破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

Stanyan1229 發表於 14-9-2022 20:47
其實你做得會計,抗壓能力應該好高。我上一份工,差唔多晚晚OT 到11點,我都大壓力,但自問我抗壓能力ok .  ...

係啦....
想講嘅大致同其他師兄師姐一樣,,我想補充一句,,,從來冇人睇唔起你,但如果連我自己都睇唔起自己,講幾多,諗通幾多都冇用,,,爬文都知有幾多同學直情財仔打電話去公司,拉屋企人入群,,嗰啲同學仔情況重悪劣,咪一樣咁樣捱緊,,我哋呢度幾個女人仔都係咁捱過咗,你男仔無理由唔得㗎,,,加油啦,,,
Stanyan1229 發表於 14-9-2022 20:47
其實你做得會計,抗壓能力應該好高。我上一份工,差唔多晚晚OT 到11點,我都大壓力,但自問我抗壓能力ok .  ...

師姐, 其實我好脆弱, 唔太經得起考驗。我係執著, 反而唔會好計較

工作上既野, 有時難或多, 只要花得多時間, 都搞得掂, 做緊嗰刻固然好辛苦, 做完嗰刻都會鬆晒同有成功感, 做多幾次就會熟, 相對其他事輕鬆好多, 所以工作上, 我仲算頂得住, 加上有野學, 會抵銷某D辛苦

我以前一直唔點睇重利, 係呢1-2年先開始..........利 VS 名, 我更介意名聲, 如果入學8年還債換取無公眾入學紀錄, 我會好果斷揀入學8 年。(我諗名利都好難分得開)

師姐, 我係太負面 (其實由細到大都係), 我未真正跌過, 由細到大算循規蹈矩, 無咩遇到太大突發野, 所以今次.........早幾日中秋節假, 每分每秒對我都係煎熬, 因為我未接受到現實, 依家我都辛苦架, 只係慢慢接到受我無第2條路, 無得望返轉頭

好彩有你地拯救我既生命, 原來用生命影響生命就係呢D, 我明白啦.....

我覺得黎緊4年未必學到咩新技能, 又未必轉到行(悲觀心態表露無遺), 但可以睇化人生, 我覺得第日生活都會輕鬆D (平衡返)。

做文員仔咪做文員仔囉, 反正日子都係咁過

但願我是平凡的人

姐師, 其實我有美國夢既夢想, 不過都夢碎左...

咁咪發香港夢囉.....(無得揀, 就要學識接受)...唉...
Carman1216 發表於 14-9-2022 21:22
想講嘅大致同其他師兄師姐一樣,,我想補充一句,,,從來冇人睇唔起你,但如果連我自己都睇唔起自己,講幾 ...

師姐, 我會堅持, 努力, 多謝你一直入黎呢個post

我都想補充一句, 女人表面睇落柔弱, 但其實內心比起男人堅強得多, 男人只係假裝堅強

可能我自卑, 我朋友無人知我既事, 只係同幾個傾得埋, 年長D 既舊同事講, 佢地都係叫我睇開D (我D 執念又出返黎, 針唔拮到肉唔知痛)

師姐, 你話因為入學先知邊個係真正朋友...........有人笑你咩?

小小則 發表於 14-9-2022 22:00
姐師, 其實我有美國夢既夢想, 不過都夢碎左...

咁咪發香港夢囉.....(無得揀, 就要學識接受)...唉... ...

咪再唉聲嘆氣啦~

你30歲咋……講極都係咁……唔好迫我講粗口……

嗚…版主唔好ban我

小小則 發表於 14-9-2022 22:11
師姐, 我會堅持, 努力, 多謝你一直入黎呢個post

我都想補充一句, 女人表面睇落柔弱, 但其實內心比起男人 ...

基本上,成件事得我一個10幾年朋友知,因為我曾經問佢借過幾千蚊,當然好快還左,佢知道之後,只係講左句,好平常嘅事,唔使咁介意~其他身邊嘅同事同朋友都唔知,因為事實上,我嘅生活方式反而因為入咗學而正常反,可以有多餘錢買少少自己鐘意嘅嘢,又可以同朋友食飯~

點解會話有事發生就知邊d係真正朋友,就係因為咁,唔係叫你走去大聲講俾佢哋知破產,而係,就算你冇入學,當你落難,最須要人支持(精神定金錢)嘅時候,你就知邊個係真心
貓女 發表於 14-9-2022 22:17
咪再唉聲嘆氣啦~

你30歲咋……講極都係咁……唔好迫我講粗口……

唔好講粗口呀,,,喵下佢算啦貓女,,,嘻
Carman1216 發表於 14-9-2022 22:24
唔好講粗口呀,,,喵下佢算啦貓女,,,嘻

我走先

30歲人...明明仲好年輕..大把機會去唔同方面發展去學習...甚至轉行
但偏偏令到自己好似七老八十老人家同怨婦咁.......

