by case 咁睇, 解破洗底後銀行話無影響就假, 相對批得得仲嚴,例如30分鐘出卡,出臨時卡都唔可以做, 有入息果堆仲得緊. 特別係第一張卡. 所以唔好上黎聽人講4 年後又一條好漢,破左又唔洗煩個個月還錢. 根本要做返一條容易申請到信用卡好漢要返10年8 載, 老破完後10 年可以仲煩過你以前個個月諗點還錢. from 以前a 記做sell 卡時係個場內成日都有人主動就過黎問同掃苦就知.
akagi 發表於 29-5-2020 03:50
答案係同唔係,以前做過a記, 可以話都算熱門比老破人土申請,但成功果批都係有穩定同較高收入,仲要比特別部門 ...

咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢洗底,由2018年D到而家A grade,前前後後已有8張卡了,不過我每次數全清仲要即清,其實一個月都係碌5-6千左右
nevergiveup 發表於 29-5-2020 13:03
咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢 ...

打錯唔係由畢業開始,係由入學開始9年
我2013年入学,2020年已经七年了
nevergiveup 發表於 29-5-2020 13:03
咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢 ...

睇人, 記得以前做pormit 會有d 人主動黎問你, 通常都問批得鬆唔鬆手, 跟住又講下真係好唔洗下下比現金或者問你張卡係唔係可以上網買野, 最後10個有9個咁問都係唔可以批臨時卡要等分行批. 原因就係
我7月29拎破解信, 31號申請安信
今日覆話批
但要主動俾破解信
獅子好小氣,吾批信用卡連糸apps 開户口都吾得,要去分行搞
joanwong 發表於 5-8-2020 12:19
我7月29拎破解信, 31號申請安信
今日覆話批
但要主動俾破解信

C hing, 你係固定月薪?
因為破前有欠獅子
重新戰士 發表於 28-5-2020 19:09
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保 ...

Long time no see.
我4月解破,TU Send咗比環聯,未完全update,8月申請低額貸款批左,真係奇蹟
Joannywalker131 發表於 8-8-2020 11:40
獅子好小氣,吾批信用卡連糸apps 開户口都吾得,要去分行搞

C兄你交齊文件冇? 我星期一申請, 星期四已收到批核信息申請成功.

不過你破前有欠獅子, 可能內部仲有保留記錄導致唔批, 大可以打上去問下咩原因REJECT.
封信就話吾夠資料
重新戰士 發表於 28-5-2020 19:09
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保 ...

想請教一下,我情況係公眾紀錄2022年後清除, 破產壞紀錄2023年後清除,早前試申請渣X信用卡唔批,想問下呢段時間我去申請WeWa又得唔得呢?如果成功申請又保持到良好還款紀錄,TU會唔會因此而提升,唔駛等多幾年?THX