破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

yello 發表於 11-9-2022 22:15
無論結果點都好希望師兄一切順利  大家都好想同你一齊排憂解難

「大家都好想同你一齊排憂解難」

師兄呢句話好令人感動,雖則我個心依然好痛⋯
square3207 發表於 12-9-2022 19:46
諗咁多有咩用呢。我自己欠90 做過drp iva 最後都係破。仲晒左啲時間同錢。入學係會對你用錢既態度唔同左。4 ...

師兄,其實我平時都算慳,只係一投資,一時迷失晒⋯⋯

我未試買波,買馬都係試過兩次,幾十蚊純粹跟朋友玩下⋯⋯

結果就⋯⋯⋯⋯⋯⋯我唔想提,好痛好痛

師兄,當其時做Iva 同drp都應該係接受唔到入學條路吧⋯⋯
cacawong 發表於 12-9-2022 20:54
你講的真,入左學無得先洗未來錢,其實係好事,張卡比你幾大簽帳額有咩用?D 錢都唔係自己。破左後反而洗 ...

係㗎,,,未入學乜嘢都買都碌,,,4年過後,,慣咗有錢先買,,,好好多
Carman1216 發表於 13-9-2022 19:26
係㗎,,,未入學乜嘢都買都碌,,,4年過後,,慣咗有錢先買,,,好好多 ...

我平時碌得最多就係買書⋯⋯每年每個月頂多三四百⋯⋯同埋d錢都係買日用品俾屋企,唔算碌好多

我諗消費習慣我4年後唔會太大改變,只係會變得更慳,更明白每一蚊都有血有汗⋯⋯

唔只第時唔敢借loan,我係連聽到銀行兩個字都恐懼⋯⋯⋯辛苦⋯⋯我係咪真係可以捱過呢關⋯⋯?

入左學,自己洗費可以只洗$4千,未入學min pay 都要還$4萬。冇人想入學,但入學就係要我哋學識理財。
全部銀行數起碼佢停咗收數 我冇銀行數 淨係得一線同二線嘅財仔 二線財仔知道我即將入學宜家瘋狂追擊 呢啲實質性嘅打擊先至係最煎熬 日日都驚佢搞屋企 公司已經畀佢玩爛咗 呢兩個半月好難捱
dannylau 發表於 13-9-2022 21:05
全部銀行數起碼佢停咗收數 我冇銀行數 淨係得一線同二線嘅財仔 二線財仔知道我即將入學宜家瘋狂追擊 呢啲實 ...

睇下佢幾時上門玩野
Stanyan1229 發表於 13-9-2022 21:03
入左學,自己洗費可以只洗$4千,未入學min pay 都要還$4萬。冇人想入學,但入學就係要我哋學識理財。 ...

完全同意呀!入學個4年真係學習理財嘅好時機!
amberfung1983 發表於 13-9-2022 21:21
完全同意呀!入學個4年真係學習理財嘅好時機!

係㗎,未入學,每個月唔好話買嘢俾自己,連基本生活費都窄窄地又要諗點交錢,,,
Stanyan1229 發表於 13-9-2022 21:03
入左學,自己洗費可以只洗$4千,未入學min pay 都要還$4萬。冇人想入學,但入學就係要我哋學識理財。 ...

師姐, 你入黎真係好。

講慳錢我都尚算可以, 我就係risk管理個方面控制得差 (特別今次露晒底)

今日返工, 一直睇資料(本身已經好忙, 但專心唔到), 見依家搵工有個趨勢要查 Background credit check, (即係以後更流行), 睇完之後灰晒

之後又發現羅美美係外判........嚇死人咩......原來羅美美就係 RSX.....(big 4 同 second tier 我都有接觸....)一聽到cpa firm 同bank 我就好驚

一個係我出身既地方, 一個係我跌低既地方...

補充內容 (13-9-2022 21:58):
師姐, 想問, 現有公司其實會唔會再向自己credit check....?
dannylau 發表於 13-9-2022 21:05
全部銀行數起碼佢停咗收數 我冇銀行數 淨係得一線同二線嘅財仔 二線財仔知道我即將入學宜家瘋狂追擊 呢啲實 ...

師兄做盛行, 仲有無喺間公司做緊?

俾人追數真係好大壓力......如果搞得掂, 點都好過入學千萬倍

痛苦中~
小小則 發表於 13-9-2022 21:39
師兄做盛行, 仲有無喺間公司做緊?

俾人追數真係好大壓力......如果搞得掂, 點都好過入學千萬倍

服務性行業 好彩公司同事體諒我幫手 嗰班友打電話嚟就話我已經被炒 到而家都間唔中收到班人嘅電話揾我 都係咁耍

坦白講搞得掂肯定唔舉手啦 選擇得舉手就預咗唔要面 努力啦
小小則 發表於 13-9-2022 18:22
多謝師兄回覆!

