破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Ming987654321
打印 上一主題 下一主題

請問當夠四年係咪要等埋解破信才可申請一萬呢?

Raymond7787 發表於 26-6-2020 19:50
謝謝回覆. 咁即係要交. 你所說的畢業証書即係解除破產令的証明書是吧. 沒有此文件, 今後應該會有很多不方 ...

當然我果啲都係估計佢可能就算收唔到都唔會攪你既,不過問心四年都走過,為左一萬同外判反枱攪到自己斷唔到尾有咩為
knowthyself 發表於 26-6-2020 19:50
你當下有冇申請對佢冇影響,只要對數佢要你交呢條數上去你依然係要交,當然你可以攬炒唔申請咁冇錢入帳佢 ...

謝謝指教. 咁即係要同佢傾, 希望能拿返多少, 否則之後就傾都無得傾, 一萬無晒.
另, 其實唔洗加監, 但一宜無畢業証書的話, 之後會有什麼影響?
主要最大影響就係更新唔到TU,開唔到戶口
如果你現金出糧又冇諗住洗底出信用卡甚至貸款,其實對日常生活冇影響
knowthyself 發表於 26-6-2020 20:54
如果你現金出糧又冇諗住洗底出信用卡甚至貸款,其實對日常生活冇影響

如果冇特別須要再開戶口同申請信用卡,
其實有冇嗰張証明都冇所謂嘅~~~
knowthyself 發表於 26-6-2020 20:52
主要最大影響就係更新唔到TU,開唔到戶口

我打算繼續使用而家出糧的戶口, 就是外判當初出信俾我開的那個戶口, 可以繼續使用是吧?
Carman1216 發表於 26-6-2020 21:15
如果冇特別須要再開戶口同申請信用卡,
其實有冇嗰張証明都冇所謂嘅~~~

乜仲可以申請信用卡?
Raymond7787 發表於 26-6-2020 21:34
我打算繼續使用而家出糧的戶口, 就是外判當初出信俾我開的那個戶口, 可以繼續使用是吧?  ...

先講戶口
有啲師兄係用外判幫佢開既戶口出糧再上去拎錢,果啲冇得留低。
有啲師兄反映就係話大銀行拎開戶信去開新戶口畢業果時講明唔比留要開過新
我自己當年申請左個黎公司出糧畢業到而家都用緊

信用卡黎講你可以上一頁有個信用卡版入面有好多師兄既經驗同建議同做法你可以參考一下
knowthyself 發表於 26-6-2020 22:37
先講戶口
有啲師兄係用外判幫佢開既戶口出糧再上去拎錢,果啲冇得留低。
有啲師兄反映就係話大銀行拎開戶 ...

當初我拿住外判封信去中銀開戶口. 都有問中銀四年後點做?
中銀職員話到時拿封解破証明書來, 可幫我開返網上理財 (對方話破產期內的戶口不能用網上理財),
另外如我有需要, 到時可幫我開股票戶口....
但就無話要重新開戶口. 所以我諗呢個破產期內戶口可以繼續使用吧.
其實中銀又點知我幾時解破呢? 呢個破產期使用戶口繼續用都應該可以吧.
(這是我關於戶口使用的見解, 不過那封信解破信當然亦打算拿取, 再交俾中銀就完美完成件事了.
關於那一萬, 就打算下星期搵主任傾, 正如你所講費事煩了)
Raymond7787 發表於 27-6-2020 08:14
其實中銀又點知我幾時解破呢? 呢個破產期使用戶口繼續用都應該可以吧.
(這是我關於戶口使用的見解, 不過那 ...

我2月夠4年,
戶口都一樣用當年嗰個,
網上理財就係當時申請轉數快時申請(唔知道原來唔申請得),不過銀行都好好,問咗陣公司都俾我開
Raymond7787 發表於 27-6-2020 08:14
(這是我關於戶口使用的見解, 不過那 ...

呢個我爬左好多師兄文都唔明個標準,只能夠講如果銀行同外判無指示就應該係可以繼續用。
我自己經驗就係畢業後比埋解破証明書銀行就開通晒所有功能我之後仲開埋往來戶口寫支票用。
knowthyself 發表於 26-6-2020 19:50
你當下有冇申請對佢冇影響,只要對數佢要你交呢條數上去你依然係要交,當然你可以攬炒唔申請咁冇錢入帳佢 ...

最驚嘅係要你入一萬蚊(唔理用咩方法),一萬蚊上繳之後先出不反對通知書,呢招先絕,佢又冇話要你申請,但要你入一萬
黃色月亮 發表於 27-6-2020 11:01
最驚嘅係要你入一萬蚊(唔理用咩方法),一萬蚊上繳之後先出不反對通知書,呢招先絕,佢又冇話要你申請, ...

咁老實你比個戶口佢你係冇申請佢都唔可以要求你憑空變比佢,問題在於佢實會逼你申請而你不合作驚佢玩野姐
昨天又出了新優惠,關愛基金,,可唔可以等多幾個月後,我解破了後才出呢d優惠呢?不過,呢樣關愛基金就並不是個個人都合資格申請,可能外判未必好似一萬咁出信要人上邀。但過兩天打電話同主任傾一萬可否保留部份自用時,都會順便問埋佢關愛基金可否算數?我估最後如果一萬蚊能傾到部份自用的話,那關愛基金都應該無謂再搞我是吧。
所有額外收入都會攪