破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

前路好灰 求意見

關閉 [複製鏈接]
ffc1917 發表於 18-4-2024 12:12
其實計入息果到   計唔計埋double pay 同bonus?

DRP要會睇TAX FORM, 計埋
Yuyuyuu 發表於 13-4-2024 21:43
我全部債主都係一線, 最大債主係渣x, 我一開始只係同渣x申請咗drp, 佢批咗但要成10里息, 我覺得太貴無要 ...

請問你係唔係IVA + drp都有做呀 我2間, 諗緊搵三姓俾10000搞 DRP ,自己打上去搞驚佢唔肯批..
ffc1917 發表於 18-4-2024 12:08
渣 佢有個姐姐收文件交上去  佢一開始就話未必做到 問我有無屋企人幫我 可以平d 一筆清    我問無 佢就叫 ...

不過補充返, 佢都有offer我一筆清, 但有錢一筆清就唔洗申請啦。我係渣本身係有p loan, 卡數, 同另外一筆分期。最後渣俾offer我, 佢係有條件的, 佢話我欠款超過90日既數要先清左先, 話筆數爭太耐會唔批。因為我又有搞IVA又有搞DRP, 前後大約5個月我無點還過錢, 即係佢要我清左頭2個月已到期既數先。所以我估佢地慣常都係要人先找一部分先再做drp。
whiz666 發表於 18-4-2024 13:57
請問你係唔係IVA + drp都有做呀 我2間, 諗緊搵三姓俾10000搞 DRP ,自己打上去搞驚佢唔肯批.. ...

係啊, 我舉手, iva, drp都有嘗試搞過。最後係drp成功晒。不過drp真係唔洗搵6c, 自己搵銀行拎表格交資料就得。你經6c做DRP, 佢只係幫你做一份每月還款表, 列明你既開支同洗費, 計個每月還款數出黎, 但其實銀行唔睇的。6c幫你交完俾銀行, 銀行會聯絡你話收到你申請, 然後都係要你重新填過份申請表格, 用佢地表格既格式填多次開支同洗費等資料。呢一刻你既6c已經係無任何用途了, 之後同銀行講數都係靠你自己。
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 15:57
不過補充返, 佢都有offer我一筆清, 但有錢一筆清就唔洗申請啦。我係渣本身係有p loan, 卡數, 同另外一筆分 ...

大概渣個時間 申請drp幾耐

同埋當你申請渣DRP要成功申請先停,  還是一打去申請佢地會即停?
但係諗緊6C 同傾會多D bargain power   

我月尾新一期供款, 而家供左5期
如果一申請drp佢地就停, 甘黎緊條數會輕鬆D.. 同埋唔駛捱貴息.
apr24 同10%分別 驚佢唔肯.... 所以搵6c好似穩陣d
whiz666 發表於 18-4-2024 16:11
大概渣個時間 申請drp幾耐

同埋當你申請渣DRP要成功申請先停,  還是一打去申請佢地會即停?

由入form到批, 好似2星期左右。其實銀行數都無話即唔即停, 因為本身我都已經幾個月無還緊錢, 但佢地都無追過我數, 但利息會一直計上去囉, 利息無得停。
你6c話會代你同銀行傾? 我當時係話要自己同銀行傾, 佢只係可以代你交表, 係有問題可以問返6c俾意見。但我個人經驗6c真係無用。我當時其中一個債主係恆x, 個staff同我講其實唔洗晒錢搵6c幫, 係無意義, 銀行都係睇住條數去計, 唔關咩人幫你申請事。
不過我當時係IVA失敗完, 個反正俾左錢6c, 個6c自動幫我搞埋drp姐, 但其實最後都係由我自己去傾。
Yuyuyuu 發表於 17-4-2024 22:43
無記錯的話我渣打接近1m, 佔總數6成幾

本金 1m  6 成幾   你大數咪 成1.67m ?    其實計差幾多 係咪正係計本金 唔計利息?
ffc1917 發表於 18-4-2024 16:56
本金 1m  6 成幾   你大數咪 成1.67m ?    其實計差幾多 係咪正係計本金 唔計利息? ...

係啊, 本身欠1.5左右, 以為自己無欠咁多, 但一申請iva, 全部銀行會即時計數, 停晒全部分期戶口, 俾一個即時全數清還既總欠款數你, 即係本金加利息, 咁就變成1.6幾了。咁我之後咪拎住呢粒數再去申請drp囉。簡單講, 申請drp都一樣, 都係即時計個即日全數還款既數俾你, 再拎呢粒數重新計Drp分期, 所以你可以當佢係息上息。
下 咁大獲  咁我咪唔止1.5m    之前打過電話 問過中介又話正係計本金
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 16:53
由入form到批, 好似2星期左右。其實銀行數都無話即唔即停, 因為本身我都已經幾個月無還緊錢, 但佢地都無 ...

多謝你INFORMATION, 你果間6C 係邊個呀.. 唔知3姓好唔好..
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 17:20
係啊, 本身欠1.5左右, 以為自己無欠咁多, 但一申請iva, 全部銀行會即時計數, 停晒全部分期戶口, 俾一個即 ...

應該唔係咁  咁既話 邊係債務舒緩…. 咁樣做邊會做到節省利息…..
ffc1917 發表於 18-4-2024 17:39
下 咁大獲  咁我咪唔止1.5m    之前打過電話 問過中介又話正係計本金

律C都係甘講  
當本身合約還剩80萬, 40萬息.
淨計80萬黎做DRP,

DRP簽到只會照番新合約DRP 只計本金80萬
whiz666 發表於 18-4-2024 20:04
律C都係甘講  
當本身合約還剩80萬, 40萬息.
淨計80萬黎做DRP,

係  嚇死我咩…..
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 10:11
咁又唔係喎, 佢地係叫我填form交咗先, 佢地再review, 之後半個月到就有offer。佢地話做唔到你有無問點解? ...

介唔介意 分享下 每個月 渣x供幾多? thanks
可能我講得唔好或者記錯, 我大數入面有p loan, 同信用卡分期, 如果我無記錯, p loan係cut到當日, 之後既利息係唔洗計, 因為p loan係有提早償還既選項。但信用卡分期就會計埋架, 因為信用卡一旦做左分期, 就無得提早清還。所以我先多左少少數。
ffc1917 發表於 18-4-2024 20:25
介唔介意 分享下 每個月 渣x供幾多? thanks

總之我最後討價還價後, 渣x係年息5.x%, 分9年, 我覺得算好抵了
ffc1917 發表於 18-4-2024 20:24
係  嚇死我咩…..

師兄 渣 同 恆DRP 果度 你弟左FORM , 有冇話要等幾耐
whiz666 發表於 19-4-2024 10:25
師兄 渣 同 恆DRP 果度 你弟左FORM , 有冇話要等幾耐

渣 4-6 weeks
恆 無講 問完我野話 10 日內 覆我 睇下使唔使交野
可能佢要draw TU report 睇
我之前最少都有還min pay 希望唔太差
ffc1917 發表於 19-4-2024 11:38
渣 4-6 weeks
恆 無講 問完我野話 10 日內 覆我 睇下使唔使交野
可能佢要draw TU report 睇

Thanks.
渣 同 恆  有冇話暫時停交供款
黎緊一期都要照供嗎
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 22:54
總之我最後討價還價後, 渣x係年息5.x%, 分9年, 我覺得算好抵了

想問下如果申請DRP , 打去CARD CENTER 話想債務舒緩  定要自己直接去分行填野