破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

Stanyan1229 發表於 10-9-2022 23:35
今日中秋節,祝各位師兄、姐、弟、妹。中秋節快樂呀!師弟,你以家最大問題係放唔低過去,其實4年真係好快 ...

真係咁啱,,,剛掃電話,話mirror嗰件事嘅阿Mo爸爸話阿Mo都接受左打後長時間要訓床同接受治療⋯⋯佢都好努力咁去生存,師弟師妹師兄師姐而家定將來都要加油呀!

中秋節快樂
Stanyan1229 發表於 10-9-2022 23:50
我貓女係同期,萬念遲我哋少少。
我結咗婚啦!過啲平淡生活,計劃畢業後先生小朋友。 ...

恭喜哂呀~~~
Carman1216 發表於 10-9-2022 23:16
我理解,所以好希望佢可以慢慢接受返同唔好亂諗嘢,,,可以調節好心態

...

又好早醒咗⋯⋯⋯個心抽住抽住

食得瞓得係幾咁幸福既事
John2628 發表於 10-9-2022 23:13
樓主係放唔開之前努力得到的會計專業資格,因為自己的過錯失去左大好河山。人生就係咁當你以為一心專心投 ...

係⋯⋯⋯男人特別睇重事業,事業對男人就係代表能力,無男人想承認自己無能⋯⋯

其他行業⋯⋯我仍需要時間摸索

我會正面d 我會正面d (一直同自己咁講,希望有用)
Stanyan1229 發表於 10-9-2022 23:35
今日中秋節,祝各位師兄、姐、弟、妹。中秋節快樂呀!師弟,你以家最大問題係放唔低過去,其實4年真係好快 ...

師姐⋯⋯⋯每日朝早,我係特別辛苦,自己躺喺床上⋯⋯⋯個腦依然不停諗⋯⋯

我唔放負啦,愈放會愈灰,而且其他人都會驚左我。我需要既係,用自己內心化解我既情緒

將來其實未必咁差,只係我被恐懼所困,恐懼本身就係最大恐懼。好似賽跑咁,起跑之前好緊張,跑緊嗰陣無咩緊張,亦無時間緊張

阿⋯⋯呢件事,我反而更認識到自己⋯⋯如果可以放低執著,或者對我之後既人生都會係好事,處事亦會更恰當

我本身比較不願表達(未係不擅表達),我每個post 都講咁多野,係想藉此分散注意力,所以大家係可以睇出我好不安~~~(我好少上論壇,亦好少花咁多時間)

我嘗試瞓多陣先,我另一個既小目標係瞓好。醒咗之後既目標就係學習,再學習~

小小則 發表於 11-9-2022 07:36
師姐⋯⋯⋯每日朝早,我係特別辛苦,自己躺喺床上⋯⋯⋯個腦依然不停諗⋯⋯

我唔放負啦,愈放會愈灰,而 ...

師兄我個人提議你打比社工傾訴下一個會有用,佢地未必比到有用的建議比你走下去⋯⋯ 佢地會耐心聆聽你嘅心聲,你可以盡情釋放自己。
你係咪有驚恐症自己唔知
John2628 發表於 11-9-2022 09:29
師兄我個人提議你打比社工傾訴下一個會有用,佢地未必比到有用的建議比你走下去⋯⋯ 佢地會耐心聆聽你嘅 ...

自己遇事唔多,幼稚,遇到事就不堪一擊

師兄,我知你地要講既,同我都講晒......我未必去搵社工,但我可能會去佛堂

事已到此,抖啖氣都好費力 (最輕鬆既抖氣係平靜到自己都唔察覺),但只能頂硬上.....

