破產聯盟

查看: 1303|回復: 12

求助做IVA定IDRP好

Total欠55萬度

大新 19 萬
LIVI 14 萬
HSBC 4 萬
MOX 9 萬
AEON 7 萬
螞蟻 3萬

月入 2 萬

自己搵佢地傾機會大吾大,我試過大新再借一條新數冚其他數不過reject左。我朋友直接叫我破産算
Idrp成本低d,無牽頭銀行肯做就試自己逐間drp,好多都reject你就先試Iva。欠債月薪廿幾倍有得搞,去到三十幾四十倍就真係要破啦。
Yuyuyuu 發表於 18-1-2024 11:09
Idrp成本低d,無牽頭銀行肯做就試自己逐間drp,好多都reject你就先試Iva。欠債月薪廿幾倍有得搞,去到三十 ...

我都差幾萬就去到30倍,e+每月都還萬幾老min。前日打去大新問idrp佢sd左張form比我。e+等覆佢地都話吾係100%成功。希望可以做到15000左右還4年啦。。。。唉
air1031 發表於 20-1-2024 08:50
我都差幾萬就去到30倍,e+每月都還萬幾老min。前日打去大新問idrp佢sd左張form比我。e+等覆佢地都話吾係1 ...

我月入同你一樣,欠債無你咁多小新都唔批….希望師兄你成功,加油
煩惱的煩人 發表於 20-1-2024 15:21
我月入同你一樣,欠債無你咁多小新都唔批….希望師兄你成功,加油

唉。。小新吾批IDRP。佢叫我試下問HSBC,不過我覺得機會都吾大一黎HSBC條數吾大。e+唯有睇下LIVI肯吾肯,吾肯就一間間問做DRP,再吾得我覺得要去申請捱4年。。
(update)
搵左bob嗰間做IVA,問過下佢話都做到,吾成功吾收費。成功做到收費會起每月供款應計埋入去,收費係利息20%。今日上去試下,希望做到每月還10k啦
air1031 發表於 9-2-2024 08:37
(update)
搵左bob嗰間做IVA,問過下佢話都做到,吾成功吾收費。成功做到收費會起每月供款應計埋入去,收費 ...

開名小心被當賣廣告。Iva間間都實話做到,向法庭申請咋嘛,但批唔批完全係銀行自己投票決定,同邊一間申請無咩關係。其次因為要搵代表上庭,走法律文件同程序,就算佢唔賺你錢都會有費用產生,即使失敗都無可能完全唔收你錢喎。同埋行規唔係要先俾部分訂金既咩,佢地要收返個成本費先。
Yuyuyuu 發表於 9-2-2024 08:52
開名小心被當賣廣告。Iva間間都實話做到,向法庭申請咋嘛,但批唔批完全係銀行自己投票決定,同邊一間申 ...

wts講係咁講,我都問左佢2次收費係點,佢都話成功之后會計埋落還款條大數度。今日見面我都有問佢,會面要吾要收費佢話吾洗,一陣傾完再報告。e+幾間都問我幾時還款,因為我淨係比左幾百,min都吾夠
air1031 發表於 9-2-2024 11:12
wts講係咁講,我都問左佢2次收費係點,佢都話成功之后會計埋落還款條大數度。今日見面我都有問佢,會面要 ...

岩岩拎完TU。I 頭。。唉。可能都做吾成IVA
律師話iva成功好大幾會,如果真係吾得就做呈請(之后佢地會撤消)多數債主都服軟批iva。不過佢地都收好貴下我total欠58萬,佢地第一round收5萬,成功仲要每月比二,三百佢地話係服務費之類。因為iva每月還款係入比佢地再還比債權人。
air1031 發表於 12-2-2024 07:19
律師話iva成功好大幾會,如果真係吾得就做呈請(之后佢地會撤消)多數債主都服軟批iva。不過佢地都收好貴下我 ...

個個律師都一定話有得做,唔好信,反正批唔批都係銀行決定,我個人經驗即使全部一線銀行都可以無原因地拒絕你。而且你欠幾十萬收五萬太貴了,小心係吸血中介,之後呃你做假破產。
Yuyuyuu 發表於 12-2-2024 07:38
個個律師都一定話有得做,唔好信,反正批唔批都係銀行決定,我個人經驗即使全部一線銀行都可以無原因地拒 ...

其中有萬幾蚊佢話係登報費,我以為破産先要登報。同埋可能我評分太低,尾二
(更新+個人感覺) 28/2

新年前上律師樓搞左IVA 初四交曬文件 預3月尾宣誓。上律師樓講就講到好好,好快停電話催款,有乜事問題問佢都ok。
之後都仲有催款電話,直到我同佢地講搞緊iva同email律師樓文件比佢地先叫冇日日打,係LIVX 有個類似收數佬打黎話追2月欠款,同AEOX要keep住還min pay。
對於e問律師樓真心覺得貴,貴但解决到問題服務好都仲話。欠58萬佢地收我5萬幾 (之后見師兄平均2,3萬)  wts問佢地通常都隔日或者半日先覆有時仲skip埋。 别外2月中齊文件3月尾先宣誓又吾算快。
所以如果有師兄真做IVA最好wts問幾間比較下,有律師樓文件自己打去同銀行嗰d講send左比佢地先,等佢地知你搞緊iva。

以上都係個人經驗睇法(申:小弟第一次申請iva)