破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 10-9-2022 18:07
原本就北美....依家多數係UK........唉....

講真我唔死都無用, 爭銀行百幾,另外又蝕左屋企幾十

唔好再不停放負啦...你再係咁既思維真係無人幫到你..

唔好再怨..就算走唔到都可以係香港從新來過...

貓女 發表於 10-9-2022 17:56
有正能量每一個難關也會比較容易過亦唔駛令自己咁辛苦...
既成事實既事無必要日日夜夜咁沉淪係負面情緒中,  ...

對我呢d傷春悲秋既人,會比起其他人需要更加多時間。或者對我呢d只欠銀行,留返條賤命已經好好

多謝師姐入黎留言,我已經好感激, 我祝你生活安康
小小則 發表於 10-9-2022 18:16
對我呢d傷春悲秋既人,會比起其他人需要更加多時間。或者對我呢d只欠銀行,留返條賤命已經好好

多謝師姐 ...

你咁傷春悲秋..做你身邊人會好辛苦同難過的...

為家人為至親至愛就唔好再日日夜夜咁沉淪係自己內心既悲傷世界去再次傷害爰你既人...

加油...
貓女 發表於 10-9-2022 18:24
你咁傷春悲秋..做你身邊人會好辛苦同難過的...

為家人為至親至愛就唔好再日日夜夜咁沉淪係自己內心既悲 ...

師姐,知道......呻完我都好d......我會改好我d壞性格, 我會盡力做好眼前既野....

未出事之前,我鐘意做既野就係睇書....我一陣都會重新睇書......會跑返步 (Stanyan師姐提醒俾自己既小目標),我會慢慢做返呢2樣我平時會做既野

我多謝你抽時間上黎, 多謝你留言
回復 支持 1 反對 0

貓女 發表於 10-9-2022 17:56
有正能量每一個難關也會比較容易過亦唔駛令自己咁辛苦...
既成事實既事無必要日日夜夜咁沉淪係負面情緒中,  ...

我有印象你嗰期重有個同學仔叫萬念俱灰同之前comment過嘅Stanyan1229,唔知佢而家過成點呢?
小小則 發表於 10-9-2022 18:07
原本就北美....依家多數係UK........唉....

講真我唔死都無用, 爭銀行百幾,另外又蝕左屋企幾十

爭屋企嘅,你生生性性俾心機從新做人,揾到錢慢慢還都唔遲,,

我臨畢業前家姐幫我開咗支票交哂欠嘅上徼,,,佢唯一要求我每月按時俾返家用,再慢慢還
貓女師姐, 想問下你老破之後對你之後入籍會唔會有影響?

岩岩問左去左外國既朋友,佢填嗰張application form 搵工個陣都會問及佢有無破過~

或者我地呢行就係咁,好睇誠信
Carman1216 發表於 10-9-2022 19:54
爭屋企嘅,你生生性性俾心機從新做人,揾到錢慢慢還都唔遲,,

我臨畢業前家姐幫我開咗支票交哂欠嘅上徼 ...

知道,我會生生性性

你家姐都好唔錯.....我第日出糧會預留上繳費....唔會亂用.....
小小則 發表於 10-9-2022 18:54
師姐,知道......呻完我都好d......我會改好我d壞性格, 我會盡力做好眼前既野....

未出事之前,我鐘意做 ...

其實你的問題去到外國都未必可以重新來過,外國並不是好好環境,移民外國去搶人飯碗,一定唔會好似係香港咁好
John2628 發表於 10-9-2022 21:51
其實你的問題去到外國都未必可以重新來過,外國並不是好好環境,移民外國去搶人飯碗,一定唔會好似係香港 ...

師兄,你講緊我既行業既話,個底花左去到邊都唔未必都可以重新黎過嗎?

如果你係指呢樣既話,的確係,去到外國都唔能夠重生.....因為我朋友搵工填form 都會申報問有無破過....

還是你係泛指大環境呢?係阿, 我都係好難同本地人競爭......

除非我香港轉到行......或者做唔使學歷既工,我又唔抗拒既.....可能揸車....
小小則 發表於 10-9-2022 22:17
師兄,你講緊我既行業既話,個底花左去到邊都唔未必都可以重新黎過嗎?

