破產聯盟

查看: 3246|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

想向花X銀行申請IDRP

WeXXXX (網上財仔) P LOAN: $370,000,
花X銀行P LOAN: $480,000
渣X銀行卡數: $190,000
X新銀行卡數: $30,000
祖國銀行卡數: $10,000
花X銀行卡數: $6,000

月薪4萬3

打佐比三姓佢話X新可以做IDRP, 但係得30000蚊我唔知點做, 想問花X做IDRP但打去佢地又叫返我申請LOAN, 請問有無計? 唔該
推薦
intime 發表於 10-2-2022 12:12
樓主宜家每間每月要還幾多? 有無閒錢可否清左X生/祖國/花X卡數先?

咁得返weXXXX,花X p loan同埋渣X卡 ...

多謝師兄,每月還緊21500, wexxxx 9500 , 花x 12000, 我唔想還到25000咁多…. 所以先想做drp,因為疫情爸媽要我養
回復 支持 1 反對 0

睇師兄條數同用戶名係咪預6年還?

言歸正傳,我都係有X生,但佢地唔批IDRP,可能因為條數唔係最大。祖國同渣X銀行無IDRP,花X唔知有無IDRP,就算花X有同埋肯批,都係得銀行數可以做IDRP,WeLXXX呢間做唔到DRP,都係要照還。

同埋你啲P loan/卡數還左幾多期?如果未還過或者得1-2期,有機會會周你。
wexxxx 最攞命嗰條玩唔到drp,你埋心水iva/入學吧
多謝師兄,個p loan 花x就還佐6期,welxxxx就5期,宜家最好方法係咪逐間申請? wexxx我諗我都照申請算
sixyearsfromnow 發表於 10-2-2022 10:01
多謝師兄,個p loan 花x就還佐6期,welxxxx就5期,宜家最好方法係咪逐間申請? wexxx我諗我都照申請算 ...

樓主宜家每間每月要還幾多? 有無閒錢可否清左X生/祖國/花X卡數先?

咁得返weXXXX,花X p loan同埋渣X卡,你人工高,預一個月還25000,好快搞掂
danzighill 發表於 10-2-2022 08:14
wexxxx 最攞命嗰條玩唔到drp,你埋心水iva/入學吧

樓主可以留人工每個月照清weXXXX,人工剩低個啲就比其他嘅drp?
一係行IVA 一係就只同花肥做drp 。再死慳黎清細卡數。
square3207 發表於 10-2-2022 13:31
一係行IVA 一係就只同花肥做drp 。再死慳黎清細卡數。

渣x卡數做唔做到drp?
sixyearsfromnow 發表於 10-2-2022 13:51

渣x可以做,不過你自己可以計下/預下每間可以每個月還幾多,因為你申請佢通常有份表要你填預一個月還幾錢比佢地。
sixyearsfromnow 發表於 10-2-2022 13:51

好似得。你直接打上hothkiva.org問。最後唔得咪做iva一定做到 但時間慢同埋比較貴 你人工高做破產點計都唔多著數
渣打最難攪,drp都唔會so你。
我最後揾x新牽頭做idrp.最後都係得渣x反對。
square3207 發表於 10-2-2022 20:49
好似得。你直接打上hothkiva.org問。最後唔得咪做iva一定做到 但時間慢同埋比較貴 你人工高做破產點計都 ...

認同,因為破產嗰4年都要還,人工高破產唔抵,跟一世。樓主4萬3,當批埋父母3人生活費當20,000,要還成2皮幾,同做Drp無分別。IVA詳情唔清楚,睇下有無師兄分享多啲。
Harmonychow 發表於 10-2-2022 21:19

我個case同師兄相反,渣x無咩野,恒x先煩。明明恒x個金額唔大,整左幾個月又問呢問路,最煩係恒x要親身落分行簽文件申請,但其他幾間淨係email交文件就得,而且都係一個月內搞掂。
Harmonychow 發表於 10-2-2022 21:19

打打你如果同佢申請淨做返打打drp,佢會so你的
danzighill 發表於 11-2-2022 12:30
打打你如果同佢申請淨做返打打drp,佢會so你的

可能我得30000,話分期唔得做drp又數細,揾小x做idrp後佢打來叫我20000就可找清,
intime 發表於 10-2-2022 22:35
我個case同師兄相反,渣x無咩野,恒x先煩。明明恒x個金額唔大,整左幾個月又問呢問路,最煩係恒x要親身落 ...

恒x聽過係煩,但我沒數未試過
宜家兩個方案, 一個就係逐個申請DRP 包括WEXXXX, 另一個就試下打佐去小新申請IDRP先, 但我驚打佐小新會call loan.. 邊個方案好D?
sixyearsfromnow 發表於 11-2-2022 16:27
宜家兩個方案, 一個就係逐個申請DRP 包括WEXXXX, 另一個就試下打佐去小新申請IDRP先, 但我驚打佐小新會call ...

小新唔call的,但你最大債主係we呢間,根本唔洗試idrp