破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

申請左IVA..再轉做破產....??

唉..有個好煩既問題希望大家可以幫到我啦...

我之前就向會計師行申請左IVA..但係交左頭果1期手續費之後3期就冇再交錢..佢地又冇追我WO..因為諗諗下IVA要還既數同比既手續費都好難頂..
索性轉做破產好過..未一路冇搵番佢地...但係到D幾日會計師果邊先打過黎..話已經過左堂啦..羅左法庭暫時命令..
未同佢講想轉破產..佢話唔得住因為法庭出左命令..要解除左先可以申請..仲要再去律師宣誓..又要比過一筆錢....唉..死啦..仲以為我前一路冇交錢佢地就會取消個我個..FILE啦..點知唔會...依家都唔知點好啦...

我想問下大家..知唔知果個IVA暫停命令幾時會解除...我可唔可以一路唔理佢先..等到解除左就即刻申請破產...依家係未一日未解除..D銀行都未咁快追數..呀...唔該哂..唔該哂..
又一個 IVA 費時失事,浪費資源的例子.
(祇有律師得益)

回復 #1 小豬仔 的帖子

係呀你要揾律師幫你解除咗ivaオ可以申請破產,解除費約$2000至$3000,再加破產費。因為iva係有2,3個月比你因冇錢而唔供住,但你要話比佢哋知。
原帖由 lily88 於 2009-8-22 15:41 發表
係呀你要揾律師幫你解除咗ivaオ可以申請破產,解除費約$2000至$3000,再加破產費。因為iva係有2,3個月比你因冇錢而唔供住,但你要話比佢哋知。

hi..lily..咁我可唔可以等個iva..自動解除..先走去破產..同埋你知唔知..係未解除之前..銀行係未都唔會追數住...唔該哂你呀....

回復 #4 小豬仔 的帖子

以我所知個iva係唔會自動解除, 你做iva果陣個會計師冇話比你知如果嗰個月你冇錢還係唔緊要, 只要你話比佢知,但每次你還錢你要fax張入數紙比佢。你最好快D同佢講你冇錢還,重有好似唔係求期一間同你做解除iva呢個手續。你幫趁嗰間係咪X大。

如你再有問題我幫你問,因我有朋友都是還了幾期iva後轉破產。
原帖由 lily88 於 2009-8-25 13:51 發表
以我所知個iva係唔會自動解除, 你做iva果陣個會計師冇話比你知如果嗰個月你冇錢還係唔緊要, 只要你話比佢知,但每次你還錢你要fax張入數紙比佢。你最好快D同佢講你冇錢還,重有好似唔係求期一間同你做解除iva呢個手續。你 ...

唔該哂..lily..其實我依家iva既階段只係去到..法庭頒左暫時命令..開會之前...仲未開始還錢.仲有仲未比間會計師行手續費...但係佢地就照幫我...做.... >.<..唔知可唔可以係呢個時候解除IVA..??..我做果間..會計師行..係..ABC....麻煩幫我問一問你個朋友咁既情況轉做..破產..易唔易...唔該你呀....

回復 #6 小豬仔 的帖子

我朋友話佢供咗5期,佢月薪$11000,每月供$3XXX,後來發覺頂唔順,就冇供2個月,呢2個幾月冇人追數,噤佢打电話話冇錢唔供,對方好惡話唔得,後尾對方可能見個案佢可能都係還唔到,就主動打比佢,介紹埋律師比佢,又冇收佢取消iva的錢,破產費只收佢$12XXX。

佢話原來申請取消iva一定要自己本人同佢傾,你試試同佢傾,又或者打去向晴牽問,果度D人幾好人,樂意為你解答。
原帖由 lily88 於 2009-8-27 17:39 發表
我朋友話佢供咗5期,佢月薪$11000,每月供$3XXX,後來發覺頂唔順,就冇供2個月,呢2個幾月冇人追數,噤佢打电話話冇錢唔供,對方好惡話唔得,後尾對方可能見個案佢可能都係還唔到,就主動打比佢,介紹埋律師比佢,又冇收佢取消iva的錢,破產 ...

唔該..lily..我搵左個律師搞破產既野lu....不過成個過程係超煩....要等到個臨時命令完左先搞得..起碼要到..11月先搞得..
唔該..lily..我搵左個律師搞破產既野lu....不過成個過程係超煩....要等到個臨時命令完左先搞得..起碼要到..11月先搞得..
小豬仔 發表於 2009-9-3 02:42

我之前問過iva, 佢地合約寫名,我地簽約後, 冇得反悔唔做, 全數費用要照比! 你結果要不要比?