如果你係指呢樣既話,的確係,去 ...

你個底又可以會有幾花?花得過有案底?

根本冇人會無端端同其他人講,喂,講樣野你知丫,我破產呀⋯⋯
只不過你份工較敏感,
前面都有人講過,至多咪轉行再黎過~
我由10幾歲一直做飲食10幾年,入學嗰年連工種都轉埋,從新學過所有野咪又係咁,
你重細個,做唔返本行咪試吓轉行囉,
冇嘢係行唔返出嚟,

我係你,而家就乜都唔諗住,處理好入學嘅嘢先再諗下一步,同埋,真係唔好再諗埋一邊
我覺得樓主現階段首先要調整返個心態先,放鬆心情,學識放低同取捨,人生就係咁,順流逆流,有得有失,有高低起伏,嘗試正面面對入學嘅事,好好生活,等頒令後穩定咗先再諗去外國嘅事啦,呢啲要計劃嘅急唔嚟
Carman1216 發表於 10-9-2022 22:28

樓主係放唔開之前努力得到的會計專業資格,因為自己的過錯失去左大好河山。人生就係咁當你以為一心專心投入工作得到成績,但因為犯錯失去所有野 一定會有失敗感同情緒抑鬱。人生冇經過事件唔係唔知自己方向,可能失去左一的野就會有新嘅嘢出現係你面前。好多人一出世就有病但都會努力活下去。
John2628 發表於 10-9-2022 23:13
樓主係放唔開之前努力得到的會計專業資格,因為自己的過錯失去左大好河山。人生就係咁當你以為一心專心投 ...

我理解,所以好希望佢可以慢慢接受返同唔好亂諗嘢,,,可以調節好心態

Carman1216 發表於 10-9-2022 22:28

都唔諗得咁多,仲算後生,暫時仲食到飯,仲瞓到覺,比起好多人都算幸福 (我只係暫時胃口唔好,朝早特別早起身, 我相信都會係暫時性)

之前我好介意個名長存破署,依家無咁介意。依家係擔心將來工作,不過我諗我會慢慢無咁擔憂

問過朋友,爭百幾,用十年還定入學4年搞掂就算,佢地基本上都係答4年...我諗我亦都唔使再煩係咪當初無努力做DRP 係咪傻 (當然我都無能力做到DRP)

日子一日一日過,我諗心態就會回復過黎。

聽你講,咩都唔諗,早d瞓.....

多謝你入黎傾偈同安慰。有你地師兄師姐陪我,我都覺得好幸福....
exxnxxhx 發表於 10-9-2022 22:39
我覺得樓主現階段首先要調整返個心態先,放鬆心情,學識放低同取捨,人生就係咁,順流逆流,有得有失,有高 ...

係阿,要定左先諗到下一步走唔走去外國,依家諗黎都係自己搵野黎煩.....

從師兄既留言,見到師兄了解我的狀況。我都喺度多謝師兄花時間有追post,睇左我咁多廢話,同埋你對我既安慰
老實講,跌低左咪企返起身,你繼續loop落去冇人幫到你,放開啲
今日中秋節,祝各位師兄、姐、弟、妹。中秋節快樂呀!師弟,你以家最大問題係放唔低過去,其實4年真係好快過。人生就係咁,唔會一帆風順。古天樂都坐過監,你睇佢以家幾努力,幾多人鍾意佢。我明白係要啲時間,但千祈唔好放負能量,因為你越放得多,你就越多怨氣,睇每樣野都係負面架啦!
回復 支持 1 反對 0

貓女 發表於 10-9-2022 16:29
一個都無

我破左後好快就覺得輕鬆哂...我而家有時間就同另一伴入球場睇波...

開心到呢….
Carman1216 發表於 10-9-2022 19:50
我有印象你嗰期重有個同學仔叫萬念俱灰同之前comment過嘅Stanyan1229,唔知佢而家過成點呢? ...

我貓女係同期,萬念遲我哋少少。
我結咗婚啦!過啲平淡生活,計劃畢業後先生小朋友。