破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

有時啲野就係咁,代價就係咁大。命係咁,接受會易行啲。 DRP都好辛苦,小弟放工,六日都要pt,要擔心會否突然失業,得個吉又係要破,呢段時間辛苦白廢。老破其實真係輕鬆好多,扣生活費再上繳,又唔洗pt,安穩過4年就得。樓主你可能揀左DRP,第時又後悔無破,只係因為你宜家揀左破,所以咪想做DRP。 因為樓主金額,就算有DRP都要還好耐,破4年後就新生,都係好事黎。時間真係可以沖淡一切,加油
小小則 發表於 13-9-2022 18:26
師兄,我明白,呢樣就係所謂隔籬飯香

師兄寧願辛苦都唔願破,我諗都係覺得破左其實一樣好痛苦,寧願還

Ching無謂鑽牛角尖,你自己都話想做DRP都做唔到,咁你都無得揀,得破呢個選擇,重諗咁多做咩。小弟個case係好彩地做到DRP,咁咪唔破,努力咁捱。

主要係人要向前望,比着咁多位,都唔會想發生啲咁嘅事。姑勿論係咩原因,行到呢步,就要接受,唔係唔想破,就可以唔洗破。既然得一條路,諗咁多都無用。就算唔正面,都唔好負面心態,如果唔係盞令自己辛苦。學識放下,慢慢咁好好生活吧。