破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備舉手

我都係租我朋友屋企人既樓,兩年前租,岩岩簽左新約都冇打厘印,因為相熟所以佢係比市價平租比我,水電煤個啲都冇轉名添呀,收到我地自己交,死啦,咁樣會唔會唔批我租
尋日打咗電話去李周,有個女仔接電話,我同佢講三月尾開大會,問吓下一個步驟點做。佢都好好禮貌話佢哋會寄信俾我,如果五月中之前再收唔到,就再打返上嚟問
D先生 發表於 22-4-2023 22:48
未有勇氣和家人,下期2線在5號找,資金只能頂多一期

以我爬文睇返嚟嘅資料,如果你太太冇做嘢,要一個人負責成家人嘅開支,咁家庭開支,同埋女兒學費,供養費,供養老婆都都可以計入生活費。工人姐姐就有足夠理由就會批,例如舉手前一隻已經用緊/兩公婆要工作冇人照顧小朋友。但係你太太冇做嘢,外判可能會質疑點解你太太唔自己湊小朋友而未必批你工人姐姐費用。另外租個度,就唔知要唔要打釐印先至算數,之前有師兄講要打釐印,但係事實上,好似我身邊啲朋友,佢地租樓出去,可能只係頭一個約會打,租耐左而租客又準時交租冇乜問題嘅話,其實之後啲租約都唔打釐印。呢項對我黎講都係一個問題,如果批,我預計我都可能要上繳近一
萬,但如果唔批,要上繳萬幾二萬,真係破左都冇用,根本生活唔到