破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 9-9-2022 20:44
公務員,銀行就查⋯⋯

我做會計既,大公司都可能會查⋯⋯以後就少左上升機會⋯⋯男人嘛⋯⋯好睇重事業

唔好諗升職住,你真係要學識放低。呢4年唔係想像中咁難過。大公司做會計一定credit check , 你要揀啲細公司interview . 破產的確有代價,你要去接受…一年至兩年時間啦,你會放低啲架啦!你以家只係過唔到自己。加油啦!我哋明白你感受…
amberfung1983 發表於 13-9-2022 23:48
而家諗起以前係咁亂買嘢,都唔記得啲錢使左去邊。喺入學時限住用錢,每次都要計過度過,精打細算後,反而 ...

我都係咁樣,真係唔知d錢用左去邊,到而家畢咗業2年,,有返自己社交圈子,起碼唔使驚朋友約食飯貴,放假都摺埋喺屋企,,,過去4年我會當係俾自己一個重生嘅機會,同埋真係老土啲講,真係知邊個係真心朋友㗎
Stanyan1229 發表於 14-9-2022 00:05
唔好諗升職住,你真係要學識放低。呢4年唔係想像中咁難過。大公司做會計一定credit check , 你要揀啲細公 ...

師姐⋯⋯我唔識點做⋯⋯話就話要堅強,我依家做唔到⋯⋯

如果依家一下子就跳到60歲⋯我心情會好過d

我工作既年期,如果去到65歲,我仲有30幾年⋯⋯⋯

師姐,我google 左好多文章,入學之後,其實有無牌已經唔太重要,因為搵工已經少咗好多機會⋯⋯

師姐,呢d大家都明白⋯⋯我只係搵野黎講⋯⋯我亦知道你地已經唔識點覆我⋯⋯

只係破聯變得對我好重要⋯⋯上黎同你地講幾句⋯⋯有返d寄托咁⋯⋯有時我太多廢話,請見諒⋯⋯

小小則 發表於 14-9-2022 07:44
師姐⋯⋯我唔識點做⋯⋯話就話要堅強,我依家做唔到⋯⋯

如果依家一下子就跳到60歲⋯我心情會好過d

你唔識係學低放下,如果你再係咁真係會有機會屈出病⋯⋯你抗壓能力比較低,其實做會計行業對壓力管理好重要,你係接受唔到失敗既人⋯⋯我都唔想詛咒你有病,只不過你要經過大病會明白生命重要過一切!因為我經歷過家人有大病過世的痛苦
John2628 發表於 14-9-2022 09:02
你唔識係學低放下,如果你再係咁真係會有機會屈出病⋯⋯你抗壓能力比較低,其實做會計行業對壓力管理好重 ...

師兄,我個心係有負荷唔住,隻手係有d麻痺既感覺⋯⋯

你講既你家人既事,我以前都經歷過,我當時都係好痛好痛,依家亦唔見得對我心態有強壯左

師兄,無錯阿,我抗壓能力低,我已經經過社會鍛鍊都係咁廢⋯⋯

我好想成長,我好想成長到你地咁強大⋯⋯

唔好成日諗以前幾好幾成功,要望嘅就望將來,冇人會知將來會係點,但現實世界大把例子你睇,,,
Carman1216 發表於 14-9-2022 10:09
唔好成日諗以前幾好幾成功,要望嘅就望將來,冇人會知將來會係點,但現實世界大把例子你睇,,, ...

從呢件事,你地都睇我出我幾幼稚,但都肯入黎支持我,包容我,我好感激,我祝福你地今個入黎留言既師兄師姐。

大家都係過來人,但成個forum 得我表現得咁垃圾,我追左好多post,多數見人問入學流程。邊有人似我咁廢⋯⋯但係,我需要你地⋯⋯⋯社會唔會俾機會我,係得你地明白的⋯⋯唔會奚落我⋯⋯
小小則 發表於 14-9-2022 10:14
從呢件事,你地都睇我出我幾幼稚,但都肯入黎支持我,包容我,我好感激,我祝福你地今個入黎留言既師兄師 ...

唉~其實樓主而家真係最需要既社工同心理醫生……
你再咁落去好容易會痴線……世界大把人破產後重新振作甚至比之前更成功……邊個話一定要一世做死一行既姐……
你日日迫自己入死角,日日放負對你自己同身邊人都會有嚴重影響……

樓主30歲人啦~成熟一點吧
無人會一世係你身邊日日去安慰你,說話講多了都會講完既一日……你自己唔起身,一直沉淪無人會幫到你的……

我話比你聽尼個世界從來係唔會笑曾經失敗既人,只會笑一直沉淪唔肯振作既人……你唔應該諗如果自己65歲就好過d, 你係應該諗慶幸自己仲係30歲大把時間去洗底去發奮比曾經睇唔係自己既人睇……唔好講地球另一半,講近近地杜汶澤佢都係破產過,人地而家係超大老闆啦~而家根本無人care 佢過去,只會叫杜老闆

好聽既說話尼幾日個個不停講叫樓主振作...我相信樓主家人都一樣...

