破產聯盟

解凍信使唔使比錢呀....??

今日去左見個律師..佢話申請解凍信要..$1000....同埋叫我轉哂D..用大陸銀行出糧既..戶口因為大陸銀行知道你老破左就連銀紙都唔比你入......
唔知大家知唔知係未會有咁既..情況呢..??...

回復 #1 小豬仔 的帖子

解凍信經律師要...律師費用,如果你唔怕煩咪自己攪"排期+上庭",

自己搞戶口解凍令(高等法院)

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1258&extra=page%3D1

.......................................................................................................

至於"大陸銀行知道你老破左就連銀紙都唔比你入......"

係....真的~
原帖由 小豬仔 於 2009-9-2 04:30 發表
今日去左見個律師..佢話申請解凍信要..$1000....同埋叫我轉哂D..用大陸銀行出糧既..戶口因為大陸銀行知道你老破左就連銀紙都唔比你入......
唔知大家知唔知係未會有咁既..情況呢..??... ...

收你$1,000蚊算係平架啦!有好多律師仲收夠$1,500添.{:2_29:}
如果你個戶口唔係趕住用,就等頒令後叫破產官開比你啦,咁就一個仙都唔使比.{:2_31:}

回復 #1 小豬仔 的帖子

亞哥以我經驗, 如果你用細銀行..如"永X銀行"咁, 在你未頒令前都唔會凍結架, 你可以轉出糧戶口, 其實可以唔駛比1000蚊律師費。
原帖由 bb_q_888 於 2009-9-2 10:37 發表
解凍信經律師要...律師費用,如果你唔怕煩咪自己攪"排期+上庭",

自己搞戶口解凍令(高等法院)

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1258&extra=page%3D1

..................................................... ...

oh..no...咁我比律師搞..好過..唔該哂呀...
原帖由 gamester 於 2009-9-2 10:43 發表

收你$1,000蚊算係平架啦!有好多律師仲收夠$1,500添.{:2_29:}
如果你個戶口唔係趕住用,就等頒令後叫破產官開比你啦,咁就一個仙都唔使比.{:2_31:}

原來已經算平啦.. .其實佢成個費用就收我..$14500..(唔係三姓律師er..)其他填年度報表..生活費表就自己填..唔係就比多一千佢填..唔知出邊收費係未又差唔多er..:)
原帖由 wowowo1129 於 2009-9-2 23:58 發表
亞哥以我經驗, 如果你用細銀行..如"永X銀行"咁, 在你未頒令前都唔會凍結架, 你可以轉出糧戶口, 其實可以唔駛比1000蚊律師費。

唔該哂er....不過依家最煩..就係建x銀行..係大陸既..比佢知老破排期..錢都唔比入er...唉又要煩轉戶口er....
原帖由 小豬仔 於 2009-9-3 02:59 發表

唔該哂er....不過依家最煩..就係建x銀行..係大陸既..比佢知老破排期..錢都唔比入er...唉又要煩轉戶口er....

如果你真係咁諗....不如開個新戶口用,連解凍信d錢都慳返.

你參考#4 wowowo1129 說話 .

回復 #8 bb_q_888 的帖子

我都係開個新戶口, 唔麻煩。一步步咁行, 好快可以解決晒。煩得過你成日比人追數

回復 #7 小豬仔 的帖子

我都係開個新戶口, 唔麻煩。一步步咁行, 好快可以解決晒。煩得過你成日比人追數