破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: sixyearsfromnow
打印 上一主題 下一主題

想向花X銀行申請IDRP

我再講多次啦,我渣x得30000數,佢唔so我啦甘細數,申請完之後佢比我20000可找清。
danzighill 發表於 14-2-2022 01:20
86還109,當你72期,息先23,仲想點

我有話過貴同平咩。?比人參考下唔得?人地做唔做到關你咩事。你係樓主咩?we仔做唔到drp又點 做唔到就無用。
square3207 發表於 15-2-2022 01:14
我有話過貴同平咩。?比人參考下唔得?人地做唔做到關你咩事。你係樓主咩?we仔做唔到drp又點 做唔到就無 ...

一言堂? 討論區梗係俾人發言啦
你唔抵得人評論咪做CD ROM
你唔爆自己借七十幾還一百零幾
阿水知咩
danzighill 發表於 15-2-2022 15:14
一言堂? 討論區梗係俾人發言啦
你唔抵得人評論咪做CD ROM
你唔爆自己借七十幾還一百零幾

挑。係唔抵得你姐 一啲禮貌都無。咁把炮咪比建議人囉 又話人做唔到有咩用。晒精 得把口啊。借到七八十係我本事 得唔得啊。
想比update大家,問佐大新做佐個新loan, 還六年, 每月還21300, 還哂除佐welend外既loan, 半年後睇下credit有改善就做埋welend一次過還
sixyearsfromnow 發表於 21-2-2022 16:02
想比update大家,問佐大新做佐個新loan, 還六年, 每月還21300, 還哂除佐welend外既loan, 半年後睇下credit ...

唔計W仔,你其他數加埋欠720000左右,小新做個21300x72嘅plan俾你,真係有幫助? 因為我唔知你宜家每月找緊幾錢,但務必計清是否真有幫助,因為小新貸款要收取每年1.1%手續費(將計入貸款總額並收取利息),而將來提早清亦要俾3.5%手續費
多謝師兄,佢sell我話我record好差,話6個月後可以再申請第二個plan,我計劃係頂住依六個月再同佢deal,因為佢話仲可以拎多7萬蚊現金,我仲要交4萬9稅,到時再搞唔惦可能就同佢deal drp? 我宜家既希望係六個月後個plan可以平d供到
師兄,你由申請到出plan大約幾耐時間? Thanks
sixyearsfromnow 發表於 21-2-2022 18:28
多謝師兄,佢sell我話我record好差,話6個月後可以再申請第二個plan,我計劃係頂住依六個月再同佢deal,因 ...

至弊小新供唔夠1年唔肯deal idrp,呢度有師兄問過,好彩佢係翻借最後先deal 到,仲有,銀行職員講就天下冇敵,如果六個月後仍然申請唔到第2個plan,順供你又頂唔頂到? 我條小新數供咗一年,啱啱申請另一個plan都reject咗我,anyway,自己考慮啦
都個幾星期先出到plan
danzighill 發表於 21-2-2022 20:15
至弊小新供唔夠1年唔肯deal idrp,呢度有師兄問過,好彩佢係翻借最後先deal 到,仲有,銀行職員講就天下 ...

唉 宜家都係見步行步 捱多半年佢拒絕既就再諗 師兄點解佢唔批比你?
師兄,你最好有冇搵三姓做IDRP? 我1月尾申請到而家都未出到plan?
danzighill 發表於 21-2-2022 17:51
唔計W仔,你其他數加埋欠720000左右,小新做個21300x72嘅plan俾你,真係有幫助? 因為我唔知你宜家每月找 ...

師兄 咁你呢個plan咪有違你本意囉,宜家x新月供21300,xxlend 又月供9500,一個月成三皮,好難頂wo。
點解唔做Drp減低每月供款額,拖長黎供唔係重好咩,有閒錢就提早還。
intime 發表於 22-2-2022 00:21
師兄 咁你呢個plan咪有違你本意囉,宜家x新月供21300,xxlend 又月供9500,一個月成三皮,好難頂wo。
點 ...

冇錯,所以要佢計清楚,如果唔係半年後又轉唔到plan又供唔起,要行iva/入學,咁呢半年更加白供
sixyearsfromnow 發表於 21-2-2022 20:49
唉 宜家都係見步行步 捱多半年佢拒絕既就再諗 師兄點解佢唔批比你?

小新批核有一個叫<破產指數>,過唔到
intime 發表於 22-2-2022 00:21
點 ...

請問ching知唔知係DRP提早還點計法?謝謝
scarygrey 發表於 23-2-2022 11:24
請問ching知唔知係DRP提早還點計法?謝謝

之前問過銀行職員,佢話提前還DRP,只需要你還本金,餘下期數利息唔洗還。
咁我覺得好均真,日後有錢(出雙糧/返part-time/中六合彩)咁咪提早清。唯一有風險係供到一半失業咁就白供,我宜家都好擔心呢樣野。