破產聯盟

查看: 3392|回復: 23

開海外戶口和visa debit card

如果你同我一樣,入咗學⋯⋯得番一個出糧戶口,錢都係唔好咁留多少少係戶口,吓吓現金⋯⋯

我用左tap&go card 一般contactless 比錢用⋯⋯都方便

後來,我發現一個海外離岸虛擬銀行,申請左戶口同visa debit card ⋯⋯哈哈⋯⋯世界大左好多⋯⋯自由左好多⋯⋯

我叫親戚幫忙轉錢去我海外戶口,我自己cash ATM比番錢佢。都一千幾百蚊咁,都好過比曬破產署,自己留下傍身用。

真正海外戶口,完全不受香港破產條例管制。哈哈。
一千幾百,微信支付亦自然
用護照就開到⋯⋯好多講開離岸口的YouTuber的海外虛擬銀行都可以。我吾係度講太多。我自己試左,ok開到戶口。
聖利aaron 發表於 21-10-2020 07:53
一千幾百,微信支付亦自然

人哋就係吾想要wechat pay
遲早出事⋯⋯因為怕兩地信用制度溶合一個互通。
我只是提一個選擇比大家⋯⋯來緊日子有錢多可以放係海外戶。吾使下下現金。海外的Vida debit card 其實功能同Vida credit card冇分別,有visa機就用到。你張visa有幾錢,使幾多。最緊要,你有錢剩,多個安全戶口擺放。
我揀左瑞士一間虛擬銀行⋯⋯有埋港幣戶口等等多種貨幣戶口,即開即有。debit card可以link Apple Pay
如果申請實體debit card ,可以係香港ATM拎埋錢⋯⋯
大家自己做下功課⋯⋯
哈密瓜 發表於 21-10-2020 10:21
人哋就係吾想要wechat pay
遲早出事⋯⋯因為怕兩地信用制度溶合一個互通。 ...

太空卡開戶嘛,唔洗實名,資料亦可亂填

如果未畢業,
真唔好搞咁多動作,
多一物不如少一物.
將來有乜麻煩都是自己種下的.

本地亦已經有很多debit card 預付卡如八達通般使用.
破署唔會理此微細消費數.
海外銀行經常有困難而倒閉非新聞,
隔山開戶不鼓勵.

海外戶口一般非本地破署能力理到,
但名人或巨型資產或刑事破產可能除外.
"主任"亦唔會主動問你海外有冇戶口,不需自動提報.
但如果"主任"直接提起問,當然如實正面報上便是.

既查吾到海外,仲咁on9問下就報上去,手尾仲長。
記住啊,靜雞雞開左海外銀行戶口,有存款保障果只銀行,我果間有80萬瑞士法琅保障琅
哈密瓜 發表於 21-10-2020 16:35
記住啊,靜雞雞開左海外銀行戶口,有存款保障果只銀行,我果間有80萬瑞士法琅保障琅 ...

有無提示邊間?
呢排多咗人拎bno走,通常會有教學開海外虛擬銀行戶口
特區護照可以開嗎
自己睇啦⋯⋯自己做功課
C兄,无乜系查吾到架,睇下查吾查只,反工小心
mobilesss 發表於 24-10-2020 11:08
C兄,无乜系查吾到架,睇下查吾查只,反工小心

笑死人
以為香港破署有權查海外銀行資料?!本地銀行都吾得啦,所以咪叫破產人士出示bank statement 去旁敲側擊咁查⋯⋯

當明白香港破署只是買咗資料比銀行,銀行系統會知道邊個是破產人士⋯⋯去到海外的銀行,就吾受呢套影響。正正經經咁開個海外戶口,點匯錢入落去又吾比破暑係唯一個銀行戶口的bank statement 查出,各位c兄弟自己度點佢啦。我就叫親戚用佢地自己戶口匯款入去我海外銀行⋯⋯

即然堂堂正正開咗個海外戶口,即係海外完全合法。