破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 小小則
打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 14-9-2022 22:11
師姐, 我會堅持, 努力, 多謝你一直入黎呢個post

我都想補充一句, 女人表面睇落柔弱, 但其實內心比起男人 ...

基本上,成件事得我一個10幾年朋友知,因為我曾經問佢借過幾千蚊,當然好快還左,佢知道之後,只係講左句,好平常嘅事,唔使咁介意~其他身邊嘅同事同朋友都唔知,因為事實上,我嘅生活方式反而因為入咗學而正常反,可以有多餘錢買少少自己鐘意嘅嘢,又可以同朋友食飯~

點解會話有事發生就知邊d係真正朋友,就係因為咁,唔係叫你走去大聲講俾佢哋知破產,而係,就算你冇入學,當你落難,最須要人支持(精神定金錢)嘅時候,你就知邊個係真心
貓女 發表於 14-9-2022 22:17
咪再唉聲嘆氣啦~

你30歲咋……講極都係咁……唔好迫我講粗口……

唔好講粗口呀,,,喵下佢算啦貓女,,,嘻
小小則 發表於 15-9-2022 08:04
師姐,所謂好朋友其實都唔係咁好

我仲未出事之前,問一個同學借幾千蚊,佢都係耍手寧頭。我仲要同佢講, ...

可能真係唔同年代嘅分別,
80後同90後個心態同抗壓真係爭好遠,

睇到你寫問朋友借錢,人哋唔想嗰陣,感覺好似你喺度埋怨佢哋,我唔知呢個朋友同你幾耐交情,但好白咁講,借係人情,唔借係道理,呢個係無論咩年紀嘅人都會發生,
人哋唔借俾你,唔代表佢冇當你朋友,
你哋做frd,事無不談嗰陣嘅經歷唔係假,

放過自己,唔好再鑽牛角尖啦
小小則 發表於 15-9-2022 13:36
岩既師兄,4年期間要好慳先得⋯⋯

其實簡單啲,入咗學,每個月有份生活費,又何來要好慳,你做會計,理財應該會好過我哋大部分同學仔,點慳點儲,全部都係你可以計算到
小小則 發表於 15-9-2022 13:35
師兄,係阿,可能我同朋友既價值觀有d唔同。

有人問我借,我會照借,我亦唔會追錢,所以損失既銀碼都係 ...

同埋,你眼中可能,有人問我借3000,我實借,朋友可能本身都唔係好多積蓄,又或者真係唔想冇左個朋友,因為任何關係,一牽涉到錢,唔多唔少會變質
小小則 發表於 15-9-2022 15:20
係,可能佢唔想變質

同朋友既關係我都睇得好開⋯

睇得開就唔會講呢啲嘢,
你須要調整情緒,心態,
貓女 發表於 15-9-2022 17:08
所以我已經唔想再答佢任何野..

我地講左幾日既野佢根本唔明...

Me too…….
小小則 發表於 18-9-2022 20:52
師姐,多謝你,之前我灰心到想快d到65歲

依家我都灰,但想更加擅用時間,發圍返

唔好再有以前嗰種好勝心,
一句等發圍就知你唔忿氣要入學,
呢度人人有自己故事,
一日解決唔到自己心態都係冇用
欠一百萬 發表於 19-9-2022 00:42
早知, 原來有咁多囡囡照顧, 關懷, 悉心回應, 喎心問候, 我當初都水牛一邊頸, 開個帖, 溫馨一下啦
{:6_336 ...

百萬兄一開 ,會爆page噃,,,嘻嘻

哈哈  發表於 19-9-2022 01:15
小小則 發表於 19-9-2022 08:50
師姐,恕我愚蠢

我諗你表達緊化悲憤為力量並唔係問題,你想表達我既問題係我太過執著,為左唔願輸,為左 ...

睇返尋晚Stanyan#211嗰個post,佢最後嗰2句同我想講嘅一樣~

唔係唔俾你有好勝心同目標,
但最基本連接受自己破產嘅心理都未整好嘅時候,
講乜嘢都係廢話,,,

貓女 發表於 19-9-2022 17:48
又想燥粗...係香港都可以重新開始啦...又水牛一面頸...
唔想再同你講..
我本身好容易可以去外國. ...

我哋要一齊去敲木魚平靜下|~~
欠一百萬 發表於 20-9-2022 16:08
你見佢243#,死都要比錢頒令前解凍戶口就知啦

我哋要一齊打坐念經,,,,,
小小則 發表於 20-9-2022 20:50
BNO visa要人申報有無破過產,我查過Canada PR 張form就無問你有無破過

破過,點都比無破既人,難行好多 ...

夠啦,
破產又有幾難過?
又有幾失禮人?
除咗有啲工唔可以再做之外,
根本就唔會有人用有色眼光睇你,
亦冇人會自己走去同人講,喂我破過產囉好冇?

你要放負,要點諗埋一邊唔緊要,
唔該唔好講到入過學/入咗學嘅人好似一文不值,
你以為自己有啲學歷,入學好無面?
有冇睇新聞?近排嘅卓悦太子,以前嘅阿叻陳百祥,鐘鎮濤咪又係咁走過,人哋公眾人物Tim啦⋯⋯

講到口臭,我去聽彿經