破產聯盟

樓主: stacey19940916
打印 上一主題 下一主題

李周已經覆消費券$10,000要上繳$5.000

ccwa 發表於 25-3-2022 02:50
但消費卷係政府‘俾’每一位市民係疫情下共度時間用,最簡單邏輯係‘送’。我地破產一樣係人,都係會口疫 ...

我唸法可能有D怪,大家唔好見怪,破產有責任還$ 呢句說話我都有外判身上現埸聽過.

我自己認為屋企人或者朋友借$,絕對有責任還$,佢地借$係出於一份信任同關係佢地冇賺過$1利息,我解破年幾仍然每月還$俾屋企人因為呢一個真心係我既責任

但銀行財仔借錢係俾人係出於生意,佢地想賺利息先借錢
我地破產乜唔係佢即係等於佢地自己投資失敗?點解會變左我地責任咁搞笑

回復 支持 1 反對 0

ccwa 發表於 25-3-2022 03:33
我唸法可能有D怪,大家唔好見怪,破產有責任還$ 呢句說話我都有外判身上現埸聽過.

我自己認為屋企人或者 ...

我都係有類似想法,佢哋借比我地,賺息都賺到笑啦
ccwa 發表於 25-3-2022 02:50
但消費卷係政府‘俾’每一位市民係疫情下共度時間用,最簡單邏輯係‘送’。我地破產一樣係人,都係會口疫 ...

我都覺得係,消費卷係「比」「資助」我地生活,唔係我「收入」,何況又唔係現金
剛剛打電話比黃+石話可以全數自用
李周真係超級吸血鬼,成份花紅已上繳左。不過佢冇叫我比$5000 消費卷。
hkroy 發表於 25-3-2022 10:08
剛剛打電話比黃+石話可以全數自用

恭喜

正確好多財仔收你3x-58% 年息 根本賺到笑,佢地有一百個客仔只要8成準時還錢就發過豬頭,我朋友公司老闆都做理財務公司借錢比人可見利潤豐厚,當然如果大部分客仔都去破產佢地可能會好傷。講真唔去到好大條數啲仔仔都唔會走去破產⋯⋯⋯
大陸老賴金句!借錢憑我本事 你憑什麼叫我還錢
bus 發表於 25-3-2022 19:23
大陸老賴金句!借錢憑我本事 你憑什麼叫我還錢

佢地未會追你激烈的

仲要上去俾人鬧,幫家人醫病借錢,佢話醫病借錢唔成立,好少呢個原因,知道還唔到,唔應該再借,咁即係欺騙債權人的信任。即係叫唔醫咩,都痴線,我借前梗係諗過還到先借,但後尾現實生活唔得先破啦!破得大家都有原因,唔同通常賭錢要破(唔好意思,雖然呢度可能都多人係),呢啲正常原因就反而得?要還我知嘅,但溝通時唔需要咁語氣
話你on9驚你嬲,不如諗下如果點解要破產!比番5000蚊你用都算係咁啦
唔好成日話佢哋吸血啦!老實唔係自己衰左,點會搞到破產呀!