心痛死家人....
放開d啦,比d時間自己去接受現實,一定得既,我已入學1年半,當初都係成個人亂哂,要自殺,最後有抑鬱症,而家都好返9成,我都無同朋友及家人講,初時顶唔住就揾社工講电話抒發吓d情緒,而家睇返轉頭每月唔洗揾$交min pay,仲有餘$買下野,的確比以前好得多。
Carman1216 發表於 14-9-2022 00:10
我都係咁樣,真係唔知d錢用左去邊,到而家畢咗業2年,,有返自己社交圈子,起碼唔使驚朋友約食飯貴,放假 ...

呢句真!同埋朋友幾好都好,最支持自己嘅,永遠都係屋企人。
Carman1216 發表於 14-9-2022 22:22
基本上,成件事得我一個10幾年朋友知,因為我曾經問佢借過幾千蚊,當然好快還左,佢知道之後,只係講左句 ...

師姐,所謂好朋友其實都唔係咁好

我仲未出事之前,問一個同學借幾千蚊,佢都係耍手寧頭。我仲要同佢講,當日就還,但都唔肯

有事就識搵我⋯⋯返工唔識做又問我

朋友,多數係傾下普通野,一齊玩,攝下時間咁⋯⋯就算講心事又點,針唔拮到肉唔知痛

依家發現原來工作先係最令我感受到價值⋯⋯
貓女 發表於 14-9-2022 22:54
30歲人...明明仲好年輕..大把機會去唔同方面發展去學習...甚至轉行
但偏偏令到自己好似七老八十老人家同怨 ...

師姐,我依然瞓唔好,食唔落架,只係改變唔到既野,輪唔到你唔接受

係,我屋企人好心痛。即使我無提,我知佢地係好痛好痛,佢地無諗過我搞到今日地步

過得一日就一日⋯⋯唔諗得咁多將來⋯⋯

kt1018 發表於 15-9-2022 00:16
放開d啦,比d時間自己去接受現實,一定得既,我已入學1年半,當初都係成個人亂哂,要自殺,最後有抑鬱症, ...

師兄,其實我以前都覺得自己有焦慮症,我無睇過醫生,只係我認為自己一向睇事情太悲觀⋯好肉世界都係灰

我都有唔少自殺念頭,但做起上黎又邊會敢⋯⋯

多謝你入黎,多謝鼓勵
小小則 發表於 15-9-2022 08:04
師姐,所謂好朋友其實都唔係咁好

我仲未出事之前,問一個同學借幾千蚊,佢都係耍手寧頭。我仲要同佢講, ...

可能真係唔同年代嘅分別,
80後同90後個心態同抗壓真係爭好遠,

睇到你寫問朋友借錢,人哋唔想嗰陣,感覺好似你喺度埋怨佢哋,我唔知呢個朋友同你幾耐交情,但好白咁講,借係人情,唔借係道理,呢個係無論咩年紀嘅人都會發生,
人哋唔借俾你,唔代表佢冇當你朋友,
你哋做frd,事無不談嗰陣嘅經歷唔係假,

放過自己,唔好再鑽牛角尖啦
小小則 發表於 13-9-2022 18:26
師兄,我明白,呢樣就係所謂隔籬飯香

師兄寧願辛苦都唔願破,我諗都係覺得破左其實一樣好痛苦,寧願還

Ching無謂鑽牛角尖,你自己都話想做DRP都做唔到,咁你都無得揀,得破呢個選擇,重諗咁多做咩。小弟個case係好彩地做到DRP,咁咪唔破,努力咁捱。

主要係人要向前望,比着咁多位,都唔會想發生啲咁嘅事。姑勿論係咩原因,行到呢步,就要接受,唔係唔想破,就可以唔洗破。既然得一條路,諗咁多都無用。就算唔正面,都唔好負面心態,如果唔係盞令自己辛苦。學識放下,慢慢咁好好生活吧。
Carman1216 發表於 15-9-2022 10:28
可能真係唔同年代嘅分別,
80後同90後個心態同抗壓真係爭好遠,

師姐,朋友只係做到一齊玩,傾下心事,已經夠,反正朋友只能夠做到呢d

佢係我同學,借幾千唔制。我問其他少聯絡朋友,一問就借。只係比較之下,覺得有失望。

當然做人嗰方面,我仲不斷學緊

intime 發表於 15-9-2022 11:38
Ching無謂鑽牛角尖,你自己都話想做DRP都做唔到,咁你都無得揀,得破呢個選擇,重諗咁多做咩。小弟個case ...

時光無得倒流,錯左就係錯左,只有接受...

只係我呢d性格好悲觀,其實以前無事無幹我都愁緊未來,依家出咗事就更難接受,更擔憂

我需要既係係改變思維⋯⋯⋯我已經睇唔少書,但居然唔記得晒,俾你地提完,先記得返⋯⋯