破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

填年報

未夠期填,但問定先。因為好復雜,受托人批左生活費個數,當每月上繳1千咁計,但佢又寬限左有幾個月不用上繳足數(因為以前申破時銀行cut得好快,扣左我糧錢,受托人當退返個數俾我,所以不用上繳足,但有上繳部分)再跟住稅局退稅俾我,我要分3期還返出嚟。咁年表究竟點填,我實質係俾佢批的上繳少左(但係寫明左我個幾個月係還少啲架)
Heshe 發表於 11-3-2022 15:33
未夠期填,但問定先。因為好復雜,受托人批左生活費個數,當每月上繳1千咁計,但佢又寬限左有幾個月不用上 ...

支出果面有1項#對破產產業作出的供款,你照今次年報期內有關上繳嘅款項,上繳過幾多就填噃幾多。
當每月實質上繳要1千,頭5個月扣噃糧只需要上繳4百,之後果7個月正常上繳噃=4百×5+1千×7=9千,咁你喺依欄填9千。
而稅局退稅,先要去收入最底果項#從任何其他上文沒有提及…… 寫#稅局退稅(自己睇吓稅單實際全名點寫,好似叫2020/21課稅年度退稅)寫實際退幾多錢畀你。
再去支出最底#其他支出請註明,寫#退回稅局退稅(實際全名),寫一共要嘔噃幾多錢就得,唔駛理咩分幾期還。
當稅局退噃3千畀你,受託人要你嘔噃3千出嚟~收入果面寫3千,支出寫3千。但如果受託人只要你嘔噃2千,就只需寫2千,淨果1千喺家庭雜費/個人雜費(唔知你有無要求依項)/寫買防疫物資化咗去。
Heshe 發表於 11-3-2022 15:33
未夠期填,但問定先。因為好復雜,受托人批左生活費個數,當每月上繳1千咁計,但佢又寬限左有幾個月不用上 ...

舉例申破時有3K糧係銀行被没收,外判退返俾你,係上繳度扣,年報收入計埋3K, 上繳每個月1K, 一年即係12K(外判已收3K另加9個月每月1K共12K)
退稅舉例10K, 我會填退稅收入10K, 右邊支出對破署作出供款10K
總供款12k+10k=22k

我周周跟, 準備交第一份報表, 記得見面佢有講過生活費每個項目最多可以批到幾多, 但宜家睇返佢俾我d copy, 剩係得每月還幾多...
咁我自己用自己既情況去breakdown返每項算? 定又專登搵佢再問返好...
zombie 發表於 21-3-2022 22:42
舉例申破時有3K糧係銀行被没收,外判退返俾你,係上繳度扣,年報收入計埋3K, 上繳每個月1K, 一年即係12K ...

3千係銀行食咗,錢無過過佢手,如果收入照填3千落去會同實際收入(銀行個記錄)不乎
Anmi2019 發表於 22-3-2022 17:46
3千係銀行食咗,錢無過過佢手,如果收入照填3千落去會同實際收入(銀行個記錄)不乎 ...

3k銀行食左,錢係轉左入破署監管
受托人答允呢3k會退返俾佢,但不會直接退現金,從上繳中扣數
退返3k咪就係收入
銀行充公的3k即係上繳左

銀行3k充公,9個月每個月1k
zombie 發表於 22-3-2022 18:08
銀行3k充公,9個月每個月1k

年結總共就3+9=12k
kevinvortex 發表於 22-3-2022 00:39
我周周跟, 準備交第一份報表, 記得見面佢有講過生活費每個項目最多可以批到幾多, 但宜家睇返佢俾我d copy,  ...

支出項目有單跟單填,無單項目~膳食,交通,個人雜費(可自行加上)就自己合理咁break噃條數。
如有配偶/在職家人分擔開支(租,水電煤……),唔好自行減半/除人頭。先填哂b支出,得出b個總計先。再填埋a薪金,佣金,津貼,??計劃先,將上述依堆收入減b總計,多出個數寫噃去a #配偶分擔開支的款項果度,咁樣填完下面a-b盈餘就會=0。
zombie 發表於 22-3-2022 18:06
退返3k咪就 ...

填寫指南 (8) 在周年收入及取得的財產說明書上只須填寫涵蓋期間的實際金額(而非估計金額)
zombie 發表於 22-3-2022 18:06
退返3k咪就 ...

咁計唔對上繳銀行紀錄條數
Heshe 發表於 23-3-2022 02:33
咁計唔對上繳銀行紀錄條數

俾銀行食左的錢係頒令前定頒令後的人工?
如頒令前,唔使計入收入,全年上繳=9個月每月上繳+銀行食左的錢
如頒令後,計入全年收入,全年上繳同上
Anmi2019 發表於 22-3-2022 18:24
支出項目有單跟單填,無單項目~膳食,交通,個人雜費(可自行加上)就自己合理咁break噃條數。
如有配偶/在 ...

咁我有幾個月佢批我交少左上繳,但佢每個生活費項目都有最高金額。當交少4千咁計,個4千佢無批放在那些項目,咁我總之自己填夠數就得?
zombie 發表於 23-3-2022 02:39
俾銀行食左的錢係頒令前定頒令後的人工?
如頒令前,唔使計入收入,全年上繳=9個月每月上繳+銀行食左的錢 ...

係宣誓後,頒令前的人工。我明你意思,即係受托人無收少上繳金額,只係當我早左預繳呢筆錢(即銀行扣起個筆)。但佢地對數成日睇銀行上繳帳目,咁「扣起呢筆」在上繳account係無證據,所以我先唔知點填。我要知佢當上繳,咁我支出又要填數時有不同。唉,橫掂要問消費卷,順便問埋佢
Heshe 發表於 23-3-2022 03:07
係宣誓後,頒令前的人工。我明你意思,即係受托人無收少上繳金額,只係當我早左預繳呢筆錢(即銀行扣起個 ...

放心,銀行食左的錢會入左去你的供款戶口,由受托人管理,所以受托人會check到供款戶口入面的數

年報填真實的收入/支出,例如退稅支票直接寄去外判,年報收入自行另加一個項目,供款支出照填返,跟唔跟供款紀錄填支出並不是重點,因為會有入多或入少遲供款分期供款的情況,最重要4年供款總數等於4年年報供款總數

Heshe 發表於 23-3-2022 03:07
係宣誓後,頒令前的人工。我明你意思,即係受托人無收少上繳金額,只係當我早左預繳呢筆錢(即銀行扣起個 ...

問完返嚟匯報吓
如果屋企人傷殘,要請個家務肋理照顧屋企人會唔會批?
浪子18 發表於 24-3-2022 13:58
如果屋企人傷殘,要請個家務肋理照顧屋企人會唔會批?

同因工作需要要請工人姐姐照顧老人家/小孩一樣,畀埋相關證明文件就會批