破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

IDRP 有無機會做到

本人 底薪22000 連ot 實出40000
因為怕無ot得返底薪供唔掂 想申請idrp
欠款如下
小新 本金600,000 本連息900,000 4/60期 每月14981
痕生循環貸款計卡數 33,xxx
花X 現金分期連卡數63,xxx
星星 卡數35xxx
       113880 分期 每月4745   13/24期
       126648 分期 每月5277    6/24期
      600000  分期 每月2501   14/24期
唔想舉手但每個月還成3xxxx 好辛苦 又好驚遲下會無ot 一下搞唔掂條數
想問下咁多位師兄姐 有無機會揾小新做IDRP 拆掂佢?

早兩日打過去三姓問佢地話做到IDRP 要收我13500
只係講好大機會做到 但睇破聯依度好多師兄姐都係自己申請到 希望有人可以解答下幫幫小弟????????????????
自己攪 唔洗比錢人攪。星星痕生自己聯絡有得做drp。但你條數都好大。入學更好。假如你做完drp又無得OT都係供咁多既 你都係還唔起
square3207 發表於 28-2-2024 13:54
自己攪 唔洗比錢人攪。星星痕生自己聯絡有得做drp。但你條數都好大。入學更好。假如你做完drp又無得OT都係 ...

啱啱小新比左張form我填 都講左未必做到idrp 你可以試下先但一試就會停晒戶口之類 亦會上TU紀錄 我想問咁其他銀行會唔會call我loan?
andy2000951 發表於 28-2-2024 14:54
啱啱小新比左張form我填 都講左未必做到idrp 你可以試下先但一試就會停晒戶口之類 亦會上TU紀錄 我想問咁 ...

申請邊間銀行就會個間銀行既分期終止,一但失敗就要全數追,所以一般受你申請都大機會既。而其他銀行唔受影響,包括申請期間仍需要繼續還款。
Yuyuyuu 發表於 28-2-2024 17:21
申請邊間銀行就會個間銀行既分期終止,一但失敗就要全數追,所以一般受你申請都大機會既。而其他銀行唔受 ...

咁想問份form 債權人果part 係直接寫總數 定分返開一條條數
andy2000951 發表於 28-2-2024 17:41
咁想問份form 債權人果part 係直接寫總數 定分返開一條條數

分開。我之前都起小新申請過idrp。等左2星期冇覆打去問先話吾批。最后搞iva算,律師樓收我56000仲要我覺得佢地好hea我。可能我間律師樓問題
square3207 發表於 28-2-2024 13:54
自己攪 唔洗比錢人攪。星星痕生自己聯絡有得做drp。但你條數都好大。入學更好。假如你做完drp又無得OT都係 ...

如果入學會冇咗份工
所以好掙扎
air1031 發表於 28-2-2024 18:28
分開。我之前都起小新申請過idrp。等左2星期冇覆打去問先話吾批。最后搞iva算,律師樓收我56000仲要我覺 ...

而家三姓律師嗰邊條數因為好大所以建議搵佢哋去申請 我而家掙扎緊到底自己試定係搵律師?雖然一啲都唔平,要成萬幾蚊 但如果自己試完都係失敗嘅話就真係要入學 真係唔入得學
andy2000951 發表於 28-2-2024 19:26
而家三姓律師嗰邊條數因為好大所以建議搵佢哋去申請 我而家掙扎緊到底自己試定係搵律師?雖然一啲都唔平 ...

係。所以我一開始都由idrp開始試,不過e+覺得破左佢可能仲好,一黎我年紀吾細搵2萬度又吾係做乜野職業又吾打算買樓。iva要還7年1萬,破左都係4年就搞掂。不過每個人都吾同
andy2000951 發表於 28-2-2024 19:26
而家三姓律師嗰邊條數因為好大所以建議搵佢哋去申請 我而家掙扎緊到底自己試定係搵律師?雖然一啲都唔平 ...

搵律師你指做idrp?真心唔洗搵人做,佢地只係幫你整份收入開支表,自己整都得。成功率無分別。
andy2000951 發表於 28-2-2024 19:23
如果入學會冇咗份工
所以好掙扎

做邊行?係咪唔破得嗰啲行業?
jerryw1997 發表於 28-2-2024 21:44
做邊行?係咪唔破得嗰啲行業?

正苦工

又真係破唔到...如果IDRP唔得可以試吓IVA,全部銀行數個息口會再低啲(<=8%),而且好彩身痕同花X佔比例少(呢兩間同渣X都係IVA麻煩友)
jerryw1997 發表於 28-2-2024 22:02
又真係破唔到...如果IDRP唔得可以試吓IVA,全部銀行數個息口會再低啲(

主要係驚一無OT就會爆數 拖長還15000左右一個月我諗辛苦少少但起碼會work 但驚啲銀行唔接受
想問下咁多位 我無大貓數 應該照揾大貓個idrp部門 定直接填小新個idrp form就得 我驚自己填會有甩漏比人call loan
更新一下 啱啱填好form 晏少少交埋文件 希望可以做到 平安過到依關
今日send左email 希望順順利利比條生路我行????????
更新一下 除左中間叫我交文件 無晒回音
每日都好辛苦 好大壓力 希望出左plan比我 同埋批比我
點解會欠咁多債?