破產聯盟

查看: 1242|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

想問問大家意見, IVA/IDRP定舉手?

小弟沉迷賭博, 以下係所欠嘅數, 睇下有無師兄可以俾到意見

小新信用卡 : $9857, min pay $357
渣X信用卡 : $144350, min pay $9284 (已遲4日)
mxx信用卡 : $72000, min pay $3873 (已遲3日)
mxx loan : 尚欠$241658.29, 供到13/60期,  每期找$5141.67
crxfxt : 尚欠$10204.3, 供到2/12期, 每期找1020.43

本身月入$21000, 但有問老細借$130000糧, 每月人工扣$7000, 剩$14000
如果唔計問老細借糧, 欠銀行/財仔嘅總數為$478069.59, 係咪基本上只有舉手依條路走? 屋企人以前已幫過一次, 唔會再係金錢上幫我。
另外, 如果舉手, 因為我有問老細借糧, 想了解下舉手會點處理人工嘅分配, 定一定會通知僱主?

大家大力d屌都唔緊要, 因為自己無用, 累人累物, 只希望大家可以俾d意見我參考下

我個人睇法, 欠債月薪25倍內唔好破, 慢慢還。欠債25-35倍內就睇自己, 還係會還得辛苦但未至於無晒辦法。35倍以上就破啦。
你個case, 首先講假如想繼續還, 先唔計老細個筆, 其實都係渣同mxx為主, 佢地無idrp可以申請, 只可以每間各自申請drp, 好在你欠既主要都係銀行數, 銀行drp較易申請, 你預息口平均約8%, 平均做到分8年。圍返每月就還約7千幾。你先預計下自己要還8年, 每月還7千幾, 再加埋老闆個筆每月還7000, 即係你得返6千幾一個月, 咁你仲夠唔夠生活用先, 你堅唔堅持到8年先? 所以睇你自己選擇啦。
如果唔夠生活用, 咁就選擇破啦。破既話如果你填你老闆筆數落去欠債到, 當然佢會收到通知。如果你唔填, 你上繳既錢佢就連少少都分唔到, 除非你私下還, 不過人工都上繳晒, 仲邊有錢私下還, 除非特別工種正常未必通知僱主。
所以我應該同渣傾drp先? Mxx虛銀我追過下post,好似做唔到drp?
Kofd 發表於 8-2-2024 16:36
所以我應該同渣傾drp先? Mxx虛銀我追過下post,好似做唔到drp?

個人經驗渣都容易申請, 我仲申請過兩次, 都批, 個息口仲有得傾。至於mxx我無經驗但我覺得全部一線都會有, mxx網站自己都有寫有還款困難可以通知佢地, 即係都應該係有其他協議方法。不過間間都係, 有時想逼你還錢, 又或者個staff唔識, 就會答你無, 我都試過。係傾就盡早, 拖太耐有機會被要求先償還部分金額先俾申請。
想問渣申請drp係咪打上去call centre話想做drp就得,有無需要整定表等等? 同埋因為我扣緊糧 如果同佢嘗試傾每月還$5000有無可能?
Kofd 發表於 8-2-2024 17:43
想問渣申請drp係咪打上去call centre話想做drp就得,有無需要整定表等等? 同埋因為我扣緊糧 如果同佢嘗試 ...

你上渣網站搵,有條專線俾你打,同埋有份指定表格要填,佢會問你每月還到幾多,你計到條數俾佢睇你係還到咁多就得。
想問下渣係咪直接打上去話有筆卡數想做drp 我追過下post 駛唔駛預先整定個表 話每月最幾多
如果14萬卡數,每期同佢傾還$5000,有無可能傾到?
打去佢都係叫你填表申請,交表先叫申請,你唔打去直接交表都得添。每月5千有冇可能你自己計,最差情況10里息,分8年
咩老細咁好借到130000糧?
richardchow 發表於 16-3-2024 08:57
唔好再賭

申咗破,亦都戒緊賭,只係擔心crefxx依間唔知會唔會做d咩(其他都係銀行)
戒賭路好難行,冇賭一排,又手痕網賭輸25000,以前後生真係欠落一身債,賭輸借還,到而家有啲錢,但好驚將來唔夠使
真係戒過好多次 每次都定力唔夠而失敗 希望舉手真係幫到我
舉手過後都可以再借
我都知 所以都係要靠自己+去搵人求助,希望唔好再跌番落去
賭真係會死人的
師兄近況如何?