破產聯盟

查看: 2946|回復: 16

如果申請破產失敗應該點算

因小弟無力償還貸款上個月尾去咗律師樓申請破產,排咗期黎緊下個月先知最終結果,但係想知萬一到時個破產官唔比我破的話唯一方法係咪都只可以自己搞番掂壇嘢?(有就呢個問題問過好多次律師樓助理但係都淨係講啲好官腔嘅嘢完全幫唔到我),想大家比啲意見謝謝.
你是基於咩原因覺得會被反對破產?
欠一百萬 發表於 27-1-2021 18:44
你是基於咩原因覺得會被反對破產?

因為我上年x月貸款幾間財務公司但之後下一個月嘅月尾就走去申請破產(所有錢都唔係比我自用之後發現自己比人呃錢當然都係自己抵死),問題係我喺申請破產當月嘅月中還咗咁多間財務公1期數之後月尾就申請破產,今日試過自己打去其中一間財務公司問個staff有無收到律師樓通知話我申請破產,之後比對方一輪言語攻擊當然佢係無講過任何粗言穢語(對方嘅角度覺得我有心欺詐,呢頭還完1期錢轉過頭隔幾個禮拜就話搞破產,對方話會如實報告番比個破產官話真係都想睇下我係咪可以破到產同埋話叫啲收數公司落力啲收我條數),加上如果破產官覺得我有心欺詐係需要自行承擔刑事責任但我真係無錢再還先選擇申請破產,但係都想知萬一破產失敗我自己應該要點做
bebetter21 發表於 27-1-2021 19:29
因為我上年x月貸款幾間財務公司但之後下一個月嘅月尾就走去申請破產(所有錢都唔係比我自用之後發現自己比 ...

資不抵債, 去申請破產, 個官係會頒令你破產. 除非你收埋左資金資產無報, 債權人才可提出反對.

至於你破產前的借貸, 資金的流向等等, 是否構成欺詐, 是另一回事.

換句話講, 破產照樣破. 也有機會比人告. 兩樣野分開.
欠一百萬 發表於 27-1-2021 20:30
資不抵債, 去申請破產, 個官係會頒令你破產. 除非你收埋左資金資產無報, 債權人才可提出反對.

至於你破 ...

明白,謝謝你的解答
首先你報左警未?比人呃都要有証明!你借完錢啲錢去晒邊?有冇單據?
Anna2020 發表於 28-1-2021 00:12
首先你報左警未?比人呃都要有証明!你借完錢啲錢去晒邊?有冇單據?

有親自去警署報案亦曾經向警方提出要求轉交商業罪案調查科跟進但被拒絕同埋警方話幫唔到我(當然我都知人地都唔多想理我呢啲嘢),同埋話因為都係我自願比錢人地基本上係無咩可能追討番被呃嘅錢.啲錢基本上一到我手就已經即刻轉賬比嗰個人,我同佢本身無任何白紙黑字無簽過任何嘢只係得wst記錄(佢試過係個wst到自己打個所謂協議書出黎,警察見到都黑人問號話無見過人咁樣去自己整段長文就話係協議書)同埋有講過電話咋,單據只係得e-banking過數呢啲記錄.p.s. 呢個人仲要唔死心用小額錢債黎追討我因為喺wst到應承佢要比某個數佢但我最後無比到,反正我身無分文都係要照出庭.
既然你有嗰個人資料,你咪報晒上去囉。
airmax 發表於 28-1-2021 13:36
既然你有嗰個人資料,你咪報晒上去囉。

有照報只係人地肯唔肯做嘢就另一回事咁解.
應該吾會,我都係借完小眾財務十幾個,還左1期就申請老破
咁個官問你破前借十幾個用去邊,點証明你點答
Wing2016 發表於 2-2-2021 09:10
應該吾會,我都係借完小眾財務十幾個,還左1期就申請老破

咁個官check你資金流向時,你點解釋果十幾個點用法
Lifeislie 發表於 20-2-2021 14:22
咁個官check你資金流向時,你點解釋果十幾個點用法

我個陣都係有幾間還左一期就老破
律師幫我上庭 頒令到依家都冇事 不過我跟外判個陣同佢講因為賭博所以破產
我個時都有兩間還左一期就破,之後都頒左令。起初主任跟時,有封信問我啲錢去左邊,我照寫還比大財,同平時生活費。
欠債多過申請破產費用就得.
最緊要你借完錢解釋到D$去左邊就可以,我相信被中介昆完去破既例子1⃣️定唔少,最on9係中介又不斷開受害者又不斷有政府又做唔到野
bebetter21 發表於 27-1-2021 19:29
因為我上年x月貸款幾間財務公司但之後下一個月嘅月尾就走去申請破產(所有錢都唔係比我自用之後發現自己比 ...

除非你之前借左好多錢又唔係拎來還錢,如果唔係,講真如果有錢還就唔洗去借啦,我都係個個月續借走去還錢,到開始有啲續唔到,同咪我覺得太攰,唔想撐落去先破。啲財務一定會兇你,但真係會告你的少之有少,除非好大條數。