破產聯盟

各位師兄 入學係咪咁無面 ?

小弟數還數 借落十間財務 已經人工唔夠還
之前家人都幫左好多次  家人無能力幫了 我諗左好耐 決定同家人講舉手  但我有一個親戚知道左 我想舉手 講既野好似敗壞左成家族   其實我知道自己錯 我都想改過  但佢講既野令我心裡好難過
破得產就預左自己係一個無賴 洗撚理佢咩  咬返你親戚轉頭 話你親戚點解咁窮 咩都幫唔到佢 搞到自己咁 係佢害你
感謝師兄開解
PpPp1268 發表於 29-6-2020 23:34
我破前月入五萬幾,但還都還左四萬去,不斷做秘撈叫過到生活,一想起仲要還多唔知幾多年就無晒心機,工都 ...

好同意師兄講法。我破前搵三萬幾,但要還三萬,之後要數冚數,日日都要諗今個月點捱,結果比屋企人知道,因為欠成一百萬多,佢哋都冇辨法幫我。之後就去左申破。以家出街食飯,屋企人都唔洗我夾錢, 叫我留返自己用。
其實我初初入學時,都好唔開心,好怕人哋睇唔起你!但以家都入左學一年多,四年好快過。大家加油!
人喺低谷時,最易睇清楚親戚朋友嘅真面貌。親戚親,都唔及家人親,最緊要家人肯原諒你。難聽,串你嘅說話一定會有,好好改過,做好自己,唔好活喺人哋把口度。(ง •_•)ง 加油
我當初後悔太遲破!如果自己早破就唔會浪費家人錢幫我!到最後都係破了
你有無後悔點解唔早d破!浪費左家人幫你d錢!我就係咁!
PpPp1268 發表於 30-6-2020 00:41
其實現在生活無咩野,最唔方便係無自己戶口用

咩都現兜兜,無戶口都唔覺咩問題,慢慢就會慣
Ming987654321 發表於 30-6-2020 01:00
你有無後悔點解唔早d破!浪費左家人幫你d錢!我就係咁!

我有後悔呀,嘥咗佢哋辛苦搵噃嚟嘅錢(。•́︿•̀。)
Anmi2019 發表於 30-6-2020 01:15
我有後悔呀,嘥咗佢哋辛苦搵噃嚟嘅錢(。•́︿•̀。)

你情況同我一樣?家人幫左我十幾!諗住唔駛破!結果幫完我!之後頂唔順破左!早決定唔駛浪費家人錢!破產我唔介意!介意係浪費家人錢
入左學唔洗日日驚有人幾時拍門幾時打比屋企。仲令自己上左一課。提醒自己唔可以再犯。個啲睇唔起你,唔明白你既可以唔洗理佢啦。
借錢賭錢,炒股票,消费享受,以后唔好喇!
入左學會令你學識你只需要在乎唔介意你身世既人
PoorGuy2018 發表於 1-7-2020 23:08
入左學會令你學識你只需要在乎唔介意你身世既人

師姐講得啱!唔介意你身世既人,先至係真正既朋友。