破產聯盟

返回列表 發新帖
打印 上一主題 下一主題

請教大家drp還是破產 最近壓力大到爆煲

人生起起落落落 發表於 19-8-2023 17:55
下咁大獲 即係師兄幾間銀行數都已各自sd email申請drp?但你渣x未有結果前就被call loan?其實我最驚都係 ...

我之前去左d中介度問過,佢話我搞drp既成功率好低,話渣X而家唔俾做長年期既drp,亦會揸得好緊,但如果搵佢搞就100%搞到,但我見佢收我手續費收16萬,太貴,所以想自己試下搞。呢排渣X成日打俾我,但我都miss左,打返過去又打唔通。我都唔知係咩事...
差人過百萬 發表於 19-8-2023 18:40
加油,不過真係考你決心,睇你個數連埋息近120,每個月還1.5 都要還80個月。 你諗真啲真係頂到? 你還幾 ...

我都擔心還還下斷左 但如果做到我真係出盡奶力做 始終係自己嘢出嚟㗎禍唉 最怕係渣x唔讓步到時真係唔知點好 自己都接受唔到今時今日咁樣 但事到如今我都無退路唯有見步行步
Christon 發表於 19-8-2023 18:57
我之前去左d中介度問過,佢話我搞drp既成功率好低,話渣X而家唔俾做長年期既drp,亦會揸得好緊,但如果搵 ...

嘩收16萬咁誇張 雖然我都明師兄你諗咩 我都驚自己唔夠牙力去爭取 但山窮水盡都唔會想比人抽多筆仲要都係唔一定成功 只不過感覺上係覺得有專業人事幫你搞感覺成功率大啲咁樣 但渣x個到除左打電話有無寄信個啲比你 有時都唔係好明點解drp都唔批比人做谷人破咁樣 明明有心還 大家雙贏唔係仲好咩
人生起起落落落 發表於 19-8-2023 20:23
我都擔心還還下斷左 但如果做到我真係出盡奶力做 始終係自己嘢出嚟㗎禍唉 最怕係渣x唔讓步到時真係唔知點 ...

我最大債權人都係渣打,佢iva 8%息投反對票搞到唔成功,之後我自己改做申請drp 佢又批我5%息。真係好奇怪。
Yuyuyuu 發表於 20-8-2023 08:10
我最大債權人都係渣打,佢iva 8%息投反對票搞到唔成功,之後我自己改做申請drp 佢又批我5%息。真係好奇怪 ...

下咁奇怪既 但突然批drp仲要低息左成件事好開心 恭喜哂^o^介唔介意簡單分享下申請drp個流程呀~~同埋由申請去到批需要幾多時間thanksthanks
人生起起落落落 發表於 21-8-2023 05:57
下咁奇怪既 但突然批drp仲要低息左成件事好開心 恭喜哂^o^介唔介意簡單分享下申請drp個流程呀~~同埋由 ...

不過其實大數上都無咩分別,因為申請Iva期間照樣計緊息,iva到都搞左半年,因為係信用卡所以息都唔少。Drp由交齊文件起計,佢一個月到就打俾我開個offer俾我,第一次係10%先,我話我仲有其他銀行要找,還唔到咁多俾你,我同佢講我係有心還,你逼我我真係只有破產。佢問我咁每月可以還到幾多,我俾左個數佢,圍返就5點幾%。佢話幫我申請,過一個星期就批左了。
Yuyuyuu 發表於 21-8-2023 07:47
不過其實大數上都無咩分別,因為申請Iva期間照樣計緊息,iva到都搞左半年,因為係信用卡所以息都唔少。Dr ...

謝謝分享
人生起起落落落 發表於 30-8-2023 20:51
謝謝分享

謝謝分享,我已經印左3份債務舒緩既表今晚會填,印左最新mfp供款記錄,銀行自動出糧6個月記錄,會copy埋最近6個月糧單,但係師兄我想問下我渣x Ebanking入面個「查詢分期付款交易資料」個到顯示欠$66xxxx,我計過應該只係本金黎,未計原本既利息,想請教下我揼比銀行每月還款係用$66xxxx計年利率開價定還是需要$66xxxx+埋原本利息再x返年率,如果要計埋原本既利息我應該要打上銀行問先知個詳細數字,同埋我9月10號要拎渣x卡數,想請問吓我而家呢個狀態我聽日喺佢辦公時間打去相關部門同佢請定我想申請drp,再寄埋我以上印既文件去佢相關部門咁樣會唔會係最好既做法,時間越近越驚希望順順利利 謝謝你~~
無所謂,寫本金定寫本金連息都唔係重點,對家唔會深究,佢都係睇你每月還款能力去計
Yuyuyuu 發表於 30-8-2023 21:29
無所謂,寫本金定寫本金連息都唔係重點,對家唔會深究,佢都係睇你每月還款能力去計 ...

收到你謝謝 我驚計少左原本個利息變左個還款額少過原本本金+利息會影響批核,多謝你回覆
一球野 唔洗諗。直接入學。
成100個我見到都驚,唔使諗,破得
人生起起落落落 發表於 30-8-2023 21:00
謝謝分享,我已經印左3份債務舒緩既表今晚會填,印左最新mfp供款記錄,銀行自動出糧6個月記錄,會copy埋 ...

Hello 師兄,想問你最近有無update?
樓主玩果啲外圍棋牌,真係無底深潭,死得人,識人輸左幾百萬,後悔到