破產聯盟

查看: 2563|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

想請教係唔係應該要揀IVA好啲?

我好徬徨又唔識,希望聽下大家意見thank you

我總欠債約一百萬,月收入31k倒。

洗費固定:
1)家用 7500
2)保險 3000
3)日常開支 5000
4)學債 2000
合共$17500

TU HH grade

1) 恒x P loan 借$100000 1/60 月供$1926
尾數$113675

2) 恒x P loan 借$156000 8/48 月供$3702
尾數$148096

3) 恒x P loan 借$144000  17/36 月供$4942
尾數$93915

4) x打 卡limit $437000
尾數$598997
(分期 179902 + 簽帳 419095)
分期供款$7103

5) 恒x 卡limit $128000
尾數$128156

上佐會計師樓傾 覺得就算DRP都淨係x打個張抵做,但其實每個月我都會好辛苦還得。
佢建議我做Iva, 但其實影響大唔大?
佢話可以做到10%利息,想問係低定高?
Plan:
100k x 6年 x 10%=月供18500
100k x 7年 x 10%=月供16601
但會計師樓Iva 包上庭個啲收我100萬既10%,之後有另一個銀行中介打黎話可以收7.5%。
其實唔同會計師樓做野平同貴影響大唔大?我驚揀錯啲唔好既
Iva影響大過drop,自已上網睇大把資料。10%係正常範圍內,但一開始應該幫你試低d先,例如6%。收費即係收10萬?貴到離譜。我欠債多過你都無你咁貴。
有睇過,但如果DRP都係辛苦,諗住都係IVA好似好啲,好過拖住。
IVA有長遠record,仲有冇咩係特別啲嫁,我驚我睇漏。佢話8-14%係正常範圍,咁我睇黎應該試下問其他會計師樓先好啲。係呀收費10萬,另一間7.5萬,介唔介意講下應該幾多%倒先正常?我都驚俾人呃,thank you你。
我唔知幾多先正常,但我總數1.5m收我6萬幾,我已經覺得好貴。 btw如果你都係覺得吃力,你可以再拉長個年期
洗乜俾錢人賺吖,恆仔,打打2間都可以自己同銀行傾重組。
不過你都好叻,揹住咁多債+TU H,恆仔都仲做到條新嘅10萬loan仲咁低息。
你意思係DRP好啲?其實係x打大筆啲,自己打去傾DRP 會唔會好難或者高息啲?
啲信用卡limit好似想你踏入深淵一樣
啲銀行信用卡簡直害死人,月入31k..批成600k額
我自己申請drp 兩間。供左三年幾有財仔幫我清。之後又係咁借錢。到我之前差唔多90個申請做iva 收三皮幾。申請完無耐就入紙破。假如你份工作收入穩定同唔會無左份工就做iva 但係你唔肯定就入學啦。

補充內容 (29-3-2023 18:42):
睇下啲入數。原來我果時iva係18000蚊。攪掂晒
square3207 發表於 9-10-2022 05:25
我自己申請drp 兩間。供左三年幾有財仔幫我清。之後又係咁借錢。到我之前差唔多90個申請做iva 收三皮幾。申 ...

師兄 收費咁平

係邊間律師樓度申請?

今日上左間會計師樓 我100萬卡數

佢地報價15萬
師兄千企咪上咩事務所啊 全部騙人
今日上始創個間 話要收我15萬
仲教我擰MPF D錢去找佢地D收費
直頭係恐怖

正正經經搵間會計師/律師樓問價 名我就唔講啦 廢事俾人BAN
linkinpark1989 發表於 26-11-2022 15:32
師兄 收費咁平

係邊間律師樓度申請?

律師樓已經有得攪。我之前就係去左律師樓攪。都係依到好出名既外判
square3207 發表於 9-10-2022 05:25
我自己申請drp 兩間。供左三年幾有財仔幫我清。之後又係咁借錢。到我之前差唔多90個申請做iva 收三皮幾。申 ...

巴打可唔可以PM我邊間行幫你做IVA? Thanks
square3207 發表於 29-11-2022 18:19
律師樓已經有得攪。我之前就係去左律師樓攪。都係依到好出名既外判

師兄可唔可以pm我律師樓資料呀?感謝
樓主提到總欠款係100萬
6年plan:total供款18500 x 12 x 6 = 約133萬,減去總欠款100萬,總利息係33%
7年plan:total供款16601 x 12 x 7 = 約139萬,減去總欠款100萬,總利息係39%

我個case總欠款比你少d,同銀行傾DRP,分7年還,總利息係30%

雖然每個人情況唔同,建議樓主問下銀行先
會計師樓報比你個plan,同銀行DRP比,似乎唔算平
而且IVA要比幾萬蚊手續費會計師樓,同銀行傾仲唔洗手續費