但樓主你唔好咁自私想下你身邊人,佢地見到你日日夜夜好似比老公拋棄既怨婦咁, 佢地有幾難受??

小小則 發表於 14-9-2022 10:14
從呢件事,你地都睇我出我幾幼稚,但都肯入黎支持我,包容我,我好感激,我祝福你地今個入黎留言既師兄師 ...

唔係社會唔比機會你....只係你自己唔比機會你自己...

一條路行唔到. 你識唔識轉彎行第二條??  大佬你30歲姐仲有大把時間行路....

貓女 發表於 14-9-2022 14:08

一條路行唔到. 你識唔識轉彎行第二條??  大佬你30 ...

貓女師姐,我依家返緊工,恕唔能夠詳盡回覆

俾你鬧完,我覺得更鼓舞到我。

我要振作,我唔能夠衰俾人睇,我要做一個男人
小小則 發表於 14-9-2022 14:16
貓女師姐,我依家返緊工,恕唔能夠詳盡回覆

俾你鬧完,我覺得更鼓舞到我。

唔好詳盡回覆..PLS...

補充內容 (14-9-2022 18:07):
你係真係諗通就真係非常好....趺底一家要識起身, 人一定要自強才有活路..
不要迫死自己, 加油
貓女 發表於 14-9-2022 14:08

一條路行唔到. 你識唔識轉彎行第二條??  大佬你30 ...

好岩⋯⋯ 好在樓主未組織家庭,唔係佢仲大壓力都可能爆煲⋯⋯
John2628 發表於 14-9-2022 17:19

唔好話組織家庭,人唔識自救真係死路一條...下下沉醉係鋪天蓋地自我既悲哀中...
有金執都見唔到啦...

可以破產就係比人重新既一個機會...好好用尼4年去學另一樣技能,
說不定尼個新技能就係將來出人頭地既門路------條條大路通羅馬..何必要整死自己?

正面想如果破又破唔到日日比人追債, 日日提心跳膽, 錢又唔夠還就真係萬劫不復啦
貓女 發表於 14-9-2022 17:32
唔好話組織家庭,人唔識自救真係死路一條...下下沉醉係鋪天蓋地自我既悲哀中...
有金執都見唔到啦...

師姐,我會調整自己心態

我一直只係諗事業,成就,亦都忽略左健康

你問我之前返工係咪開心?又唔係⋯⋯亦伴隨住好多競爭心態,男人嘛⋯⋯天性黎⋯⋯

我為左自己,家人,我會堅強,我希望再多d時間就會睇化

John2628 發表於 14-9-2022 17:19

我返工都試過急到個心有d負荷唔住架...

呢件事,希望可以將我既思想解放,唔使下下咁執著
小小則 發表於 14-9-2022 18:11
師姐,我會調整自己心態

我一直只係諗事業,成就,亦都忽略左健康

健康好重要的, 無健康就咩都無意思..

好少人返工會開心..人生就係為生活為食飯...

唔係男人之間先有競爭心態, 係人根本都會有..
但試問尼個世界有幾多個真係天生人生勝利組??...

4年真係唔係太難過的,, 唔好令身邊人擔心, 唔好令睇唔係自己既人可以笑到最後...
你有既係學歷絕對比好多人起返身更容易...唔好放棄自己加油
貓女 發表於 14-9-2022 18:27
健康好重要的, 無健康就咩都無意思..

好少人返工會開心..人生就係為生活為食飯...

我本身返工已經返到好壓抑, 每日都唔知做緊咩, 無咩意思。同樣為左生活, 無得唔返工。

呢2日返工, 當然唔輕鬆, 但多左幾分珍惜 (我諗呢件事對我將來既返工既心態都有幫助)。

無論點, 都有好多人睇唔起自己, 所以我一直都要想嬴。依家跌低左, 點都會經歷一段低潮期, 但無計啦, 只能衝啦, 衝之前最緊要都同人商量啦 (我以前自把自為, 男人嘛, 鐘意話事)。最後唔掂, 認命囉, 反正多數人都係炮灰架啦

4年, 希望我適應得到。我以前唔係月光族, 無咩購物慾。頂多一去到超市, 會鐘意買D野返屋企, 依家我都停晒手....

食得瞓得就好, 同屋企人相處既時光最幸福。(依家體會深)

唯一就係, 幾唔想留喺香港, 又迫又唔舒服又壓力大 (走到先再諗)

多譏師姐教我人生道理, 我以前係聽唔明 (因為唔願聽)。

其實你做得會計,抗壓能力應該好高。我上一份工,差唔多晚晚OT 到11點,我都大壓力,但自問我抗壓能力ok . 我哋咁苦口婆心同你傾,係因為唔想你亂諗,你太負面啦⋯⋯可能你太看重名利、但人生一定有高低起跌,當你4年後諗起,你會感恩呢4年令你學識好多野!