破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

如果命運能選擇 發表於 18-9-2022 21:39
寫埋屋企人好似係冇用,因為佢地係響債主隊會排到好後,銀行攞晒先輪到佢地,即係冇。。養家人冇衝突。咁 ...

依家都無乜望,望唔影響依家份工都好好⋯⋯

另外,我以為寫埋屋企人做債主,外判會按比例咁分配還債,因為爭屋企人既錢,係大過我爭嗰間最大債權人

師兄有無填家人做債權人

師兄,知道你入學前特意申請左創慶,請問有無問過創興係咪願意等到頒令後先凍結戶口?

因為律師話我依家開新戶口,都總會凍結戶口,因為佢話向申請法庭解凍信之前先要確定嗰間銀行接唔接受解凍信。(律師話某d銀行一定唔接受)
Carman1216 發表於 18-9-2022 23:46
唔好再有以前嗰種好勝心,
一句等發圍就知你唔忿氣要入學,
呢度人人有自己故事,

師姐,恕我愚蠢

我諗你表達緊化悲憤為力量並唔係問題,你想表達我既問題係我太過執著,為左唔願輸,為左競爭先努力企起身,並唔係為左自身要努力⋯⋯

師姐,好勝係咪都係錯?我真係唔識,因為好勝心係驅動我努力⋯⋯⋯

John2628 發表於 18-9-2022 23:13
其實你做會計唔係唔知打工唔會發達,人生想發達只有兩個方法投資同創業。創業係要識得有生意頭腦仲有人脈 ...

係唔會發達,亦係好辛苦。我返工都好厭倦,係衰左呢件事,先變到好著緊

唯有係咁,增加知識同擴充人脈⋯

多謝師兄再次留言

Stanyan1229 發表於 19-9-2022 00:35
咪就係,其實做會計嘅人,真係唔會好似你咁,你可以講Audit 同Account 係比較容易搵工,但你要發達真係唔 ...

師姐,我諗左諗,我覺得更更大程度係自己承受能力低,好難做到拎得起放得低

師姐,我想振作,依然想奮鬥,其實因為咁而振作係咪壞事?我係咪迷失左?

555655 發表於 19-9-2022 00:52
過左去既咪算囉 接受自己係一個普通人 咁樣會開心啲
唔好睇唔起自己 呢4年先岩岩開始 咁樣諗足4年做人好 ...

知道⋯⋯師兄⋯⋯我依然有離開hk既心,只係變得好困難⋯⋯希望可以順利
貓女 發表於 19-9-2022 02:43
我前排都話佢要睇心理醫生或精神科...都係覺得佢咁好快痴線

係痴左線,但都算⋯⋯最主要我個心真係有d痛

所以只能夠振作⋯⋯因為真係會搞出人命
貓女 發表於 19-9-2022 17:12
美國唔係你想像中咁好...我以前係美國生活過5年..
加拿大比美國好100倍..

師姐,你以前住美國邊度?

我都明白,特別NYC呢d地方都好烏煙瘴氣⋯⋯Canada 環境我都鐘意⋯⋯係感覺上美國易搵食d(要去到我先會知)

我唔鐘意歐洲,其實UK我都唔想去⋯⋯只係感覺去到可以重新開始咁⋯⋯

貓女 發表於 19-9-2022 17:48
又想燥粗...係香港都可以重新開始啦...又水牛一面頸...
唔想再同你講..
我本身好容易可以去外國. ...

師姐,我上網查過,入籍Canada嗰陣,老破身份係咪無咩影響?

正阿,有加籍既話,落美國做野都好容易⋯⋯我自己之前既目標係希望後生美國做野,老左加拿大退休(發白日夢)
欠一百萬 發表於 19-9-2022 17:49
好耐之前, 我工作到過NYC, 當地同事下午4點帶我坐地鐵, 嘩 , 真係一額汗. 個同事話佢自己夜晚都唔敢坐 ...

多謝師兄分享

NYC 地鐵係差過HK千萬倍

我成日都會想像自己喺Manhattan 做完野,之後落China town 同 little Italy 嗰頭食野,散步就行下central park/ Brooklyn bridge

我之前呻咁多,係因為我心裡面有好多想法想做⋯⋯
貓女 發表於 19-9-2022 18:08
唔知喎...因我出世已經有加籍..我係果度出世
我唔會再去美國做野囉...我討厭美國...
...

明白⋯⋯咁師姐以前主要喺hk 做野定Canada 做野?

