破產聯盟

查看: 2954|回復: 12

終於去左法庭解破

早兩日去左外判度攞不反對信,又去左法庭做解破存檔,終於可以自由了。

去法院解破程序
1. 去高等法院LG1
2. 到LG1後,到105室無律師代表訴訟人資源中心,105室距離你入去LG1的地方都有些距離,睇房號搵搵下就會搵到,一入去左手面按籌,輪到你後俾張不反對信佢睇,然後攞左宣誓表格填,佢會問係張解除破產證明書要中文定英文,佢會話你聽填邊版。
3. 係105室無律師代表訴訟人資源中心填好宣誓表格+影印身分證副本

4. 出番去159室宣誓登記處俾表格、不反對信、身分證及身分證副本俾佢,佢整理同對過宣誓表格後,俾番份野你,叫你過隔離宣誓房排隊
5. 入宣誓房宣誓 (入面位職員會俾指示你)
6. 宣誓完,宣誓表格、不反對信、身分證副本 已經俾佢地釘成一份,將成份野交俾出面(即你一出電梯入去有成六七個窗口的排除處),唔明唔緊要,宣誓完之後個職員都會叫你交去邊度。
7. 交完後,窗口職員會俾張收條你,入面寫左三星期後回來攞解破證明書
8. 三星期後,去高等法院LG1,入門口轉右行到最盡,115室聆案官書記辦事處攞解破證明書吧,記得攞解破證明書,要提供你的法院檔案編號(即你的破產編號)

補充內容 (3-6-2020 08:14):
排除處--> 排隊處
想問你封不反對信等咗幾耐有
hmcheng210 發表於 3-6-2020 11:55
想問你封不反對信等咗幾耐有

交左最終年報+申請信後三個月左右。
想請問如果三星期後自己親身去唔到攞解破證明書授權搵人代領得唔得?
hellohi 發表於 4-6-2020 17:23
想請問如果三星期後自己親身去唔到攞解破證明書授權搵人代領得唔得?

可以,當你係105室無律師代表訴訟人資源中心攞張宣誓證明填的時候,入面會有一張紙,其中一部份係授權書,三星期後搵人黎攞解破證明書時,攞住張填左的授權書就可以攞。
tbsntvhk 發表於 5-6-2020 08:14
可以,當你係105室無律師代表訴訟人資源中心攞張宣誓證明填的時候,入面會有一張紙,其中一部份係授權書 ...

明白,唔該晒!
多謝分享

有埋房號相片就仲正
想問大約需時幾耐呢?係咪得星期一至五可以去呀?
wingcat 發表於 12-6-2020 08:33
想問大約需時幾耐呢?係咪得星期一至五可以去呀?

人少唔駛半個鍾就做完以上程序手續

法院的開放時間只係星期一至五
所以要平日攞假去
不過要小心可能有食飯時間,盡量上午去比較好
hellohi 發表於 4-6-2020 17:23

提意最好就親力親為,職員俾解破信你既時候,會叫你對下資料啱唔啱,同埋呢封信無得再補領
tbsntvhk 發表於 3-6-2020 22:43
交左最終年報+申請信後三個月左右。

我今年6月7日交最後年報+申請信,今日15號已經收到信,我跟主任的
感謝詳細解說,我啱啱收到不反對信,正計劃去法庭
tbsntvhk 發表於 13-6-2020 15:27
人少唔駛半個鍾就做完以上程序手續

法院的開放時間只係星期一至五

謝謝解答