破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

其實入學又唔係咁辛苦,個4年又唔係
個4年又唔使數冚數,多餘錢又可以去旅行。4年好快過,解破完後一樣可以申請返信用卡,又可以買樓。呢位師弟你諗吓,你而家除左入學,仲有其他路行嗎?起碼你仲有得㨂,入學就可以解決目前嘅問題。有好多借黑財嘅,入學都俾人繼續追,仲恐怖。只要個人仲喺度,冇咩解決唔到。
食得訓得,有健康嘅身體,我已經好感恩。有時呢啲自己已經擁有嘅嘢,有啲人可能幾多錢都擁有唔到。珍惜當下,隨遇而安
小小則 發表於 9-9-2022 21:07
多謝你阿師兄。我屋企都係咁樣鼓勵我.......

不過我唔能夠同地呻,佢地聽得多會好心煩,亦會好擔心我。 ...

有屋企人支持你好好吖,好難得有屋企人體諒同鼓勵你!其實我覺得呢破產唔係污點。肯入學唔走數,承擔錯誤,為自己嘅行為埋單,先係負責任嘅行為!特朗普都破幾次啦,咪又可以東山再起。跌低唔緊要,最緊要識得爬返起身。得閒咪上黎呻下囉,咁多師兄師姐陪你呻。
魔人布歐 發表於 9-9-2022 22:45
其實呢度有幾多人係破到第二或第三次?

我爬文都見到有幾個
小小則 發表於 10-9-2022 09:18
走數,個底依然會花晒,我見d人都係去左外國避.........我爭既係銀行數,如果走數,銀行都會交去收數公司 ...

完全冇影響,過得非常開心。其實多得入學,個4年學習量入為出,改左以前大洗嘅習慣,得閒又去學下嘢自我增值下,草到少少錢又可以去下旅行。解破後我等多5年先申請信用卡,而家每次用都mark低,唔會洗過龍。而家只係睇下過兩年點做按揭買樓咁,我見好多師兄都做到,我諗我應該問題唔大嘅。
小小則 發表於 11-9-2022 10:36
或者係,我都唔係好識。我諗由細到大,一遇到困難就會好緊張 (心裡面),但由於同人比較唔到,我唔知人 ...

咁而家咪當有個機會俾自己學習成長囉!呢個難關你都過到,以後更加唔使驚!
Stanyan1229 發表於 13-9-2022 21:03
入左學,自己洗費可以只洗$4千,未入學min pay 都要還$4萬。冇人想入學,但入學就係要我哋學識理財。 ...

完全同意呀!入學個4年真係學習理財嘅好時機!
Carman1216 發表於 13-9-2022 21:33
係㗎,未入學,每個月唔好話買嘢俾自己,連基本生活費都窄窄地又要諗點交錢,,, ...

而家諗起以前係咁亂買嘢,都唔記得啲錢使左去邊。喺入學時限住用錢,每次都要計過度過,精打細算後,反而仲可以有閑錢去學嘢XD     進修雖然唔平,但起碼洗左錢,係可以利用技能再揾錢,好過買手袋買衫。我而家學埋學埋啲美甲、紋繡,正職(正職喺NGO做)以外得閒又做下兼職,生活充實,都係多得入左學。正所謂山重水複疑無路,柳暗花明又一村,每個困難都可以係一個學習機會。
Carman1216 發表於 14-9-2022 00:10
我都係咁樣,真係唔知d錢用左去邊,到而家畢咗業2年,,有返自己社交圈子,起碼唔使驚朋友約食飯貴,放假 ...

呢句真!同埋朋友幾好都好,最支持自己嘅,永遠都係屋企人。