師兄,我想問睇得開,可唔可以理解為「都無得揀,你都無謂有任何幻想,嗰陣自然會接受」 ...

投資不也是有風險,有升有跌,和賭博有分別嗎?我也是因為輸了,越借越多想返本,返本以後便想贏,慢慢飬成了習慣,之後還min pay, 越借越多,先銀行後財仔,左蓋冚右蓋,整份薪水用了8成去還錢,最後連基本生活也不行,捱了幾年把病也捱出來了,最後還不起,受不了被追款的壓力,也只能走這一步,我也花了不少時間才走出來,後來想通了, 既然路是自己選的,也只能認了,再多想能改變什麼嗎?既然不能,把時間花在將來的規劃不是更好嗎?

我現在入學後輕鬆多了,轉眼已一年了,不用再受被追款的壓力,而且生活質素也好了,身體也好了,再不會有機會先洗未來錢,希望可以學會理財,以後的人生才是重要的!
GTR 發表於 13-9-2022 22:26
投資不也是有風險,有升有跌,和賭博有分別嗎?我也是因為輸了,越借越多想返本,返本以後便想贏,慢慢飬 ...

師兄冇錯投資的確係一個可以令人返唔到身。恭喜師兄贏會健康包括精神上嘅健康。
GTR 發表於 13-9-2022 22:26
投資不也是有風險,有升有跌,和賭博有分別嗎?我也是因為輸了,越借越多想返本,返本以後便想贏,慢慢飬 ...

師兄, 明白....

我無賭波, 賭場咁大個人未入過。賭馬玩過2次...但投資呢度, 我發覺原來骨子裡, 我都係有賭徒既格....亦自視過高..........

我有同學, 10幾歲開始賭, 無跌低.......。反而我臨到尾水先話要投資,第一個跌低就係我..........

今日先俾人話: 你愁將來既野盞迫死自己, 過左咁耐都行唔出黎 (對我黎講岩岩發生..), 專心返工咪算, 就算將來上位有限制都無辦法

小弟雖然明白現實, 但...我有理想嘛.....有夢想嘛......依家仲係博殺期嘛..... (普遍人可能1個月就接受, 但我要比其他人花較長時間)

師兄你自己有咩規劃? 小弟呢一刻苦無方向, 做會計又唔係, 做其他行又唔係...

dannylau 發表於 13-9-2022 22:11
服務性行業 好彩公司同事體諒我幫手 嗰班友打電話嚟就話我已經被炒 到而家都間唔中收到班人嘅電話揾我 都 ...

公司對你都算唔話得, 好多公司都會嫌麻煩, 之後就...

師兄都算係樂觀既人, 我都要向大家學習 (我朋友成日話我悲觀, 話樂觀呢樣野好天生, 我都認同, 樂觀既性格真係好天生, 我都學唔黎)
John2628 發表於 13-9-2022 22:50
師兄冇錯投資的確係一個可以令人返唔到身。恭喜師兄贏會健康包括精神上嘅健康。 ...

多謝師兄,希望同學們也可以輕鬆渡過這段時間,四年又一條好漢了
小小則 發表於 13-9-2022 22:51
師兄, 明白....

我無賭波, 賭場咁大個人未入過。賭馬玩過2次...但投資呢度, 我發覺原來骨子裡, 我都係有 ...

我所說規劃是,首先要處理好自己的情緒,才能面對身邊的人和事,工作等,我深信天無絕人之路,機會在轉角,只要還有收入,這段時間能存多少有多少,四年後又一條好漢了
小小則 發表於 13-9-2022 19:25
師兄,其實我平時都算慳,只係一投資,一時迷失晒⋯⋯

我未試買波,買馬都係試過兩次,幾十蚊純粹跟朋友 ...

唔係。我見有其他方法又覺得自己還得起咪做drp iva drp其實我還左一大半。但最衰啲財仔打黎講話幫你攪。一大條數幫我清左條drp。咁又開始越借越大。到iva前仲係疫情前 仲搵到錢咁咪申請囉。一申完無耐收入收一半 咁仲點供呢。直接入學。有時啲野就係咁架喇。我入學都兩年半。仲有年半就完成 時間其實都過得好快。唔洗跑數個人都開心左無咁大壓力。睇開啲就得
Carman1216 發表於 13-9-2022 21:33
係㗎,未入學,每個月唔好話買嘢俾自己,連基本生活費都窄窄地又要諗點交錢,,, ...

而家諗起以前係咁亂買嘢,都唔記得啲錢使左去邊。喺入學時限住用錢,每次都要計過度過,精打細算後,反而仲可以有閑錢去學嘢XD     進修雖然唔平,但起碼洗左錢,係可以利用技能再揾錢,好過買手袋買衫。我而家學埋學埋啲美甲、紋繡,正職(正職喺NGO做)以外得閒又做下兼職,生活充實,都係多得入左學。正所謂山重水複疑無路,柳暗花明又一村,每個困難都可以係一個學習機會。