破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

小小則 發表於 9-9-2022 17:13
你一開始要幾耐時間先收拾好心情⋯⋯?

你有冇配偶同子女? 如果冇都冇太多問題,放低自己去接納事實
小小則 發表於 10-9-2022 14:38
聽師兄咁講,感覺入學都唔算咁差....

我一直都係疑惑緊,後悔緊,當初係咪應該努力做DRP,唔好入學...... ...

師兄唔好話我潑你冷水,其實睇你的文咁耐你做會計對於風險管理好似比較弱些⋯⋯ 有時候點解做會計唔可以發達係有原因⋯⋯ 成功做生意的人係要有頭腦去風險評估。你應該係自少讀書唔差的人,有時候人仲係要接受失敗嘅經驗先會成長,你咁後生唔怕跌低咗再地返身,人生唔一定只做死一行,我做左廿幾年工作,做過好多行先知道咩先比較適合自己。
小小則 發表於 10-9-2022 18:54
師姐,知道......呻完我都好d......我會改好我d壞性格, 我會盡力做好眼前既野....

未出事之前,我鐘意做 ...

其實你的問題去到外國都未必可以重新來過,外國並不是好好環境,移民外國去搶人飯碗,一定唔會好似係香港咁好
Carman1216 發表於 10-9-2022 22:28
你個底又可以會有幾花?花得過有案底?

根本冇人會無端端同其他人講,喂,講樣野你知丫,我破產呀⋯⋯

樓主係放唔開之前努力得到的會計專業資格,因為自己的過錯失去左大好河山。人生就係咁當你以為一心專心投入工作得到成績,但因為犯錯失去所有野 一定會有失敗感同情緒抑鬱。人生冇經過事件唔係唔知自己方向,可能失去左一的野就會有新嘅嘢出現係你面前。好多人一出世就有病但都會努力活下去。
小小則 發表於 11-9-2022 07:36
師姐⋯⋯⋯每日朝早,我係特別辛苦,自己躺喺床上⋯⋯⋯個腦依然不停諗⋯⋯

我唔放負啦,愈放會愈灰,而 ...

師兄我個人提議你打比社工傾訴下一個會有用,佢地未必比到有用的建議比你走下去⋯⋯ 佢地會耐心聆聽你嘅心聲,你可以盡情釋放自己。
intime 發表於 12-9-2022 00:08
有時啲野就係咁,代價就係咁大。命係咁,接受會易行啲。 DRP都好辛苦,小弟放工,六日都要pt,要擔心會 ...

冇錯⋯⋯ 冇人係想破產,如果發現做IVA DrP 到最終因為失業減人工還唔起最終可能都要上破產之路。金融風暴,突然重病都可以令好多人一無所有。做人唔駛太執着嘅,《山窮水複疑無路,柳暗花明又一村》係好岩!
GTR 發表於 13-9-2022 22:26
投資不也是有風險,有升有跌,和賭博有分別嗎?我也是因為輸了,越借越多想返本,返本以後便想贏,慢慢飬 ...

師兄冇錯投資的確係一個可以令人返唔到身。恭喜師兄贏會健康包括精神上嘅健康。
小小則 發表於 14-9-2022 07:44
師姐⋯⋯我唔識點做⋯⋯話就話要堅強,我依家做唔到⋯⋯

如果依家一下子就跳到60歲⋯我心情會好過d

你唔識係學低放下,如果你再係咁真係會有機會屈出病⋯⋯你抗壓能力比較低,其實做會計行業對壓力管理好重要,你係接受唔到失敗既人⋯⋯我都唔想詛咒你有病,只不過你要經過大病會明白生命重要過一切!因為我經歷過家人有大病過世的痛苦
貓女 發表於 14-9-2022 14:08
唔係社會唔比機會你....只係你自己唔比機會你自己...

一條路行唔到. 你識唔識轉彎行第二條??  大佬你30 ...

好岩⋯⋯ 好在樓主未組織家庭,唔係佢仲大壓力都可能爆煲⋯⋯
小小則 發表於 15-9-2022 12:17
師姐,朋友只係做到一齊玩,傾下心事,已經夠,反正朋友只能夠做到呢d

佢係我同學,借幾千唔制。我問其 ...

你咁諗又唔岩,朋友唔係借比你係唔想將來冇左個朋友,個個人都唔同可能係人地財政唔係好多閒錢⋯ 或者你諗法係朋友應該互相幫助,你有錢會借比朋友但朋友唔借比你唔代表唔當你係朋友。
小小則 發表於 18-9-2022 20:52
師姐,多謝你,之前我灰心到想快d到65歲

依家我都灰,但想更加擅用時間,發圍返

其實你做會計唔係唔知打工唔會發達,人生想發達只有兩個方法投資同創業。創業係要識得有生意頭腦仲有人脈網絡,投資就唔駛任何專業資格,只要有市場知識同機會主義,當然你有本事可以借錢去錢滾錢最好,不過我覺得這個方法唔太適合你。你這一刻最好係投資自己,增值知識和增加人脈網絡。神童輝都係識到鄭裕彤先可以有富貴日子⋯
小小則 發表於 19-9-2022 19:07
明白⋯⋯咁師姐以前主要喺hk 做野定Canada 做野?

移去美國,美國移民局會睇credit check。但如果入到去 ...

英國都睇credit check ,你冇數據你想租屋都好難,租到都要預繳一年租金⋯好多都只可以租ABNB