師兄係咪解破左?
mzrx7hk 發表於 11-9-2022 10:11
你係咪有驚恐症自己唔知

或者係,我都唔係好識。我諗由細到大,一遇到困難就會好緊張 (心裡面),但由於同人比較唔到,我唔知人地內心世界

我會形容自己脆弱,幼稚

小小則 發表於 11-9-2022 10:36
或者係,我都唔係好識。我諗由細到大,一遇到困難就會好緊張 (心裡面),但由於同人比較唔到,我唔知人 ...

咁而家咪當有個機會俾自己學習成長囉!呢個難關你都過到,以後更加唔使驚!
我非常理解這位同學的感受,大家都是過來人,有其他辦法也不會走到這一步,既然這結果是自己之前錯誤而導致的,也只能勇敢去接受和面對,知道問題便可以,總不能一直停留在懷緬過去,只會增加負能量,嘗試把時間放在以後的規劃吧,只要健康還在,也是有很多畢業後成功的例子,就當作是人生的一個考驗吧,希望你能早日看開!
小小則 發表於 11-9-2022 10:36
或者係,我都唔係好識。我諗由細到大,一遇到困難就會好緊張 (心裡面),但由於同人比較唔到,我唔知人 ...

咁你依家知啦,人生就係咁,冇可能事事如意,你就當係一個經驗,唔好再錯就可以了
破對我影響係好大好大,大到同拎我條命無分別

我屋企人依家知道事態嚴重,變得好心煩...

我要行開一下, 多謝各位
無論結果點都好希望師兄一切順利  大家都好想同你一齊排憂解難
   有時啲野就係咁,代價就係咁大。命係咁,接受會易行啲。 DRP都好辛苦,小弟放工,六日都要pt,要擔心會否突然失業,得個吉又係要破,呢段時間辛苦白廢。老破其實真係輕鬆好多,扣生活費再上繳,又唔洗pt,安穩過4年就得。樓主你可能揀左DRP,第時又後悔無破,只係因為你宜家揀左破,所以咪想做DRP。 因為樓主金額,就算有DRP都要還好耐,破4年後就新生,都係好事黎。時間真係可以沖淡一切,加油
intime 發表於 12-9-2022 00:08
有時啲野就係咁,代價就係咁大。命係咁,接受會易行啲。 DRP都好辛苦,小弟放工,六日都要pt,要擔心會 ...

冇錯⋯⋯ 冇人係想破產,如果發現做IVA DrP 到最終因為失業減人工還唔起最終可能都要上破產之路。金融風暴,突然重病都可以令好多人一無所有。做人唔駛太執着嘅,《山窮水複疑無路,柳暗花明又一村》係好岩!
諗咁多有咩用呢。我自己欠90 做過drp iva 最後都係破。仲晒左啲時間同錢。入學係會對你用錢既態度唔同左。4年其實好快過。唔洗諗到咁慘。有得從新開始係一件好事
square3207 發表於 12-9-2022 19:46
諗咁多有咩用呢。我自己欠90 做過drp iva 最後都係破。仲晒左啲時間同錢。入學係會對你用錢既態度唔同左。4 ...

你講的真,入左學無得先洗未來錢,其實係好事,張卡比你幾大簽帳額有咩用?D 錢都唔係自己。破左後反而洗錢無咁衝動
GTR 發表於 11-9-2022 14:14
我非常理解這位同學的感受,大家都是過來人,有其他辦法也不會走到這一步,既然這結果是自己之前錯誤而導致 ...

多謝師兄回覆!

師兄,我想問睇得開,可唔可以理解為「都無得揀,你都無謂有任何幻想,嗰陣自然會接受」
intime 發表於 12-9-2022 00:08
有時啲野就係咁,代價就係咁大。命係咁,接受會易行啲。 DRP都好辛苦,小弟放工,六日都要pt,要擔心會 ...

師兄,我明白,呢樣就係所謂隔籬飯香

師兄寧願辛苦都唔願破,我諗都係覺得破左其實一樣好痛苦,寧願還

我每過一日,個心情愈沉重,假期既心情更差,返工起碼有少少分散煩惱