破產聯盟

查看: 1433|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

想問問大家意見, IVA/IDRP定舉手?

小弟沉迷賭博, 以下係所欠嘅數, 睇下有無師兄可以俾到意見

小新信用卡 : $9857, min pay $357
渣X信用卡 : $144350, min pay $9284 (已遲4日)
mxx信用卡 : $72000, min pay $3873 (已遲3日)
mxx loan : 尚欠$241658.29, 供到13/60期,  每期找$5141.67
crxfxt : 尚欠$10204.3, 供到2/12期, 每期找1020.43

本身月入$21000, 但有問老細借$130000糧, 每月人工扣$7000, 剩$14000
如果唔計問老細借糧, 欠銀行/財仔嘅總數為$478069.59, 係咪基本上只有舉手依條路走? 屋企人以前已幫過一次, 唔會再係金錢上幫我。
另外, 如果舉手, 因為我有問老細借糧, 想了解下舉手會點處理人工嘅分配, 定一定會通知僱主?

大家大力d屌都唔緊要, 因為自己無用, 累人累物, 只希望大家可以俾d意見我參考下

所以我應該同渣傾drp先? Mxx虛銀我追過下post,好似做唔到drp?
想問渣申請drp係咪打上去call centre話想做drp就得,有無需要整定表等等? 同埋因為我扣緊糧 如果同佢嘗試傾每月還$5000有無可能?
想問下渣係咪直接打上去話有筆卡數想做drp 我追過下post 駛唔駛預先整定個表 話每月最幾多
如果14萬卡數,每期同佢傾還$5000,有無可能傾到?
richardchow 發表於 16-3-2024 08:57
唔好再賭

申咗破,亦都戒緊賭,只係擔心crefxx依間唔知會唔會做d咩(其他都係銀行)
真係戒過好多次 每次都定力唔夠而失敗 希望舉手真係幫到我
我都知 所以都係要靠自己+去搵人求助,希望唔好再跌番落去