破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備破產想請教

chansiusiu 發表於 14-8-2020 18:49
所有欠單 銀行月結單 mpf 等 我好多信丟曬 都唔知點搵 不過係基本咨詢 未真正同律師傾 ...

上噃佢哋個網, 自己print噃出嚟.
順手開始留定銀行存款同卡數月結果記錄, 頒令後交文件時, 可能要你提供噃頒令前半年至1年嘅資料.
Anmi2019 發表於 14-8-2020 20:36
順手開始留定銀行存款同卡數月結果記錄, 頒令後交文件時, 可能要你提供 ...

C兄/姐 你申請了?
Anmi2019佢係大師姐添啦哈
Anmi2019 發表於 14-8-2020 20:36
順手開始留定銀行存款同卡數月結果記錄, 頒令後交文件時, 可能要你提供 ...

咁如果最近幾個月借過錢 對申請破產有無影響..定要留段空白期先好去申請
chansiusiu 發表於 14-8-2020 21:08
C兄/姐 你申請了?

我舊年3月入學
痛苦 發表於 14-8-2020 21:25
Anmi2019佢係大師姐添啦哈

係我無聊時成日爬舊文姐
si3998 發表於 14-8-2020 22:21
咁如果最近幾個月借過錢 對申請破產有無影響..定要留段空白期先好去申請 ...

1. 有D律師樓會話你最近1個月有借過, 會叫你還1期先, 咁你到時可能要自己去申請.

2. 都要睇你借咗幾多, 2~3萬/以下都仲可以接受, 太多會懷疑你資產轉移. 之前有人申請前碌咗十萬金飾, 就算俾佢申請到, 之後解話都幾麻煩.  

我&有D同學申請前都有套現/碌過卡數, 都申請到, 只要之後同主任/外判, 解釋到D錢點樣用咗. 如借咗2萬, 有幾多錢還咗俾邊間銀行/財仔, 自己生活上用咗幾多錢, 夾噃條數就無問題, 有埋單據記錄就最好. 不過唔可以話還俾親戚朋友, 會要佢嘔噃D錢出嚟, 填埋佢名做債權人.
Anmi2019 發表於 14-8-2020 23:55
1. 有D律師樓會話你最近1個月有借過, 會叫你還1期先, 咁你到時可能要自己去申請.

2. 都要睇你借咗幾多,  ...

如果講用左去買股票/賭/比屋企得唔得

報數既時候淨係報財務公司?定同朋友既所有數都要報
si3998 發表於 14-8-2020 10:45
你果d數係咩公司 佢地點樣滋擾你d屋企人同諮詢人?
有無後悔..好唔想破但諗唔到方法.. ...

一二三線扣底都人,不斷電話炸屋企人,拉入群祖,上門貼大字報,梗后悔,攪到妻離子散!
si3998 發表於 15-8-2020 01:11
如果講用左去買股票/賭/比屋企得唔得

報數既時候淨係報財務公司?定同朋友既所有數都要報 ...

你最近借咗幾多呀?
買股票, 賭馬都有記錄啦. 俾屋企要講俾咗交租, 交水電煤, 食飯果D~實質用途, 唔好講俾咗屋企人.

報數? 你講申請時填欠款數呀, 梗係填哂欠銀行同財仔全部數落去啦, 點會報D唔報D? 朋友果D唔係欠幾萬/幾十萬, 報嚟無意思, 自己諗辦法慢慢清咗佢.

有時間, 入去破署網頁~債務人提出破產呈請的程序 https://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm , 下載表格28C(資產負債狀況說明書)了解吓點樣填欠款數. 如經律師樓申請, 佢都係按依份表去填.
Anmi2019 發表於 15-8-2020 04:51
你最近借咗幾多呀?
買股票, 賭馬都有記錄啦. 俾屋企要講俾咗交租, 交水電煤, 食飯果D~實質用途, 唔好講俾 ...

最近三個月有約5萬
呢d錢銀用途係咪可以坦白同律師講?我係驚上庭/有任何組織我唔可以咁講
唔該哂!
Anmi2019 發表於 14-8-2020 23:14
係我無聊時成日爬舊文姐

但係你係度同百萬師兄佢哋都貢獻好多
si3998 發表於 13-8-2020 17:58
你後悔既野係咩?有無咩比較實際影響

後悔係如果辛苦d還,最終是不用破,實際影響是你一樣要還錢,但就多了很限制