破產聯盟

樓主: stacey19940916
打印 上一主題 下一主題

李周已經覆消費券$10,000要上繳$5.000

哈哈,我係上次果5000要上繳一半分5期。
上次主任自己説唔係現金,不用上繳,佢知我有病,叫我買維他命。今次我唔問了,照用。如果佢追返,我無業,我會比返買咗嘅嘢佢。
John2628 發表於 21-3-2022 07:59
實有得用,不過駛唔駛上繳(現金)比人

我今朝問過破署同律師,破署話你未頒令,要等頒左領問返當時跟你case果個先知. 問律師佢就話只要証明到收入唔夠支出,咁就唔駛上繳.
叫佢問政府攞,消費券可以折現咩?
stacey19940916 發表於 2-3-2022 23:11
政府話吾可以兌錢㗎………
係啲外判要我地兌錢比佢咋嘛
但我見呢度又好多人會配合㗎喎……

每年都有新人都有呢個問題「消費卷唔係現金!點解要上繳?消費卷對換現金是犯法….」我都有咁樣問過!之前都有師兄師姐解答過,上繳其實全部都係受託人/主任心態決定!
你破得產就係你理財不善!破左產都要還錢!呢啲叫責任!唔係因為「奴隸性」!同學呢個字有啲難聽!
Anna2020 發表於 23-3-2022 11:39
每年都有新人都有呢個問題「消費卷唔係現金!點解要上繳?消費卷對換現金是犯法….」我都有咁樣問過!之 ...

人地就唔知啦 我自己破產就唔係因為理財不善 係兩年疫情都無工作人工三折最後炒埋 食老本兩年先走去破產 消費卷係收入之一理論上如果唔係大過支出 唔應該要自己變現金出黎比佢
posti 發表於 23-3-2022 11:58
人地就唔知啦 我自己破產就唔係因為理財不善 係兩年疫情都無工作人工三折最後炒埋 食老本兩年先走去破產  ...

依家第五波仲難搵緊做,好多公司頂左兩三年都開始放棄倒閉,就算做大公司都可能要面對開工不足的問題收入減少,仲有因為疫情問題令到物價上升,生活真係百上加斤
師兄都幾串喎
我係主任跟打咗去問佢話年報報返條數就得。
天意弄人 發表於 23-3-2022 18:56
我係主任跟打咗去問佢話年報報返條數就得。

主任跟, 使咩問呢
消費券不能直接對換現金,上繳現金實屬不合理,舉例如果失緊業,何來現金上繳?另外消費券對消費類別有限制,就算可以超市購買日常用品,但收現金的街市或其他小鋪物價可能低啲,消費券同現金價值已不同。又另一例子,有人送左部iPhone俾我,如實上報就算上繳都只係上繳部電話,不會上繳現金吧?
如果要上繳,用八達窿申請,上繳張卡其實都很合情理xd
Anna2020 發表於 1-3-2022 22:20
唉!上次5000都唔使上繳!今次要!想問跟邊位?

佢要我上繳, 你咁好唔洗俾

岩岩問咗張主任, 唔知點解佢一直以黎都係對我好客氣, 冇其他師兄師姐講到咁差, 佢:你上次有冇上繳?我:我有問你話唔需要啊。佢:咁你等出咗先,我睇完你資料再通知你洗唔洗啊,不過你當要上繳先 放心到時會幫你分期。之後好有禮貌咁88收線
究竟李周有幾多主任又有副主任,同我傾果個原來係李x聲副主任。
其實點上繳呀,又唔係現金?例如我在WeChat申請消費卷,咁點轉比佢哋
mirror0822 發表於 24-3-2022 17:14
究竟李周有幾多主任又有副主任,同我傾果個原來係李x聲副主任。

我都係跟佢啊 我覺得佢幾好 次次問佢野都好有禮貌哈哈。不過消費卷個啲要一人一半 整體上跟佢都五錯
Kuen1021 發表於 24-3-2022 19:51
我都係跟佢啊 我覺得佢幾好 次次問佢野都好有禮貌哈哈。不過消費卷個啲要一人一半 整體上跟佢都五錯 ...

但點解佢係副高級主任。咁即係仲有個正主任係話事。
mirror0822 發表於 24-3-2022 21:23
但點解佢係副高級主任。咁即係仲有個正主任係話事。

五重要啊 初初傾生活費本身上繳7-8千 後尾都比我上繳4000 上月加左人工 佢都係加多我300 上繳4300 雙糧都比我留3000自用 所以呢啲五重要 至少起碼跟到個好少少既主任
Anna2020 發表於 23-3-2022 11:39
每年都有新人都有呢個問題「消費卷唔係現金!點解要上繳?消費卷對換現金是犯法….」我都有咁樣問過!之 ...

但消費卷係政府‘俾’每一位市民係疫情下共度時間用,最簡單邏輯係‘送’。我地破產一樣係人,都係會口疫情下受影響最簡單咁講買口罩買快測唔係用我地自己錢?(自己雜費),政府原意對換現金係犯法。但偏偏外判就係我地可能係社會上其中一批最需要幫助既人之一入面賺到盡,我地係自己理財不善破產,但上繳消費卷真心不公。雖然各人有自己睇法,但有同學比較激動都人之常情,但偏偏永遠政府都係垃圾俾左外判之後關人你地自己傾,然後外判永遠見到‘正呀又有錢賺既心態’黎同我地所謂傾

講返原點
我地平時不嬲有準則係人地送同俾就乜都得,例子屋企人俾$請我去旅行,我上報俾你出境,你唔扣返我生活費?
我自己覺得其實道理一樣

宜家政府送野我地要扣呢個邏輯其實真係好痴,就係因為外判可以係我地身上賺到盡