破產聯盟

我想問下各位師兄關於破產保單問題

小弟過完年實在頂唔順壓力 去著破產 而家想問下我本身有一份AIA意外保險同一份醫療加儲蓄 意外同醫療都係寫緊我個名 不過兩份保單都係我媽咪交緊 個經紀同我媽咪識 如果我破產之後會唔會cut左佢?如果cut左保險公司又會唔會通知屋企人?如果轉名黎唔黎的切?
儲蓄保轉名死硬

姐係咩意思

奉勸你唔好搞D保險, 由佢頒令後被人充公. 專心入紙搞破產啦, 不要浪費時間.
欠一百萬 發表於 4-3-2021 21:24
奉勸你唔好搞D保險, 由佢頒令後被人充公. 專心入紙搞破產啦, 不要浪費時間.  ...

我就係唔想被我媽咪知道尼件事 因為個經紀同我媽咪都熟
有冇錢可以攞返?自己cut左攞返錢,再話d錢用嚟搞破產同生活費算

轉名係冇用,會查到,張單破署cut硬架,會同aia講你破產要充公
轉名一定死緊。你破產一定充公AIA一定知架。
如果命運能選擇 發表於 4-3-2021 22:45
有冇錢可以攞返?自己cut左攞返錢,再話d錢用嚟搞破產同生活費算

我類似呢個情況(月尾出糧先用銭嚟搞破產、到下月中収到CUT保D銭用嚟交租)、洗唔洗嘔番出嚟?
要取消一定係未頒令前 媽咪俾錢咪話俾媽咪知囉 佢咁錫你 取消咗啲錢無扣到 、你媽咪遲早知。第日外判會問你啲錢去咗邊度,佢有權追討或俾你用。
r1229 發表於 5-3-2021 09:03
我類似呢個情況(月尾出糧先用銭嚟搞破產、到下月中収到CUT保D銭用嚟交租)、洗唔洗嘔番出嚟? ...

要睇你拎噃幾多+拎完幾耐至頒令。因為入紙後已經唔駛還錢,如果果段時間你失業,拎萬零至幾萬,當然可以話生活上用哂。但如果你有收入,就好難講,自己盡計啦…
Anmi2019 發表於 5-3-2021 13:33
要睇你拎噃幾多+拎完幾耐至頒令。因為入紙後已經唔駛還錢,如果果段時間你失業,拎萬零至幾萬,當然可以 ...

拎完至頒令大約5個月。一路都有収入、呈請後做埋Partime仲要収入多左。
r1229 發表於 5-3-2021 14:08
拎完至頒令大約5個月。一路都有収入、呈請後做埋Partime仲要収入多左。

唉……  嘔噃機會好大,中途屋企有無家電壞咗換咗新呀?到時拎埋單據同受託人講吓數啦