破產聯盟

樓主: stacey19940916
打印 上一主題 下一主題

李周已經覆消費券$10,000要上繳$5.000

但一皮對半自己都有$5000用對好多同學好有幫助,但我一路都好懷疑佢可以點check
Anna2020 發表於 23-3-2022 11:39
每年都有新人都有呢個問題「消費卷唔係現金!點解要上繳?消費卷對換現金是犯法….」我都有咁樣問過!之 ...

但消費卷係政府‘俾’每一位市民係疫情下共度時間用,最簡單邏輯係‘送’。我地破產一樣係人,都係會口疫情下受影響最簡單咁講買口罩買快測唔係用我地自己錢?(自己雜費),政府原意對換現金係犯法。但偏偏外判就係我地可能係社會上其中一批最需要幫助既人之一入面賺到盡,我地係自己理財不善破產,但上繳消費卷真心不公。雖然各人有自己睇法,但有同學比較激動都人之常情,但偏偏永遠政府都係垃圾俾左外判之後關人你地自己傾,然後外判永遠見到‘正呀又有錢賺既心態’黎同我地所謂傾

講返原點
我地平時不嬲有準則係人地送同俾就乜都得,例子屋企人俾$請我去旅行,我上報俾你出境,你唔扣返我生活費?
我自己覺得其實道理一樣

宜家政府送野我地要扣呢個邏輯其實真係好痴,就係因為外判可以係我地身上賺到盡
ccwa 發表於 25-3-2022 02:50
但消費卷係政府‘俾’每一位市民係疫情下共度時間用,最簡單邏輯係‘送’。我地破產一樣係人,都係會口疫 ...

我唸法可能有D怪,大家唔好見怪,破產有責任還$ 呢句說話我都有外判身上現埸聽過.

我自己認為屋企人或者朋友借$,絕對有責任還$,佢地借$係出於一份信任同關係佢地冇賺過$1利息,我解破年幾仍然每月還$俾屋企人因為呢一個真心係我既責任

但銀行財仔借錢係俾人係出於生意,佢地想賺利息先借錢
我地破產乜唔係佢即係等於佢地自己投資失敗?點解會變左我地責任咁搞笑

回復 支持 1 反對 0

hkroy 發表於 25-3-2022 10:08
剛剛打電話比黃+石話可以全數自用

恭喜