破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求救-IDRP可行嗎?

大家好,我正職係銀行做文職,月入約$20000(自動轉賬)
另有兼職做網店訂單處理員,月入約$6000(出現金有糧單)

前年自己蠢,中左網騙,孭左四十萬數,
原本順供都一直好穩定無問題
上年丈夫患癌,突如其來巨大既醫療費用令到我百上加斤

虛銀:
Fushxxx $227000 (月供$4600)
Mxx $77000(月供$2600)

一線:
DXS $165000(月供$3800)
小新 $145000(月供$3400)
UX $8000(月供$1000)

信用卡:
百貨 $105000(Min Pay $6000)
安X $45000(Min Pay $1000)

家庭支出$10000-$12000,有兩個小朋友,
丈夫患病失業,無辦法幫到手,一個人撐起成頭家
現在只是靠儲落嗰少少錢頂住,但都快頂唔住。
以上情況,向小新申請IDRP機會大嗎?
可以唔破,都想繼續還落去,十年八年都無所謂。

如申請破產,但份工不保,亦怕好難搵到野做,
一家四口等我養,希望大家可以比到意見我
如果真係想做idrp,唔好浪費時間上網問,直接聯絡銀行問佢做唔做到啦,假如佢地俾你申請得機會都大。問下唔會有後果。同埋唔好拖咁耐,tu愈差愈難搞。
已經問左小新,已經講明tu太差唔會批到
建議破產。網店現金糧可以唔報 如果你2萬 兩個小朋友 加先生睇病 有機會唔洗上交
慘無人道 發表於 8-4-2024 18:33
已經問左小新,已經講明tu太差唔會批到

所以我先話直接搵銀行,唔好浪費時間上網問。拖太耐TU一差就好難搞。如果idrp唔得一係就自己逐間試drp,再唔係就iva。都唔得就唯有舉手了。
你申破你做野間銀行點知?
唔想入學原因係,怕會影響份工,又唔知之後可以搵到咩做去養頭家,對未來好迷惘。IVA一樣會影響工作,所以唔會考慮了,如果IDRP失敗,就直接申請人學就算。已經問左小新,話TU差做唔到IDRP,其實IDRP=借新還舊?差別只在於年期?因為電話中佢係介紹一個貸款比我,並無話要填表各樣野。Aeon一樣,仲Refer左去間叫富X企業既二線財話比20萬我清數,我即刻收線????
後會有期 發表於 8-4-2024 18:42
建議破產。網店現金糧可以唔報 如果你2萬 兩個小朋友 加先生睇病 有機會唔洗上交 ...

要上繳我都無咩所謂,可以再努力少少做現金糧pt。其實跑山,係跑到,只係非常辛苦,所以好掙扎究竟點做好。
richardchow 發表於 9-4-2024 16:14
你申破你做野間銀行點知?

不是會通報僱主的嗎?
你還到數應該唔會
richardchow 發表於 9-4-2024 21:34
你還到數應該唔會

因為我打銀行工,直接銀行户口Autopay,津貼用自己公司信用卡出,所以一申破要凍結戶口,公司一定知了