移去美國,美國移民局會睇credit check。但如果入到去,未必太驚自己破過。某d 州,eg NY 係禁止公司做credit check,對我呢d身份就會較寬容(所以想去⋯⋯)

去Canada,當地TU 係用護照號碼,而香港係用hk id,所以一樣想去⋯⋯

所以,大家應該更會明我諗緊咩⋯

Carman1216 發表於 19-9-2022 21:38
睇返尋晚Stanyan#211嗰個post,佢最後嗰2句同我想講嘅一樣~

唔係唔俾你有好勝心同目標,

師姐,係阿....我未接受唔到自己係破產者

我係覺得自己失敗,我係用有色眼鏡睇自己 (我無用有色眼鏡睇其他人)

我係太重名利.....我係輸喺呢度..........或者我需要得到啟蒙,又或者我隨著年長先會改變觀點......(依家我體會到腳踏實地係好舒服)

對比上個星期,我無咁愁眉苦面,算係有丁點進展.......只望頒令之後,我會逐漸改善 (要時間醫)

如果命運能選擇 發表於 19-9-2022 23:30
你米傻吧,我記得之前有c兄列出過債權人次序,(但我搵唔返),銀行一定係優先還,屋企人同朋友是排到好後, ...

師兄,你篇文章好清楚,多謝你

1)我改唔寫家人落去,廢事到時解釋要煩
2)咁我照開新戶,照俾埋律師費申請解凍費(佢話呈請期間就算開到戶亦好大機會凍,呃錢都無計,公司唔開票)
3)因為我係搵律師搞,唔需要上庭。師兄,我係咪需要預早同主任約,約定喺頒令日當日交解凍戶口信,之後就搞掂?電話搵主任就可以嗎?

欠一百萬 發表於 20-9-2022 16:08
你見佢243#,死都要比錢頒令前解凍戶口就知啦

就係因為執著嗎?

師兄,我擔心⋯⋯創慶萬一凍左,我會好麻煩

我唔想承受風險啦⋯⋯

大家真係認為無必要解凍嗎?

我做緊大公司⋯⋯⋯無戶口好唔掂⋯
如果命運能選擇 發表於 20-9-2022 19:59
頒令前比錢解凍係癈,咁樣解凍係要好耐,又要等銀行批(仲有機會照reject),批完可能你都頒令了。即使解完 ...

律師就話,我依家開創慶之後,可能又凍。

封信可以解凍到2次,可以頂到頒令(佢要我問清楚銀行要接受解凍信再申請)

或者我search 下創慶頒令之前會唔會唔凍結⋯⋯

Stanyan1229 發表於 20-9-2022 15:19
我就快冇氣講架啦⋯⋯
我都同樣冇左個牌,咁係自己做錯,就要自己承擔責任。佢講到破產好似殺人放火咁,T ...

師姐,我會企起身。係擔心,恐懼既心情無咩退減。

話唔痛苦就係呃人既,只係盡量唔講太多,唔好影響自己,影響身邊人,同影響大家。加上大家係無責任睬我,但大家依然入黎,就算鬧都好,我都係多謝既

貓女 發表於 20-9-2022 16:07
係囉...不過你都好好脾氣, 我早幾日已經忍唔住爆左佢...
日日放負真係唔止令自己心理有問題..仲 ...

多謝師姐點醒,係會有當頭棒喝

其他野就要靠自己心裡面慢慢化解了⋯⋯
如果命運能選擇 發表於 20-9-2022 20:02
早幾日打比主任講聲預約可以,帶埋糧單工作證明,一頒令上完court就標去隔離破署搵佢攞。現在好似都有得 ...

明白。

我係由律師出庭

我聽講係要頒令之後先會知邊個係外判,未知自己由邊個外判跟,係咪依然可以頒令當日搵主任拎信解凍
貓女 發表於 20-9-2022 20:44
英國破過產都沒問題...但一家要誠實, 唔好暪

BNO visa要人申報有無破過產,我查過Canada PR 張form就無問你有無破過

破過,點都比無破既人,難行好多⋯⋯(唔係放負,事實係咁⋯⋯)
欠一百萬 發表於 20-9-2022 22:28
首先, 你要明白個過程, 6C幫你出信去解凍, 並不是直接寫去銀行, 而係入紙高院排期要法官批, 即係要等. 唔 ...

師兄,封解凍信無咩意義

戶口凍左根本入唔到錢,而封信只係拎錢用,咁樣即係乜都拎唔到⋯⋯

貓女 發表於 20-9-2022 22:04
點呀你,,,你咩事呀??
幾時先似返個正常人??  

師姐,我無用,我每日都好辛苦

講2句話都唔小心流露我既負面情緒(我以為無呻到),我都唔想⋯⋯

等我企返起身,你先再留言吧⋯⋯