破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

捱唔住了

追左好多日post 已經決左今個月申請入學
想請問 如果我12月先做銀行結餘轉戶
當中合約寫住同意取消 某2間1線財戶口
但2月時因幫家人還債又借左話會同意取消個2間1線 再加新做信用卡分期用黎還比朋友
會比人告嗎…..? 一間已供一期 一間未開始供 但已到期!
我仲有好多問題 希望大家可以解答到我 原本人工有27000 加埋ot共35000 未扣mpf,因為之前借老闆糧,現時每月扣8000 ,所以自動轉賬只顯示25000左右,打算今個月尾搞入學,公司都配合我可以之後報稅報我22000,請問到時需要解釋入學前後的薪金變化嗎?
補充 再借個兩間一線都係轉帳比家人 不是現金提取 到時唔知點樣解釋
老問題,告唔告唔係我地話到事,告唔告得入亦唔係睇兩三句就分析到。只可以講,只要你借既時候唔係已經打算破產走數唔還,就唔洗驚。薪金方法有晒證明,稅單糧單就夠。
uukth 發表於 10-3-2024 19:40
補充 再借個兩間一線都係轉帳比家人 不是現金提取 到時唔知點樣解釋

轉移資產喎呢個,有冇合理解釋先
如果話係轉比家人還佢d債算唔算合理 有佢戶口轉數比各大財務轉帳紀錄
俾錢睇醫生都話,家人還債係家人既事,係你立場就係送舊錢俾佢地,有機會被追收。舉手前建議搵6c咨詢下意見先。
老實講句你而家還唔還到錢?還唔到就破左先啦⋯⋯又諗呢樣又怕嗰樣,上6C度攪啦!講埋個情況比佢知,等佢比意見你好D
家人欠債應該係家人破產,你借舊錢比佢,之後你破產就點講都唔通
如果得,成家人借到盡,轉哂比親友,一齊破產咪得
不過,無辦法都只能入學,追唔追返,告唔告到時再算
似串謀詐騙