破產聯盟

查看: 1018|回復: 16

新手想問

本人欠債3間銀行
分別渣x$40萬 (其實係做過結餘轉換後 要我一次過還哂先搞到禁大。因為上年年尾停供左幾個月
之疫情更加生活唔到 所以一次過唔還)
恆x$3萬
你建行$3萬
全部都比哂收數公司

其實現時搵3-4萬到2-3入工 要交租 15000 有家庭
仲有架車係間唔中要黎搵食

己經不停有收數公司黎追數
早排打上渣x問佢想還番條數有無得傾 佢叫我搵追數公司。但我又真係唔能夠一次過還禁多錢
最多1萬一個月可以供哂禁多份
好耐之前打上向晴 問佢做債務重組 係佢叫我暫時唔好還住 留番啲錢黎生活( 因為個排疫情成日停工無錢 雖然現家都係)

想問我係咪一定要破產 我唔想又賣車 又搞到花底
我又真係有心想還 我仲可以搵咩方法搞左佢 個啲咩iva 我現家個底都花到禁 仲做唔做到?
你人工四萬,總數當係五十萬,月薪十三倍左右,如果過到風險評估,試試其他銀行做全數清,但呢幾年除咗還錢,預咗要勒緊褲頭。
揸兜 去到收數,傾過都係比我2,3個月內要還全數,追數打來,客氣D 同佢傾,拖下先。我當時係癢身第一家追上門,建x 交去收數部後仲可拖個2個月左右,比較溫和。你唔想破的 去超市卡個間睇下做唔做到低息
本身自己有用開獅子做出糧戶口 但佢都唔比我借。其他銀行會唔會都一樣。
你條數加埋唔大,但問題你拖到呢個地步,而家都只有搏下搵銀行做低息一筆過
如果最後無銀行做到借貸 我又係自僱人士 搞唔到債務重組
係味只係得破產依條路
如果出糧户口都借唔到,其他銀行都真係好難借到。你去試下啲細行先啦,你已經交晒比收數,好難做到債務重組。
Stanyan1229 發表於 12-8-2020 09:17
如果出糧户口都借唔到,其他銀行都真係好難借到。你去試下啲細行先啦,你已經交晒比收數,好難做到債務重組 ...

樓主話係自僱人左,如果無報稅無供MPF,無固定收入,很難有銀行會借,借到息都唔會低
zombie 發表於 12-8-2020 10:45
樓主話係自僱人左,如果無報稅無供MPF,無固定收入,很難有銀行會借,借到息都唔會低 ...

我睇漏左!咁真係好有銀行借到。
好難有銀行借到。
聽你地禁講 無銀行再借到 又做唔到債務重組 我只有破產一條路
唔想賣車。就做IVA。
Hibaby 發表於 10-8-2020 14:23
本身自己有用開獅子做出糧戶口 但佢都唔比我借。其他銀行會唔會都一樣。

因為你遲還過幾期。底已經花晒。又係自僱九成都唔會借。財仔就有機會。drp申請機會已經好低。IVA係一個選擇 但係申請費用都幾萬。
Iva 係直接搵律師做? 個啲社工債務重組電話唔算?  
Hibaby 發表於 17-8-2020 17:40
Iva 係直接搵律師做? 個啲社工債務重組電話唔算?

你去破聯網頁落少少, 爬吓#個人自願安排 (IVA 及 IDRP)D舊文啦.
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=55&page=1