破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產+自殺

洗乜死姐 我都破左 破左仲輕鬆 我而家反而覺得蠢左 點解唔早D破 你話要地址 其實好簡單 租個郵箱 或者信得過既朋友 你自殺死左 到時候一樣父母都會知 甚至全香港都知 到時候真係任人講乜都得 你已經無左話語權
我都係里個星期去搵6c 攪入學 今朝同個小姐講既時候 我都一邊講一邊哭 欠債失業病患 我齊哂 但我無人支持我呀 所以上討論區搵人安慰死
以上打多左個死字 sorry
我己經一段時間沒上來... C 兄唔好死亦唔駛死...我當日破時心情同你一樣, 好似世界未日咁...
但我唔經唔覺已經入學兩年多..
仲有年半左右就畢業,,,現在我好輕鬆和快樂..真的入左學真係唔係咁難過...
真的可以唔比家人知道的,, 只要租好信箱和做郵件轉遞,,
可必要自殺,或者你父母會體諒你呢,又唔係殺人放火,4年後有一條好漢,
四年後又一條好漢,天無絕人之路
租信箱真係得?  在香港,無論申請信用卡、貸款、開設銀行戶口及辦理任何政府服務,均不接受以郵政信箱作為通訊地址填寫,就算申請非政府組織的會籍,亦須詳列住址。由於不少人士為免被家人知悉其財政狀況,故此不能如實向申請公司或機構填寫真住址,有見及此,近月坊間提供的舊樓住址出租信箱服務正迎合他們的需要。 每月360元 最少租9個月 「信箱(每月)360元,最少租用9個月。」在深水埗的多處地方,近月出現一則租套房的宣傳廣告,惟最離奇的是,廣告中指會兼提供每月出租信箱服務,更列明要最少租用九個月。該信箱每年租金高達四千三百二十元,較香港郵政提供的年費僅為二百七十元的郵政信箱服務,費用高出近十五倍。如此不划算,為何仍有人願意租用呢? 本報記者日前佯裝有意租用該住宅信箱,負責人梁先生說:「你租呢個信箱,至少要租九個月,一次要畀半年錢。」未幾,梁更以專家口脗向記者教授如何製造有力的「住址證明」。「我會畀個房號你,你揸住房號,就可以去銀行申請轉地址,第一次轉地址係唔需要任何證明,轉地址後,銀行第一封寄給你嘅信,就係很有力嘅地址證明了!」 記者稱擔心會被人發現,梁大派定心丸,並說:「租房都唔會有證明啦,放心啦,好多人都係咁,有啲人投資唔想畀屋企人知,有啲人又住響內地,但係又想申請信用卡、貸款,都係搵我哋幫手,仲有申請(輪候)公屋都有。我哋收到信會通知你,你得閒上來攞,唔使擔心。但申請公屋你要自己符合申請條件,我只負責收信。」  雖然出租住宅信箱人士聲稱租用信箱極其安全可靠,不過,法律界人士黃國桐卻指危機重重,因為租用人若以租信箱的「假地址」,當作住宅地址填寫申請政府服務,開辦銀行戶口、借貸,報讀學校或任何有不誠實意圖的用法,則有機會觸犯「訛騙」的刑事罪行,而出租者若早知租用者用「假地址」作不法的用途,亦有機會被控告「串謀訛騙」。
samuel 發表於 19-10-2021 15:30
租信箱真係得?  在香港,無論申請信用卡、貸款、開設銀行戶口及辦理任何政府服務,均不接受以郵政信箱作為 ...

你講尼樣唔係我用果種...我是全完全合法的..
我是去申請信箱再去郵局做郵件轉遞..
郵件轉遞有限定時間
古蘭經4章29~31節:「....你們不要自殺,真主確是憐恤你們的。誰為過份和不義而犯此嚴禁,我要把誰投入火獄,這對於真主是容易的。如果你們遠離你們所受禁的一切大罪,我就赦宥你們的一切罪過,並使你們得入一個尊貴的境地。」
貓女 發表於 19-10-2021 18:00
你講尼樣唔係我用果種...我是全完全合法的..
我是去申請信箱再去郵局做郵件轉遞..
...

衰婆,終於蒲頭喇 (^ω^)喺豬手國生活好嗎?可唔可以分享吓你依段時間點樣同主任交涉(交年報/上繳/消費券)……
天係無絕人之路,但家家有本難念的經
錢我由2018年開始借,到上年開始還唔掂,用信用卡自動八達通捱往後生活
到今年4 月真係捱唔到生活所以走去安信再借,有同朋友提及過破產,但朋友唔想我走到咁絕
人地真金白銀借錢俾我,我係好應該繼續還,但真係自己投資失利,去到走投無路先想破產
考慮自殺係做左D野對唔住屋企人,冇面面對佢地,死係最好解決辦法

當大家黎緊日子,睇到新聞有一名公務員凌晨從某某政府合署墮樓或者在合署內上吊自殺,果個應該係我
公務員 唔係仲易搞咩?
原來死的勇氣大過同屋个人坦白
Anmi2019 發表於 19-10-2021 20:30
衰婆,終於蒲頭喇 (^ω^)喺豬手國生活好嗎?可唔可以分享吓你依段時間點樣同主任交涉(交年報/上繳/消 ...

掛住我嗎
我上星期返左來香港,,因我親人有事..
我都沒野做沒得上繳XDDD...年報就網上交..消費卷我沒攞
自殺才是最不負責任的行為....破產期後你沒想過要還返錢比你朋友?
破產並唔係絕路....只係一個個天給你重生的機會....
朋友勇敢面對啦....真係唔駛死
絕望 發表於 19-10-2021 20:55
天係無絕人之路,但家家有本難念的經
錢我由2018年開始借,到上年開始還唔掂,用信用卡自動八達通捱往後生 ...

做乜要唸死呢?四年后慢慢还會不會更實際點?死左乜都沒,親人仲要難過
我都係公務員,你可以試下攪iva,50個好少姐我之前成70個(計埋利息)都做到,當時都係揾2萬,攪iva可以分期,每月都係供1萬到時輕鬆好多
唔好再鑽牛角尖啦,快d打电話比社工傾吓,隔住电話又唔知你係乜水,有咩問題講哂出黎,個人會舒服d,社工又會比d意見你,我都係咁做過,咩事都可以解決,唔好以為死左就無事,仲在生既人有幾痛你有無想過,只有面对過致親離世既人先知道果種辛苦。
airmax 發表於 19-10-2021 19:37
郵件轉遞有限定時間

年半...其實已足夠...因破署信寄最多一般是頭9個月至一年,,,,
同埋之後可以填表用信箱做通信地址....我就是這樣一封破署信都沒有在定地址收過...
除了剛做郵件轉遞佢地未準備好...但我成功收左信無比家人知...

所以樓主你...真係唔駛死...有分法唔寄信去屋企的..而且是唔會犯法