破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

前路好灰 求意見

Yuyuyuu 發表於 14-4-2024 14:34
你指drp? 申請邊間就邊間可以停。如果係iva就要等到上咗庭先可以停。

咁我 聽日即刻 打去 渣打 恆生 花旗 搞先   
IVA 要搵到介好煩  搞到drp 都唔想iva 住
上去 utube 打 “ 債後知多少 “ 有教你點做
過來人,我都欠債70幾萬,因為賭
Yuyuyuu 發表於 13-4-2024 21:43
我全部債主都係一線, 最大債主係渣x, 我一開始只係同渣x申請咗drp, 佢批咗但要成10里息, 我覺得太貴無要 ...

想問下 你果陣恆生 有無份?  比幾多% APR 你?
牛熊證真係會輸身家,今朝諗住反彈食1格,點知插水輸6格,輸哂幾日贏個啲
尋日網上交左渣打 application form  前線同事話我個case 欠好多 可能唔批  問我有無得同屋企人講 拎住d  offer 平d 一筆清 但我真係唔講得比屋企人知 所以叫佢照上application  唔知佢講堅定想說我一次清 我個收支表砌到岩岩無錢剩
渣打我欠最多 佢唔批 我死得
150萬,好大壓力
自己計過數 如果做到 APR 5 %  分9 年  每月 還23-24k 咁我扣晒開支後 仲有8-10k 到剩  我有專業資格 唔老破得 公司就超級穩定 加上過多1-2 年應該會升職 以前衰在自己太雄投機 而家要睇下 恆生同渣打 批唔批我做drp   批左我就轉到身 自己計過數 轉到身 就算做左9 年 應該都可以提早過到 而家只係睇銀行點 我都26 倍
唔炒牛熊唔炒孖展唔賭百家樂唔賭波三代好
yuyuyuu 師兄  可否分享下 你渣打果陣 係佔最多%  大概係幾多本金到?
ffc1917 發表於 17-4-2024 22:26
yuyuyuu 師兄  可否分享下 你渣打果陣 係佔最多%  大概係幾多本金到?

無記錯的話我渣打接近1m, 佔總數6成幾
哩兩個都同 渣同恆 初步傾緊  佢地d 口吻 都係話做唔到 但又無直接reject 我申請 你果陣同銀行deal 係咪又係初頭話唔得 之後又ok?
ffc1917 發表於 17-4-2024 22:56
哩兩個都同 渣同恆 初步傾緊  佢地d 口吻 都係話做唔到 但又無直接reject 我申請 你果陣同銀行deal 係咪又 ...

咁又唔係喎, 佢地係叫我填form交咗先, 佢地再review, 之後半個月到就有offer。佢地話做唔到你有無問點解?
我情況同你一樣. 唔講得屋企人知, 有GF,
120萬/  27倍,  而家2間債主

A銀行 8X萬, B 痕生剩卡 2X萬
諗緊做DRP 因為A銀行 APR成 23%
A銀行本身借90萬45萬息 個合約
如果做DRP 問6C 約APR 10%度 , 恆生約 8%
點都平過順供...不果唔知佢地肯唔肯

點都決定做DRP... 師兄係咪開始緊還MIN PAY 恆生卡數果度?
Yuyuyuu 發表於 18-4-2024 10:11
咁又唔係喎, 佢地係叫我填form交咗先, 佢地再review, 之後半個月到就有offer。佢地話做唔到你有無問點解? ...

渣 佢有個姐姐收文件交上去  佢一開始就話未必做到 問我有無屋企人幫我 可以平d 一筆清    我問無 佢就叫我交番唔齊既野  而家交左上去    恆果邊 尋日收資料 初步傾 我比個每月 還款 可能太低  佢話10 日內覆我  睇下ok 唔ok    ok 先收文件     我想打去update 番還多d
whiz666 發表於 18-4-2024 11:50
我情況同你一樣. 唔講得屋企人知, 有GF,
120萬/  27倍,  而家2間債主

係….
其實計入息果到   計唔計埋double pay 同bonus?
自己計過數 8 年 8%  我供得掂…. 希望唔會 傾都唔傾就reject 我
ffc1917 發表於 18-4-2024 12:08
渣 佢有個姐姐收文件交上去  佢一開始就話未必做到 問我有無屋企人幫我 可以平d 一筆清    我問無 佢就叫 ...

渣地佢地有冇話一收到FORM 就停止收P LOAN供條數